Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας (28/2)

Το ikariamag παρουσιάζει τις αποφάσεις. Σχόλια, επισημάνσεις και φωτογραφίες.

Το (2ο ουσιαστικά) δημοτικό συμβούλιο ξεκίνησε στις 6.30 μ.μ. (28 Φεβρουαρίου) και τελείωσε στις 1.20 μετά τα μεσάνυχτα…με αποχωρήσεις (του κ. Στέλιου Σταμούλου), με έντονες αντιπαραθέσεις, με αστεία  (για τα κάντρα; για το ποια είναι η πρωτεύουσα του νησιού;), με σοβαρές προτάσεις, με διαθέσεις συνεργασιών και με πολύ υπομονή από τους παρακολουθούντες την συνεδρίαση. Ελπίζουμε στο μέλλον τα συμβούλια να γίνονται πιο τακτικά με λιγότερα θέματα, να διαρκούν λιγότερο χρόνο, να έχουμε πιο ουσιαστικές και ακριβείς παρεμβάσεις για να μην κουράζεται κανείς!   

Σας παρουσιάζουμε συνοπτικά τι συζητήθηκε σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη θεμάτων:

1.Συγχώνευση Νομικών Προσώπων Δήμου Ικαρίας και σύσταση νέου Νομικού Προσώπου.
Στους τρεις πρώην δήμους της Ικαρίας δεν είχε συσταθεί Κοινωφελής Επιχείρηση και στην χρονική αυτή στιγμή δεν δυνατή η σύστασή της λόγω της μη ύπαρξης προϋπολογισμού του δήμου. Ο δήμος Ικαρίας βρέθηκε προ τετελεσμένου γεγονότος όσον αφορά την αμιγή επιχείρηση Αγ. Κηρύκου (ΑΔΕΑΚ, διαχειριστής των ιαματικών πηγών) η οποία καταργήθηκε στις 31/12/10 και βρίσκεται στην αναζήτηση λύσης του προβλήματος.

Από την συγχώνευση των κάτωθι ΝΠΔΔ δημιουργείτε ένα Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου:
• Οργανισμός Νεολαίας και Αθλητισμού Αγ. Κηρύκου
• Δημοτική Βιβλιοθήκη – Μουσεία Αγ. Κηρύκου
• Φιλαρμονική Ικαρίας
• Πολιτιστικός Αθλητικός Οργανισμός Ευδήλου
• Λαογραφικό Μουσείο  Αγ. Πολυκάρπου

Το νέο ΝΠΔΔ θα έχει αρμοδιότητα σε θέματα Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού.

2. Συγχώνευση σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι 11 σχολικές επιτροπές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης συγχωνεύονται σε μια Πανικάρια.

3. Συγχώνευση σχολικών επιτροπών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Οι 5 σχολικές επιτροπές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συγχωνεύονται σε μια Πανικάρια.

4. Ορισμός του Διοικητικού Συμβουλίου του ΝΠΔΔ του Δήμου Ικαρίας.
Τα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου το νέου ΝΠΔΔ είναι: Μαρία Μπινίκου, Στράτος Λακιός, Νίκος Λαρδάς, Ηλίας Γαγλίας, Γιώργος Λιάρης, Θεμις Κατσαρός, Γιώργος Δογάνης, Τούλα Τσιαντή.

5. Κατάργηση ΝΠΔΔ του Δήμου και μεταφορά των υπηρεσιών στον Δήμο Ικαρίας
Οι οργανισμοί Κοινωνικής Πολιτικής των πρώην δήμων Ραχών και Ευδήλου (διαχειρίζονταν το Βοήθεια στο σπίτι) καταργούνται και οι υπηρεσίες που προσφέρονταν θα υλοποιούνται από τον δήμο Ικαρίας. Το ίδιο ισχύει και για τον Παιδικό σταθμό Αγ. Κηρύκου.

6. Ορισμός εκπροσώπων στον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο ΟΤΑ Ικαρίας-Φούρνων
Γιώργος Κρητικός, Ηλίας Λεριάδης, Απ. Καρίμαλης, Φ. Καρούτσος, Α. Σκάρος και ένας εκπρόσωπος των Φούρνων.

7. Συγκροτήθηκε Συντονιστικό Τοπικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας
 
8. Γενική απογραφή κτηρίων, καθορισμός αυτοτελών οικισμών Ικαρίας.
Iσχύουν τα της απογραφής του 2001 και προστέθηκαν και νεοι οικισμοί με μια πιο λεπτομερή εξέταση του καθορισμού τους στον Δήμο Ικάριας.

9.  Έγκριση προγράμματος καταπολέμησης δάκου ελιάς για το έτος 2011.
Με δυο ψήφους (Νίκος Λαρδάς, Ηλίας Γαγλίας) κατά, και 19 υπέρ εγκρίθηκε το πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου με την μέθοδο των δολωματικών ψεκασμών.

10. Μεταβίβαση αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά και Τοπικά Συμβούλια
Έγινε και η μεταβίβαση αρμοδιοτήτων σύμφωνα με το άρθρο 82, 83 και 84 του νόμου 3852/10 (ο γνωστός Καλλικράτης)  στα δημοτικά και Τοπικά συμβούλια. Βέβαια χωρίς ένα σεβαστό ποσό από τον προϋπολογισμό του δήμου πολύ δύσκολα θα επιβιώσουν.

11. Συνεργασία με Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων
Ναι στην συνεργασία του Δήμου Ικαρίας (με γνωμοδοτήσεις) με τον Σύλλογο Ικαρίων Επιστημόνων. Στο κείμενο τους τα μέλη του συλλόγου εκφράζουν το ενδιαφέρον τους και την διάθεση τους να παρέχουν επιστημονικές – τεχνικές συμβουλές ή αξιολογήσεις σε πληθώρα θεμάτων που απασχολούν το νησί μας ανεξάρτητα αν αυτά βρίσκονται σε στάδιο διεκδίκησης, σε στάδιο μελέτης ή σε φάση υλοποίησης.

12. Ενημέρωση σχετικά με την υποβολή προτάσεων στην πρόσκληση ΥΠΕΚΑ
Στο πρόγραμμα του ΥΠΕΚΑ με τίτλο Προστασία Υδάτων, ο δήμος Ικαρίας θα υποβάλλει τα παρακάτω έργα: Βιολογικοί Καρκιναγρίου, Αρμενιστή – Γυαλισκάρι, Ευδήλου (από  Κυπαρίσσι μέχρι Αυλάκι), Φάρου, Αγ.Κηρύκου, Αγ. Δημητρίου Ραχών. Υποβολή πρότασης θα κατατεθεί στο ΠΕΠ για την περίφραξη του δάσους Ράντη και την ανάδειξη του ως χώρου ιδιαίτερου κάλλους μοναδικού στην περιοχή της Μεσογείου. Στο ΠΕΠ επίσης θα κατατεθεί πρόταση για την δημιουργία δυο περιπτέρων (ένα σε κάθε λιμάνι) για να παρέχουν πληροφορίες κατά την τουριστική περίοδο. Επίσης και αντίστοιχα υπόστεγα γα τους ταξιδιώτες. Ο απαιτούμενος χρόνος για την υποβολή προτάσεων είναι λίγος.   

13. Αποστολή συμπληρωματικών στοιχείων των έργων: Ορισμός αναδόχων
Τα ονόματα των αναδόχων ήταν τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζήτησε η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για να προχωρήσει στην έγκριση της προηγούμενης απόφασης του δημοτικού συμβουλίου με την απ’ ευθείας ανάθεση έργου (λόγω του κατεπείγοντος) για το «άνοιγμα της Λειβάδας (λιμάνακι) Καρκιναγρίου ( ο κ. Καλιμογιάννης) και για την επισκευή του δικτύου ύδρευσης των Ραχών (κ. Στ. Κατσάς). Στο τέλος της εισήγησης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Στέλιος Σταμούλος αποχώρησε από την συνεδρίαση (φανερά εκνευρισμένος - φωτογραφία) διότι, όπως υποστήριξε, η ενημέρωση αυτή έγινε την τελευταία στιγμή, χωρία καμία προσυζήτηση, χωρίς ενημέρωση της οικονομικής επιτροπής στην οποία είναι μέλος.

14. Αίτημα οικονομικών μεταναστών στην Δ.Ε Ευδήλου
Είκοσι υπέρ  και ένας κατά, στο αίτημα των οικονομικών μεταναστών από την Αλβανία για την παραχώρηση δημοτικής αίθουσας στον Εύδηλο με σκοπό την εκμάθηση της μητρικής τους γλώσσας στα παιδιά τους με δίωρα απογευματινά μαθήματα, δυο φορές την εβδομάδα. Οι μετανάστες θα αναλαμβάνουν το κόστος του δασκάλου και την μεταφορά των παιδιών τους.

15. Προτάσεις της ΑΣΠΙ: α) Αποκέντρωση Υπηρεσιών Δήμου β) Πρόταση για λήψη απόφασης συντονισμού Δήμου και φορέων για ανάληψη δράσεων – κινητοποιήσεων με στόχο την αποκατάσταση των ζημιών. Γ) Πρόταση για δικαίωμα σύντομης τοποθέτησης των δημοτών στις συνεδριάσεις του Δ.Σ.
α) Η αποκέντρωση των υπηρεσιών (Γεωπόνων, κτηνιάτρων) για την καλύτερη εξυπηρέτηση όλων των επαγγελματιών της Ικαρίας θα συζητηθεί σε συμβούλιο όπου θα μπει το θέμα του Εσωτερικού Οργανισμού του δήμου. β) Σε επικοινωνία με τους ικαριώτικους συλλόγους της Αθήνας, θα έρθει ο δήμος του νησιού μας με στόχο την από κοινού ανάληψη δράσεων – κινητοποιήσεων για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν από τις 18 Οκτωβρίου 2010. το γ) δε συζητήθηκε.

16 και 17 εγκρίθηκαν.

18. Αιτήσεις Πολιτών – Συλλόγων - Φορέων
Θετικοί όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι για την παραχώρηση γραφείου όπου θα εγκατασταθεί «ο Φάρος» μονάδα πρόληψης ενημέρωσης ουσιών του Νομού μας.
Το ποσό επιχορήγησης για τον Σκακιστικό Όμιλο Ικαρίας, θα συζητηθεί στην σύνταξη του  προϋπολογισμού του δήμου μας.

Εκτός ημερησίας διατάξεως, συζητήθηκαν και προχωρά το θέμα των προσλήψεων για άμεσες επείγουσες ανάγκες στον Δήμο Ικαρίας, προσωπικού με α) Σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου β) Συμβάσεις μίσθωσης έργου.

Αυτή ήταν η συνοπτική παρουσίαση θεμάτων και αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας (28/2). Θα επανέλθουμε με εκτενέστερες αναφορές.

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner