Τι αποφάσισε το δημοτικό συμβούλιο Ικαρίας

Το ikariamag παρουσιάζει τις αποφάσεις. Σχόλια, επισημάνσεις και φωτογραφίες.

Ακολουθούν οι αποφάσεις στα 15 θέματα (διαβάστε τα, εδώ) του 1ου ουσιαστικά (2ου τυπικά), δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Ικαρίας που έγινε στην αίθουσα του παλαιού δημαρχείου στον Αγ. Κήρυκο την  Παρασκευή 21/1. Η συνεδρίαση διήρκησε 6.30 ώρες. Οι αποφάσεις λοιπόν έτσι όπως, συνοπτικά, σας τις παρουσιάζει το ikariamag:

1. Πολύ δύσκολη εποχή και πολύ χρονοβόρες οι διαδικασίες για την πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων στον δήμο Ικαρίας, ενώ οι ανάγκες πολλαπλασιάζονται. Με την διαδικασία της κατεπείγουσας ανάγκης θα προσληφθούν 14 άτομα με σύμβαση για 2 μήνες.

2. Άμεσες ενέργειες για να πάρει ο δήμος Ικαρίας την Διαχειριστική Επάρκεια (χρήσιμο εργαλείο που σημαίνει πλήρες τεχνικό τμήμα για την σύνταξη προτάσεων, μελετών, ακόμα και υλοποίησης έργων), μέχρι όμως να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, ο δήμος θα υπογράψει προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και κατά δεύτερον με τον δήμου Σάμου.

3. O δημοτικός σύμβουλος Λευτέρης Κόχυλας ορίστηκε ως αποδέκτης (από όλες τις παρατάξεις) και οργανωτής των προτάσεων που θα έρχονται στο έκαστο δημοτικό συμβούλιο (προς συζήτηση-ψήφιση) για ένταξη του δήμο σε ευρωπαϊκά - εθνικά προγράμματα που ανοίγουν και έχουν ενδιαφέρον για την Ικαρία.

4. Η συγκρότηση των επιτροπών Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Εμπορίου, Τουρισμού, Πολιτισμού, Παιδείας-Αθλητισμός θα αποφασιστεί σε επόμενο συμβούλιο.

5. Ο δήμος Ικαρίας προκειμένου να αντιμετωπίσει τις πολύ επείγουσες ανάγκες  από την βροχόπτωση της 18/10 και με, δυστυχώς, το κράτος να μη συμπαραστέκεται, με τα δικά του μέσα και σε συνεργασία με ιδιώτες εργολάβους, με απευθείας ανάθεση (επιτρέπεται σε κατεπείγουσες ανάγκες) δίνει το ποσό των 31.000 για το άνοιγμα του αλιευτικού καταφυγίου στο Καρκινάγρι.

6. Άλλο ένα μεγάλο πρόβλημα, απόρροια των καταστροφών της 18/10 που πρέπει να λυθεί  (το κράτος για άλλη μια φορά δηλώνει την αδυναμία του για άμεσες βοήθειες)  είναι οι ζημιές των κεντρικών σωλήνων στο δίκτυο ύδρευσης - άρδευσης από το λιμενόφραγμα του Πεζιού. Το Δ.Σ. αποφάσισε την χρηματοδότηση με 37.000 ευρώ (απευθείας ανάθεση) για αποκατάσταση των ζημιών. Και στα δυο αυτά θέματα η δημοτική αρχή δήλωσε ότι δεν παραιτείται από τη διεκδίκηση των ποσών που πρέπει να έρθουν στην Νικαριά για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών. Να θυμίσουμε ότι η Εγνατία Α.Ε. στην εκτίμηση της ανεβάζει το ποσό στα 4.900.000 (με τα ΦΠΑ κλπ, θα φτάσει τα 5.680.000) μόνο για το οδικό δίκτυο.

7. Η πρόληψη είναι το νέο στοιχείο στην απόφαση αυτή που έχει να κάνει με την οριοθέτηση ρεμάτων εντός οικισμών (Κάμπος, Καρκινάγρι) και διευθέτηση χειμάρρων. Το Δ.Σ. αποφάσισε να δώσει 11.000 ευρώ και τις εργασίες να τις χρηματοδοτήσει και εκτελέσει η Περιφέρεια. Μπήκαν και οι ανάγκες για τις ίδιες εργασίες σε ρέματα στο Νάνουρα, στο Χρυσόστομο,  περιοχές που κινδυνεύουν άμεσα και κύριες κατοικίες.

8. Ναι στη συζήτηση και διεκδίκηση για χορήγηση παράτασης ισχύος της σύμβασης της μελέτης Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (Σ.Χ.Ο.Ο.Α.Π.)

9. Μέλη του Τοπικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας ορίστηκαν ο δήμαρχος κ. Χ. Σταυρινάδης, ο κ. Α. Σκάρος και ο κ. Ν. Λαρδάς.

10. Θα ανανεωθεί η προγραμματική σύμβαση με τον ΟΑΕΔ για να παραμείνει ο υπάλληλος εδαφικής ενότητας Ευδήλου που  εξυπηρετεί τους κατοίκους  της Β. Ικαρίας.

11. Mε 14 ψήφους υπέρ και 7 κατά,  ακυρώνεται το μισθωτήριο συμβόλαιο ενοικίασης (1300 ευρώ τον μήνα) της αίθουσας πολιτιστικών εκδηλώσεων στον Εύδηλο.

12, 13 και 14: Συγκροτήθηκαν, με μέλη δημοτικούς υπαλλήλους οι επιτροπές παραλαβής καυσίμων, έργων και προμηθειών, διενέργειας δημοπρασιών, εκποιήσεων και εκμισθώσεων πραγμάτων για το 2011.

15. Για άλλη μια φορά έγινε η συζήτηση και η ενημέρωση (μακροσκελή) για τους ΧΑΔΑ. Αυτή την φορά όμως πάρθηκε και απόφαση με τους 13 ψήφους της δημοτικής αρχής να αποφασίζουν να υλοποιήσουν την εντολή της Περιφέρειας να κλείσει ο ΧΑΔΑ Αγ. Κηρύκου και να μεταφερθούν τα απορρίμματα του στον Εύδηλο και στις Ράχες. Μελετάται η πρόταση για μεταφορά τους με κοντέινερ (μετά από συμπίεση τους) στην Σάμο (που έχουν ΧΥΤΑ). Παράλληλα να ξεκινήσει (όπου δεν έχει) και να συνεχιστεί (όπου έχει) η ενημέρωση και η λειτουργία της ανακύκλωσης, να ασκηθούν πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για την ολοκλήρωση του έργου ΧΥΤΥ Ικαρίας. Η Λαϊκή Συσπείρωση έριξε το βάρος στην υλοποίηση της  ανακύκλωσης χωρίς υποχωρήσεις από τις συμβάσεις με τις εταιρίες που κάνουν αυτή την δουλειά, πίεση για την ολοκλήρωση του ΧΥΤΥ και είναι αντίθετη με την μεταφορά των απορριμμάτων στους άλλους δυο ΧΑΔΑ. Η Αυτόνομη Συσπείρωση δεν θεωρεί λύση την μεταφορά των απορριμμάτων και των προβλημάτων από τον ένα ΧΑΔΑ στον άλλο, επιμένει στο κλείσιμο και των τριών ΧΑΔΑ, επιμένει στο τομέα της ενημέρωσης - ανακύκλωσης που θεωρεί κλειδί για την μείωση του όγκου των και επιτέλους να ολοκληρωθεί ο κύκλος του ΧΥΤΥ με την υλοποίηση του. Το θέμα δεν ολοκληρώνεται με δυο γραμμές. Υπάρχουν πολλές  παράμετροι όπου όπως και παλιότερα έτσι και τώρα, θα παρουσιάζονται από τις σελίδες του ikariamag.

Υ.Γ. Είχαμε και τρία θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης  το

1ο  Αφορούσε τα 5 ευρώ που μπαίνουν σαν εισιτήριο στους κατοίκους για τα Νοσοκομεία (εξετάσεις) όπου θα συζητηθεί σε επόμενο Δ.Σ.

Το 2ο αφορούσε την απόφαση για παύση από το Υπουργείο Παιδείας του Τμήματος Αθλητικής Διευκόλυνσης στο Γυμνάσιο-Λύκειο Αγ. Κηρύκου, το οποίο την τελευταία στιγμή απεφεύχθη και για φέτος τουλάχιστον θα συνεχίσει την λειτουργία του. Τα 2 παραπάνω θέματα τα έθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση.

Το 3ο θέμα (Αυτόνομη Συσπείρωση) έβγαλε την θετική απόφαση για τη δημιουργία Επιτροπής Ελέγχου των Περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα έργα στην Πάνω και Κάτω Προεσπέρα του Υβριδικού έργου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. Τα μέλη είναι: οι κ.κ. Κρητικός Γιώργος, Καρίμαλης Αποστόλης, Καρούτσος Φανούρης, Γαγλίας Ηλίας και οι τρεις μηχανικοί του δήμου Ικαρίας.

Δυστυχώς η κατάσταση της αίθουσας, η έλλειψη καθισμάτων, η διαμόρφωση του χώρου δεν επέτρεψαν σε αρκετούς από τους συνδημότες μας να παρακολουθήσουν το πρώτο ουσιαστικά δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ικαρίας. Στο επόμενο ελπίζουμε ότι ο χώρος, οι συνθήκες και τα ηχητικά θα βελτιωθούν για να γίνονται πιο λειτουργικές οι συνεδριάσεις.

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

ikariastore banner