Συμβαίνει αλλού: Ικαρία, αυτό πρέπει να το δεις!

Ίσως κάπου να το έχεις ακούσει κιόλας. Είναι το χωριό Ανάβρα Μαγνησίας Αλμυρού. Πριν χρόνια ακολουθούσε και αυτό την μοίρα αρκετών επαρχιακών περιοχών της χώρας. Προβλήματα, απομόνωση, ανεργία, εγκατάλειψη και βέβαια τα γνωστά κομματικά συμφέροντα. Παλαιοκομματικές πρακτικές και λογικές ξεπερασμένες, άσχετες με τον ρόλο που οφείλει να παίζει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ένας άξιος και εμπνευσμένος άνθρωπος όμως, o Δημήτρης Τσουκαλάς, βρέθηκε εκεί και με όρεξη και όραμα μέσα σε λίγα χρόνια μετέτρεψε το χωριό του σε πρότυπο τοπικής ανάπτυξης βασισμένης στον εκσυγχρονισμό της παραδοσιακής παραγωγικής εξειδίκευσης της κτηνοτροφίας και μάλιστα αυτή της ελεύθερης βοσκής, καθιστώντας την κτηνοτροφία της Ανάβρας βιολογική και δημιουργώντας  υψηλά εισοδήματα από 30.000 έως 100.000 ευρώ κατά κεφαλήν!

Σημειώνεις; Για την στήριξη της κτηνοτροφίας κατασκευάστηκαν κτηνοτροφικά πάρκα και υπερσύγχρονα κοινοτικά σφαγεία! Στο χώρο της εκπαίδευσης ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο διθέσιο, γυμναστήρια και γήπεδα μπάσκετ! Ολοκληρώθηκε άρτιο εσωτερικό οδικό δίκτυο (με πλακοστρωμένους ασφαλτοστρωμένους και τσιμεντοστρωμένους δρόμους). Διώροφος χώρος στάθμευσης, αιολικό πάρκο  το οποίο αποφέρει στην κοινότητα έσοδα και στους κατοίκους οφέλη... και τόσα πολλά άλλα, όρεξη να έχεις να διαβάζεις! Το κυριότερο και απίστευτο για την εποχή που ζούμε είναι τα ποσοστά ανεργίας που σε αυτό το χωριό κατάφεραν ο άνθρωπος αυτός και οι συνεργάτες του να εκμηδενίσουν! Και να επιστρέψει και κόσμος! Και όλα αυτά μακριά από κομματικές σημαίες, πολιτικά συμφέροντα  και τις γνωστές σε εμάς πληκτικές ανούσιες κοκορομαχίες που κάθε άλλο παρά βοηθούν στην ανάπτυξη και πρόοδο των τοπικών κοινωνιών. Φαντασία, δουλειά και προκοπή!

Η ομιλία δόθηκε το 2010 στο πλαίσιο του TED, μιας πρωτοβουλίας για διάδοση ιδεών που αξίζουν. Δε ξέρουμε αν ισχύουν όλα αυτά και πολλά ίσως είναι υπερβολές (και τα μισά να έχουν γίνει, πάλι για θαύμα μιλάμε. Βέβαια δες και τις εικόνες από τα ρεπορτάζ παρακάτω) ή όλο και κάποιος θα βρεθεί να επισημάνει αρνητικά για τον Δήμαρχο. Άλλωστε λάθη κάνει μόνο αυτός που δημιουργεί!

Στο βίντεο στο TED, ο Δήμαρχος πέρα από την δύσκολη οικονομική κατάσταση του σήμερα, αναφέρεται στις χρόνιες δικαιολογίες όταν υπήρχαν οι ευκαιρίες και οι δυνατότητες να γίνουν πραγματικές αλλαγές προς το καλύτερο. Σήμερα οφείλουμε να δημιουργήσουμε οι ίδιοι αυτές τις ευκαιρίες. Γιατί ο καθένας μας μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει και κυρίως να λέει ό,τι θέλει. Σημασία έχει όμως ποια είναι η πρώτη του προτεραιότητα και τι έκανε/κάνει (ή δεν έκανε/κάνει) όταν μπορούσε/μπορεί να κάνει.

Όλα τα άλλα είναι για τις... ανακοινώσεις!

ikariamag.gr|η Ικαρία... αλλιώς!
Ακολουθήστε μας σε twitter και Facebook