Στον Εισαγγελέα ο φάκελος για το Υβριδικό Ενεργειακό Ικαρίας – Τι λένε τα πορίσματα


Παρουσιάζουμε τα πορίσματα και τις εκθέσεις αυτοψίας. Σε ποια φάση βρίσκεται η υπόθεση. Έρευνα  του ikariamag

Το «σίριαλ» σχετικά με το Υβριδικό Ενεργειακό Ικαρίας συνεχίζεται με τον Εισαγγελέα Σάμου να έχει παραλάβει την δικογραφία με τις καταθέσεις όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Ιστορικό
Ήταν τον Σεπτέμβριο του 2010, όταν ο Διευθυντής του Αρχιπελάγους, Θοδωρής Τσιμπίδης, με κείμενο του (πρωτοδημοσιεύτηκε στο ikariamag) αμφισβητούσε ανοιχτά τη χρησιμότητα του Υβριδικού και εξέφραζε τις ενστάσεις του ως προς την περιβαλλοντικών προδιαγραφών κατασκευή του.  Η απάντηση ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο από τους υπογράφοντες το κείμενο, Ικάριους επιστήμονες  (δημοσιεύτηκε στο ikariamag), όπου επιχειρηματολογούσαν σε αυτά που ισχυρίζεται ο διευθυντής του Αρχιπελάγους. Ένα μήνα μετά, ο Θοδωρής Τσιμπίδης επανέρχεται δίνοντας τη δική του απάντηση.  Τον Ιανουάριο του 2011, το Αρχιπέλαγος καταγγέλει πως Καταστρέφουν το περιβάλλον για να «σώσουν» το κλίμα, η Αστυνομική Αρχή της Ικαρίας κινητοποιείται και κατόπιν εγγράφου της (υπ’ αρ. πρωτ. 1008/20/18-Α της 12/1/2011), ο Δήμαρχος Ικαρίας με επιστολή του, στέλνει την υπόθεση με το εργοτάξιο της ΕΝΕΤ Α.Ε στον Επιθεωρητή Περιβάλλοντος (13/1) και το Αρχιπέλαγος συνεχίζει (21/1) ενημερώνοντας όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για «Παράνομη επιχείρηση κάλυψης της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης από το εργοτάξιο της ΕΝΕΤ ΑΕ στην Προεσπέρα».  Έκτοτε, η όλη υπόθεση παίρνει μεγάλη έκταση και δημοσιοποιείται από πολλά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πανελλήνιας κυκλοφορίας.

Η Αυτοψία και τα πορίσματα
Η έκθεση (βλ.αρχείο parasxos) που συνέταξε στις 31 Ιανουαρίου κατόπιν αυτοψίας (20/1), ο κ. Βλάσιος Παράσχος (Περιβαλλοντολλόγος ΠΕ, Υπάλληλος Τμ.Περ/ντος & Υδροοικονομίας Περιφ. Ενοτ. Σάμου) για τον έλεγχο τήρησης περιβαλλοντικών όρων του έργου, αναφέρει τις εξής διαπιστώσεις:
1) Σε εξέλιξη την ώρα της αυτοψίας υπήρχε καύση ελαστικών πλησίον του χώρου κατασκευής της δεξαμενής Κάτω Προεσπέρας (κάτω δεξαμενή).
2) Σε εξέλιξη την ώρα της αυτοψίας υπήρχε καύση εντός δύο βαρελιών πλαστικών τσουβαλιών και μεταλλικών κουτιών (φίλτρων, πανιών, στουπιών, κλπ.)
3) Διαρροή στο έδαφος λαδιών και λιπαντικών πλησίον του στεγασμένου χώρου του συνεργείου εντός του εργοταξίου της Άνω Προεσπέρας.
4) Αλλαγή λαδιών σε μη εγκεκριμένο χώρο πλησίον δεξαμενής της Κάτω Προεσπέρας
5) Παράσυρση χωματισμών που προέρχονται από την κατασκευή της δεξαμενής Κάτω Προεσπέρας, με εμφανή επίπτωση (ορατή φια γυμνού οφθαλμού) στην επιφάνεια της θάλασσας (υπήρχε καφέ χρωματισμός τν νερών κατά μήκος της ακτής σε μήκος 100μ περίπου).

Ο υπεύθυνος Φορέας του έργου, καλείται να προσκομίσει τα δικά του δικαιολογητικά και πιστοποιητικά και η Έκθεση καταλήγει πως σε περίπτωση που οι ισχυρισμοί του Υπευθύνου κριθούν αβάσιμοι, αναληθείς ή ανεπαρκείς, θα ακολουθηθεί η διαδικασία κυρώσεων.

Σύμφωνα με την παραπάνω έκθεση και τις επιστολές του Αρχιπελάγους, η ειδική γραμματέας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κα. Μαργαρίτα Καραβασίλη αναφέρει στο σχετικό έγγραφο (βλ.αρχείο karavasili) που συνέταξε για την υπόθεση (21/02):

Το προαναφερόμενο έργο έχει αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 130401/20.08.2003, όπου προβλέπονται ικανοί περιβαλλοντικοί όροι που οφείλει να τηρήσει η ανάδοχος εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει όλες τις επιπτώσεις που προκαλούνται στο περιβάλλον από την κατασκευή και τη λειτουργία του έργου, το οποίο σημειωτέον βρίσκεται σε περιοχή που περιλαμβάνεται στις Ζώνες Ειδικής Προστασίας (με κωδικό GR 4120005) βάσει της οδηγίας 79/409/ΕΚ. 

Έπειτα καταγράφει τις διαπιστώσεις του Αρχιπελάγους και την προσπάθεια απόκρυψης των στοιχείων που υπέδειξε και σημειώνει τι αντιστοίχως προβλέπουν οι περιβαλλοντικοί όροι, ενώ επαναλαμβάνει όσα διαπίστωσε η αυτοψία (Παράσχου) της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Στη συνέχεια αναφέρει:
Από τις διαπιστώσεις της «Αρχιπέλαγος», της αρμόδιας Διεύθυνσης ΠΕΧΩ Σάμου  και από την εξέταση των στοιχείων που μας υποβλήθηκαν, διαπιστώθηκε ότι η εν λόγω εταιρεία δεν τηρεί τους προαναφερόμενους περιβαλλοντικούς όρους.
Παράλληλα, η Εισαγγελία Σάμου έχει ξεκινήσει σχετική έρευνα και από τα στοιχεία της δικογραφίας, διαπιστώνεται επίσης ότι κατά την εκτέλεση του έργου δεν λαμβάνονταν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος από τον υπεύθυνο φορέα, ενώ δεν είναι κατανοητό γιατί ενώ έχουν εγκριθεί χώροι εναπόθεσης των υλικών εκσκαφών συνεχίζεται παρανόμως η διάθεση στην παράκτια ζώνη χωρίς καμιά άδεια από την αρμόδια Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου.

Έπειτα καλεί τους αρμόδιους φορείς να προβούν -ο καθείς κατά αρμοδιότητα- σε άμεσες ενέργειες και καταλήγει:
Μετά τα παραπάνω θεωρούμε απαράδεκτο έργα και δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο αποσκοπούν στην προστασία του περιβάλλοντος, όπως είναι η κατασκευή υβριδικού σταθμού, από τη ΔΕΗ, να εκτελούνται παραβιάζοντας κάθε σχετική νομοθεσία και να δημιουργούν σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προς αυτή την κατεύθυνση η εταιρεία υποχρεούται να λάβει άμεσα όλα τα μέτρα πρόληψης, σύμφωνα με την περιβαλλοντική της αδειοδότηση καθώς και τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης κάθε περιβαλλοντικής ζημιάς που θα διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

 

Το πόρισμα της επιτροπής του Δήμου Ικαρίας
Η επιτροπή που συγκροτήθηκε με απόφαση (5/2011) του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας με εντολή να διερευνήσει το βάσιμο των καταγγελιών, πραγματοποίησε συνάντηση (02/02) στο δημοτικό κατάστημα Ραχών με τους υπευθύνους της Εταιρείας και της αναδόχου κατασκευαστικής και στη συνέχεια αυτοψία στα εργοτάξια (στην οποία δε συμμετείχε ο Δημοτικός σύμβουλος Φανούρης Καρούτσος, μέλος της επιτροπής) και εξέδωσε σχετικό πόρισμα (12/3) (βλ.αρχείο porisma epitropis dimoy). Η επιτροπή διαπίστωσε τα εξής:

Δε διαπιστώθηκε όμως διαρροή καμένων λαδιών και λιπαντικών καθώς και καύση ελαστικών όπως ανέφεραν οι καταγγελίες. Παρόλαυτα ζητήθηκε να προσκομιστούν στοιχεία διακίνησης που να αποδεικνύουν την απομάκρυνση τους από το νησί, όπως προβλέπεται.

Η επιτροπή επεσήμανε τη σπουδαιότητα του έργου και την αναπτυξιακή προοπτική που προσδίδει η ολοκλήρωση αυτού στο νησί μας και συνέστησε στους κατασκευαστές την πλήρη τήρηση των περιβαλλοντικών όρων ενώ ζήτησε να αποκατασταθεί κάθε περιβαλλοντική ζημιά που έγινε ή θα γίνει κατά την εξέλιξη του έργου.

 

Πού βρίσκεται η υπόθεση
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ikariamag, η προανάκριση περατώθηκε πριν από λίγες μέρες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να καταθέτουν στην Αστυνομική Αρχή της Ικαρίας, η οποία κινήθηκε ταχύτατα στο όλο ζήτημα. Τώρα, ο φάκελος βρίσκεται στα χέρια του Εισαγγελέα Σάμου ο οποίος και θα κρίνει αν υπάρχει υπαιτιότητα σχετικά με τις κατηγορίες τόσο για τοξική ρύπανση όσο και για περιβαλλοντική επιβάρυνση.

Θα πρέπει να σημειώσουμε το εξής: Το θέμα του κατά πόσο η κατασκευή του Ενεργειακού γίνεται σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους, δεν έχει να κάνει με τη χρησιμότητα του έργου. (Για να δείτε τα επιχειρήματα γι’ αυτό, διαβάστε τι ισχυρίζεται το Αρχιπέλαγος και τι απαντούν οι υπογράφοντες Ικάριοι επιστήμονες). Το ikariamag παρουσίασε (με μεγάλη προσοχή) τις εξελίξεις και τα σχετικά έγγραφα, χωρίς δικά του σχόλια και επισημάνσεις. Ούτε θέλει, ούτε και μπορεί να τοποθετηθεί.  Το πού βρίσκεται το δίκαιο και η αλήθεια είναι δουλειά των αρμοδίων, των ειδικών, της Εισαγγελίας … και του ίδιου του Χρόνου!

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner