Ο Νίκος Λαρδάς απαντά στο ikariamag.gr

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΡΔΑΣ – Κ.Κ.Ε. (Δείτε τα βιογραφικά των υποψηφίων του ΚΚΕ στο Νομό Σάμου, εδώ).

1. Στις τελευταίες εκλογές, τις δημοτικές, οι πολιτικές δυνάμεις του νησιού συνασπίστηκαν για να πάρουν την εξουσία από το ΚΚΕ. Αυτό φαινόταν σαν μια ανάγκη για αλλαγή στο τιμόνι του δήμου. Θεωρείτε πως ο κόσμος στο νησί «ξεθύμανε» και δε θα σας στρέψει τις πλάτες του και στις βουλευτικές εκλογές;
Αρχικά να διευκρινίσουμε πως  πριν 1,5 χρόνο στην Ικαρία έγινε ένα πολιτικό  εγχείρημα  που πέρα από το τι πιστεύει ο κάθε ένας, αυτό που σίγουρα  αποδεικνύει είναι ότι τα κόμματα που συνέβαλαν σε αυτό το εγχείρημα (ΣΥΡΙΖΑ –ΔΗΜ.ΑΡ-ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ)  μπορούν να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα και δεν έχουν κανένα πρόβλημα να αντιμετωπίσουν με κοινές θέσεις αυτό που εκφράζεται από το ΚΚΕ τόσο στο συνδικαλιστικό  κίνημα όσο και στην τοπική διοίκηση. Αυτό αποδεικνύεται έμπρακτα και στο νησί μας από την κοινή στάση τους σε μια σειρά σοβαρά ζητήματα που απασχολούν και τους κάτοικους των νησιών μας (υπεράσπιση εργασιακών σχέσεων- συγκοινωνιακά προβλήματα – διαχείριση απορριμμάτων – θέματα υγείας – με χαρακτηριστικότερο αυτή την στιγμή την κοινή τους στάση απέναντι στην στοχευμένη επίθεση ενεργειακών ομιλών στην Ικαρία . Σε ό,τι αφορά τώρα της  εκλογές στις 6 Μαΐου είναι σίγουρο πως αφού οι υπόλοιπες κομματικές  οργανώσεις  για ευνόητους  λόγους   απευθύνονται στον λαό των νησιών μας  με ξεχωριστά ψηφοδέλτια  στον   εκλογικό  χάρτη της Ικάριας  θα αποτυπωθεί ο πραγματικός  συσχετισμός  που επικρατεί στο νησί, άλλωστε αυτό καταγράφθηκε και στις εκλογές  για την τοπική διοίκηση. Αφού  παρά την εκλογική συμμαχία που βρέθηκε απέναντι στο ψηφοδέλτιο που υποστήριξε το ΚΚΕ, ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος (44- 47 %) εμπιστεύτηκε και τότε  την πρόταση μας, γεγονός που σε καμία περίπτωση  νομίζω δεν σημαίνει πως «ο κόσμος στο νησί μας έστρεψε τις πλάτες του».

2. Πολλοί χρεώνουν στο ΚΚΕ μια διάθεση μη-εξουσίας. Ότι δηλαδή δε θα ήθελε σε καμία περίπτωση να αποκτήσει ποσοστά που θα του εξασφαλίζουν μια κυβερνητική δυναμική. Τι απαντάτε;
Το ΚΚΕ όχι μόνο δε θέλει να είναι στην αντιπολίτευση, αλλά θέλει πρώτα και πάνω απ' όλα να πάρουν την εξουσία και να κυβερνούν (αυτά τα δυο πρέπει να πάνε μαζί) η εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Να πάρουν και την οικονομία στα χέρια τους από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, τα μονοπώλια, την αστική τάξη, γιατί μόνο τότε μπορούν να κυβερνούν. Αυτή είναι η θέληση και η πρόταση του ΚΚΕ για την εξουσία και τη διακυβέρνηση, σε μια τέτοια διακυβέρνηση θα συμμετέχει το ΚΚΕ αφού είναι κόμμα της εργατικής τάξης, αφού η οικονομία, η εξουσία και η διακυβέρνηση θα είναι στα χέρια των εργατών, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Το ΚΚΕ θέλει να έχουν την εξουσία, δηλαδή να κάνουν κουμάντο στο κράτος και στην οικονομία οι εργαζόμενοι. Το ερώτημα όπως μπαίνει από πολλούς , ότι το ΚΚΕ δε θέλει να κυβερνήσει, θέλει να είναι στην αντιπολίτευση, είναι εκ του πονηρού, γιατί όλοι όσοι το βάζουν ξέρουν πολύ καλά ότι με τους αστούς να έχουν στα χέρια τους το κράτος και την οικονομία, η όποια κυβέρνηση κυβερνά γι' αυτούς και τα συμφέροντά τους και όχι για το λαό.

3. Στις εκλογές ψηφίζουμε για να επιλέξουμε ή για να διαμαρτυρηθούμε;
Στις εκλογές  κατά την γνώμη  μου τουλάχιστον (Γιατί  αντιλαμβάνεστε  ότι δεν έχουν όλοι οι Έλληνες την ίδια γνώμη)  ψηφίζουμε  για να  επιλέξουμε.  Με  αυτό το σκεπτικό  καλούμε όλους τους κάτοικους  των νησιών μας να υποστηρίξουν  τη θέση του ΚΚΕ και για την εργατική, λαϊκή εξουσία και τη διακυβέρνησή της. Τους καλούμε να ανατρέξουν στην εμπειρία τους, να βγάλουν  τα συμπεράσματά τους  από τα «έργα και ημέρες» όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων και του ΚΚΕ. Να επιστρέψουν ως απαράδεκτα, την τρομοκρατία, τους εκβιασμούς, τον αντικομουνισμό, τη συκοφαντία, τις προβοκάτσιες. Είναι καιρός να «μαυρίσουν» στις κάλπες, όσους μαυρίζουν τη ζωή μας, τη ζωή των παιδιών μας, των επόμενων γενιών.  Είναι καιρός να υπερψηφίσουν το ΚΚΕ και για ένα επιπλέον λόγο, αυτή τη φορά τα νησιά μας έχουν μια μεγάλη δυνατότητα. Να στείλουν κομμουνιστή βουλευτή στη Βουλή.

4. Αν βγείτε βουλευτής, πώς θα συνεργαστείτε – απαιτείτε από την κεντρική εξουσία πάνω σε τομείς που έχουν πάρει έναν εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό από εκείνον που εσείς θεωρείτε ότι πρέπει να εφαρμοσθεί; Για παράδειγμα τι συνεργασία – διεκδίκηση επί του πρακτέου (σε συγκεκριμένες απαιτήσεις για το Νομό μας) θα υπάρχει σε ζητήματα όπως η Ανακύκλωση ή το Ακτοπλοϊκό αφού εσείς ζητάτε εθνικό φορέα για αυτά;
Αρχικά να τονίσουμε ότι η γενική πολιτική τοποθέτηση που εκφράζουμε,  δεν μας εμποδίζει να έχουμε διατυπώσει τα τελευταία τουλάχιστον έξι χρονιά προτάσεις αντιμετώπισης για τα νησιά μας μιας σειράς σοβαρών προβλημάτων (π.χ για την Υγεία, για τις  συγκοινωνίες, για την  διαχείριση των απορριμμάτων, για την κτηνοτροφία για τα ζητήματα ενεργείας, κλπ) που μπορούν να εφαρμοστούν σήμερα και να αμβλύνουν  την  σημερινή ένταση του κάθε προβλήματος ξεχωριστά. Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό στα νησιά μας το έχει κάνει μονό η κομματική οργάνωση του ΚΚΕ και αυτό δεν είναι τυχαίο.   Επίσης η συγκεκριμένη πολιτική που εκφράζουμε όχι μόνο δεν μας εμπόδισε τα προηγούμενα χρονιά ως πλειοψηφία στην τοπική διοίκηση να διατυπώσουμε προτάσεις κόντρα στην κυρίαρχη πολιτική άλλα και να κάνουμε συγκεκριμένα βήματα σε αρκετά θέματα (Αξιοποίηση ιαματικών πηγών – διαχείριση απορριμμάτων /Ανακύκλωση, πολιτισμός κλπ) με βάση αυτή την εμπειρία πιστεύουμε πως μπορούμε  και από το κοινοβούλιο να εκπροσωπήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των κατοίκων των νησιών μας .
Απ' αυτή την άποψη εμείς όλα αυτά τα θέτουμε στους συμπατριώτες μας ως κριτήρια ψήφου και κριτήριο ικανότητας να δράσουμε.

Σας ευχαριστούμε πολύ!

ikariamag.gr|η Ικαρία…αλλιώς!

Για να δείτε όλα τα άρθρα για τις βουλευτικές εκλογές 2012 στην Ικαρία, πατήστε το banner των εκλογών στο πάνω μέρος της σελίδας μας ή εδώ.

ikariastore banner