Καταγγελία για έλλειψη μέτρων ασφαλείας έργων σε λιμάνι και επαρχιακό δρόμο στον Εύδηλο

Προς Εισαγγελία Σάμου
Α.Τ. Αγίου Κηρύκου
Υπόψιν κάθε ενδιαφερόμενου πολίτη και Ελληνικής ή Ευρωπαϊκής Αρχής

Από Καβουριάρη Μιχάλη
Αρέθουσα, 83302 Εύδηλος Ικαρίας

Θέμα: Έλλειψη μέτρων ασφάλειας στα έργα που εκτελούνται σε λιμάνι και επαρχιακό δρόμο στον Εύδηλο, κίνδυνος για τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα πολιτών και επισκεπτών.

Με την παρούσα θέλω να σας ενημερώσω και να ζητήσω την παρέμβαση της Αρχής για την κατάσταση των έργων στο λιμάνι του Ευδήλου και τον επαρχιακό δρόμο ακριβώς πάνω από το ίδιο λιμάνι, τα οποία εκτελούνται από άγνωστο μέχρι στιγμής σ’ εμένα εργολάβο / εργολάβους.

Συγκεκριμένα, όπως θα δείτε στο φωτογραφικό υλικό και τα βίντεο που συνοδεύουν την παρούσα:

1) Ένα μεγάλο δημόσιο έργο εκτελείται στο λιμάνι του Ευδήλου, κάτω από τη νέα γέφυρα, χωρίς την ύπαρξη οροθετημένου και περιφραγμένου εργοταξιακού χώρου. Υλικά και βαριά οχήματα βρίσκονται διάσπαρτα σε χώρο που χρησιμοποιείται παράλληλα ως χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων για ντόπιους και επισκέπτες του νησιού. Βαριά οχήματα εκτελούν εργασίες ενώ ανάμεσα τους περνούν ΙΧ αυτοκίνητα και πεζή ενήλικες και παιδιά, επισκέπτες ή κάτοικοι, οι οποίοι έχουν σταθμεύσει εκεί τα αυτοκίνητά τους, Ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι εμφανέστατος.

2) Ένα δεύτερο μεγάλο δημόσιο έργο εκτελείται στον επαρχιακό δρόμο του νησιού, ακριβώς πάνω από το λιμάνι. Και εκεί βαριά οχήματα μεταφέρουν ογκόλιθους και μπάζα κατά μήκος και κατά πλάτος του οδοστρώματος χωρίς καμία σήμανση και καμία μέριμνα για την ασφάλεια οδηγών και πεζών που τυχαίνει να περνούν από εκεί. Επιπλέον των τεράστιων οχημάτων που κινούνται επί του οδοστρώματος, αλλά οχήματα και μηχανήματα προχωρούν σε εκσκαφές του βουνού, ακριβώς πάνω από τον δρόμο και σε ύψος αρκετών μέτρων από αυτόν.

Ο υπογράφων την καταγγελία τούτη είχα χθες μια εμπειρία της παντελούς έλλειψης μέτρων ασφάλειας στα έργα. Κατεβαίνοντας με το αυτοκίνητό μου την νέα γέφυρα του λιμανιού του Ευδήλου περίπου στις 11:00 το πρωί της Τρίτης 11ης Ιουλίου 2011, και στρίβοντας αριστερά, στην πορεία για την τράπεζα Άλφα, συναντήθηκα μετωπικά με βαρύ όχημα (γκρέιντερ) το οποίο μάλλον εκτελούσε εργασία οδόστρωσης και το οποίο απέφυγα λόγω της χαμηλής ταχύτητας του οχήματός μου. Προσπαθώντας να καταλάβω που βρίσκομαι και να γυρίσω το όχημά μου για να φύγω δέχτηκα την φραστική επίθεση εργαζομένων στο έργο. Εγκατέλειψα το όχημα μου σε κατάσταση σοκ γιατί δεν μπορούσα πια να οδηγήσω. Στη συνέχεια, εκτός του θράσους των συνεργείων του εργολάβου, αντιμετώπισα την αδιαφορία των τοπικών αρχών. Παρότι υπέβαλα γραπτή καταγγελία στην τοπική λιμενική αρχή και τον Δήμο, ενημερώνοντας επίσης προσωπικά τον αντιδήμαρχο Λεριάδη, κάνεις δεν κινήθηκε για να προστατεύσει το δημόσιο συμφέρον και την ασφάλεια των πολιτών. Απεναντίας γυρίζοντας να πάρω το όχημά μου μετά περίπου μια ώρα βρήκα μια κλήση από τον αστυφύλακα Ευαγγέλου με ποσό προστίμου 40 Ευρώ λόγω του ότι “έχει σταθμεύσει και εμποδίζει στη διέλευση του υπόλοιπου οδοστρώματος”. Ο χώρος που εγκατέλειψα το όχημα μου, ευρισκόμενος σε κατάσταση σοκ, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των υπαλλήλων του εργολάβου που ακούγονται σε ένα από τα βίντεο που επισυνάπτω (λένε ότι τους εμποδίζω και φαίνεται ότι ακριβώς εκεί εργάζονται) βρίσκονταν μέσα στο εργοτάξιο. Μετά από τις διαμαρτυρίες μου γιατί δεν υπάρχει σήμανση για το εργοτάξιο τοποθέτησαν τρία μεταφερόμενα πλαστικά κολονάκια ακριβώς πίσω από το αυτοκίνητό μου.

Με την παρούσα ζητώ από την εισαγγελική Αρχή να παρέμβει για να προστατεύσει την ασφάλεια και την σωματική ακεραιότητα των πολιτών και επισκεπτών του νησιού καθώς και την εικόνα που δίνει το νησί στους επισκέπτες του αυτή την εποχή, υποχρεώνοντας τον εργολάβο / τους εργολάβους του έργου να λάβουν ΑΜΕΣΑ όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και κυρίως να οριοθετήσουν και να περιφράξουν το εργοτάξιό τους στο λιμάνι και να λάβουν μέτρα ασφάλειας για οδηγούς και πεζούς στα έργα που γίνονται πάνω στο οδόστρωμα.

Επιφυλάσσομαι να ασκήσω τα δικαιώματα που μου δίνει ο νόμος για αποζημιώσεις λόγω της ψυχικής οδύνης που υπέστην στην παραλίγο σύγκρουσή μου με το όχημα που εκτελούσε εκείνη τη στιγμή έργα στο λιμάνι, τόσο από τον εργολάβο του έργου όσο και από τις εποπτεύουσες κρατικές αρχές.

Τέλος, θα ήθελα επίσης να θέσω προς την αρχή δύο εύλογα κατά την κρίση μου ερωτήματα:
1) Ο προϋπολογισμός των εν λόγω έργων στον Εύδηλο Ικαρίας που εκτελούνται σε λιμάνι και δρόμο, περιλαμβάνει κάποιο κομμάτι σχετικό με τα έργα ασφάλειας (δημιουργία περιφραγμένου εργοταξίου, ειδική σήμανση, νυχτερινό φωτισμό, ημερομίσθια κλπ). Αν ναι τι ακριβώς έχουν γίνει αυτά τα χρήματα, εφόσον κανένα μέτρο ασφάλειας δεν έχει παρθεί;
2) Ο προϋπολογισμός του έργου στο λιμάνι περιλαμβάνει υλοποίηση κάποιας συγκοινωνιακής μελέτης για να βρεθεί προσωρινή λύση για τη στάθμευση των αυτοκινήτων στον Εύδηλο; Αν ναι γιατί δεν έχει υλοποιηθεί και τι ακριβώς έχει γίνει με το προϋπολογισμένο κονδύλι; Αν όχι γιατί παραλήφθηκε από την αρχική μελέτη του έργου;

Για την τεκμηρίωση των παραπάνω επισυνάπτονται φωτογραφικό υλικό και βίντεο:

Ικαρία 13/ Ιουλίου / 2011
Καβουριάρης Μιχάλης

 

“Εργοτάξιο” λιμενικού έργου Ευδήλου Ικαρίας. Μια λωρίδα χαλίκι οριοθετεί τι; Το εργοτάξιο; Δύο σήματα υποχρεωτικής κατεύθυνσης στη θάλασσα, ξοδεύτηκε ο εργολάβος να τα αγοράσει… Μάλλον μας δείχνουν να πάμε να πνιγούμε. Ή όπως μου λέει ο εργολάβος “έλα δω να σου δώσω τα στοιχεία μου να μου κάνεις μήνυση”. Ξέρει που την έχει γραμμένη την μήνυση…
Εύδηλος 12 Ιουλίου 2011.

Εργοτάξιο και χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων μαζί, στο λιμενικό έργο Ευδήλου Ικαρίας.
Εύδηλος 12/ Ιουλίου / 2011

Έργα στην επαρχιακή οδό πάνω από το λιμάνι. Βαριά οχήματα ανάκατα με αυτοκίνητα. Άλλες τεράστιες μπουλτόζες ανακατεύουν το βουνό κρεμασμένες πάνω από το κεφάλι διερχόμενων αυτοκινήτων και μηχανών.

Αυτό λέγεται δημόσιο έργο με σεβασμό στην ασφάλεια των πολιτών. Λογικά το έργο θα έχει κάποιο προϋπολογισμένο κονδύλι γι’ αυτή την ασφάλεια…
Εύδηλος 12 Ιουλίου 2011, πρωί

Το χάλι αυτό πρέπει να σταματήσει ΧΘΕΣ.

Υπάρχει κάποιος στοιχειώδης σεβασμός στη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών;
Πόσο κοστίζει μια ανθρώπινη ζωή ή ένας σοβαρός τραυματισμός στην Ικαρία;
Ποιος ευθύνεται γι’ αυτό το χάλι που παρουσιάζει το νησί για χρόνια στους επισκέπτες του;

• Τι λέει η αστυνομία;
• Τι λέει η εισαγγελία;
• Τι λέει ο βουλευτής Σάμου;
• Τι λένε οι δημοτικοί άρχοντες και παρατάξεις του Δήμου και της περιφέρειας;

mpananiaergolavon.wordpress.com

ikariastore banner