Η Διημερίδα για τις Εναλλακτικές Μορφές Ενέργειας στην Ικαρία

Φωτό 1: Από αριστερά οι εισηγητές κ.κ. Θ. Κορακιανίτης καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου Queen Mary Μηχανικός Ενέργειας, Π. Μπούρκας καθηγητής του ΕΜΠ, ο Γ. Ροντίρης της πρόεδρος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες, ο κ. Γ. Μαλαχίας Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, ο Δ. Παπαχρήστου Ηλ/γος Μηχανικός της ΡΑΕ, και στο βήμα ο κ Μπενρουμπής που εκπροσωπεί την Μυτιληναίος Α.Ε.

Πολύ ενδιαφέρον είχε η διημερίδα που διοργανώθηκε για 2η φορά από την Εταιρία Ικαριακών Μελετών (ΕΙΜ) με θέμα «Εναλλακτικές μορφές ενέργειας στην Ικαρία και προστασία του περιβάλλοντος». Η 1η διημερίδα είχε γίνει πέρσι ακριβώς τις ίδιες ημέρες με θέμα τις «ήπιες μορφές ενέργειας – προστασία ανθρώπου και περιβάλλοντος». Η ΕΙΜ έχει κυκλοφορήσει σε βιβλίο τα πρακτικά της για όσους ενδιαφέρονται.

Το Σάββατο το πρωί λοιπόν, 1η του Οκτώβρη 2011 τους καλεσμένους, αλλά και τους κατοίκους του νησιού που βρέθηκαν στην είσοδο του ξενοδοχείου «Ερωφίλη» στον Αρμενιστή  υποδέχτηκε πανό του ΠΑΜΕ (φωτό 2) ενώ στην αίθουσα τα μέλη της Λαϊκής Συσπείρωσης εξέφραζαν την επιθυμία τους να απευθύνουν κι εκείνοι χαιρετισμό. Η άρνηση από την μεριά του προεδρείου ότι πρόκειται για ένα επιστημονικό συνέδριο και πως οι κομματικές θέσεις δεν έχουν χώρο άναψε τα αίματα, μετά από λίγη ώρα διαβάστηκε το κείμενο της Λα.Σ (εδώ) και η ημερίδα συνεχίστηκε.

Οι 18 προσκεκλημένοι επιστήμονες που βρέθηκαν στο νησί μας (είχαμε 2 απουσίες) μίλησαν για τις δυνατότητες, τις προοπτικές, την αξιοποίηση, την εκμετάλλευση της γεωθερμίας, της αιολικής και ηλιακής ενέργειας, των απορριμμάτων (παράγωγη ηλεκτρικής ενέργειας και λιπάσματος από τα «σκουπίδια» μας, διαβάστε πρόσφατο θέμα μας εδώ), μίλησαν για την πρόοδο των εργασιών στο υβριδικό έργο Προεσπέρας, μίλησαν για τα θέματα ενεργειακής αυτονομίας στα σπίτια μας, για τις επιπτώσεις αυτών των μορφών ενέργειας στην υγεία μας (καμία επίπτωση σύμφωνα με τον κ. Λ. Πούλο), για τις ακτινοβολίες και τα μαγνητικά πεδία (ένας πυλώνας ισοδυναμεί με τις πρίζες των σπιτιών μας),  έκαναν προτάσεις για επενδύσεις αλλά και δυνατότητες χρηματοδότησης αυτών. Αναφέρουμε εδώ ότι η περσινή διημερίδα δεν παρουσίασε το ίδιο ενδιαφέρον από τους συμπατριώτες μας, ενώ φέτος (φωτό 3) όλα γίνονται υπό την σκέπη της πρότασης του ομίλου «Μυτιληναίου Α.Ε» για εγκατάσταση Ανεμογεννητριών στην Ικαρία (φωτό 4. από την εγκεκριμένη πρόταση υποθαλάσσιας διασύνδεσης της Ικαρίας).

Για ευνόητους λόγους την ημερίδα παρακολούθησαν υψηλά στελέχη και εκπρόσωποι της «Μυτιληναίος Α.Ε.» οι οποίοι τόνισαν ότι αν και μετά την κατάθεση των ανταποδοτικών – αντισταθμιστικών μέτρων (σε μια ημερίδα που θα γίνει πολύ σύντομα) η τοπική κοινωνία πει όχι στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, το έργο δεν θα γίνει. Ελπίζουμε ότι τα πρακτικά θα κυκλοφορήσουν σύντομα, ενώ τα συμπεράσματα από τις 2 αυτές γεμάτες ημέρες, θα ανακοινωθούν σε περίπου ένα μήνα.

ikariamag

Σχετικά: Η Ημερίδα για τη Γεωθερμία στην Ικαρία