Εισήγηση για τον προϋπολογισμό 2011 του δήμου Ικαρίας

Άγιος Κήρυκος 30 Μαρτίου 2011

του Αντιδημάρχου Οικονομικών & Διοίκησης Αλέξανδρο Σκάρο

Διαβάστε το πλήρες ρεπορτάζ για τον προϋπολογισμό, ΕΔΩ.

Η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου αποτελεί ίσως την κορυφαία διαδικασία του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία για εφέτος έχει την ιδιαιτερότητα ότι είναι ο πρώτος προϋπολογισμός του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ικαρίας, ο οποίος προήλθε από τη συνένωση των τριών πρώην Καποδιστριακών Δήμων Αγίου Κηρύκου, Ευδήλου και Ραχών.

Είναι προφανές ότι ο φετινός προϋπολογισμός, κάτω από τις παρούσες δυσμενέστατες συνθήκες της σοβαρότερης Οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα μας, δεν μπορεί να αποτυπώσει τη βούληση και τη πολιτική της νέας διοίκησης του Δήμου Ικαρίας, αλλά μόνο ένα μέρος των προθέσεων της.

Βασική αρχή μας , ο κατατιθέμενος προϋπολογισμός να είναι ειλικρινής και να αποτυπώνει  όσο το δυνατόν πιο ρεαλιστικά τα οικονομικά μεγέθη του Δήμου, χωρίς να εξωραΐζει τα πράγματα. Αποφύγαμε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για τα οικονομικά μεγέθη.

Έτσι παρά α) τη μείωση κατά 20% των ΚΑΠ (Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων) και κατά 30% της ΣΑΤΑ (Συλλογικής Απόφασης για τη Τοπική Αυτοδιοίκηση)  και β) τη διακοπή νέων έργων του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ καθώς και τη μη υλοποίηση μέχρι σήμερα του Προγράμματος ΕΛΛΑΔΑ που θα στήριζε οικονομικά την εφαρμογή του Καλλικράτη, θεωρώντας ότι δεν θα μεταβληθούν περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη και οι χρηματοδοτήσεις από ΚΑΠ, ΣΑΤΑ, κλπ, προχωρήσαμε στη διαμόρφωση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού  Εσόδων – Εξόδων σε ύψος ποσού  9εκ.€  , στόχο αισιόδοξο που πιστεύουμε ότι θα υλοποιήσουμε, με γνώμονα τη σώφρονα διαχείριση και του τελευταίου € προς όφελος των συμπατριωτών μας.

Έτσι όσον αφορά το Τεχνικό Πρόγραμμα (που σας ανέπτυξε ο Αντιδήμαρχος κ. Γ.  Κρητικός) εκτός των συνεχιζόμενων έργων, συμπεριλάβαμε νέα έργα που αναμένεται να ενταχθούν σε προγράμματα που έχουν κατά μεγάλο ποσοστό εξασφαλισμένη χρηματοδότηση.

Σε αντίβαρο των παραπάνω ο Δήμος δίνει προτεραιότητα και ιδιαίτερο βάρος στη διεκδίκηση των οφειλόμενων στους ΟΤΑ κρατικών πόρων και συγχρόνως στη διεκδίκηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, ΕΣΠΑ, κ.α. ώστε να μπορέσει να πετύχει τη υλοποίηση περισσότερων έργων, με στόχο τη βελτίωση της Ποιότητας Ζωής των Συμπατριωτών μας.

Στους στόχους μας είναι η μείωση του λειτουργικού κόστους με Οργάνωση των Υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου και των προσαρτηθέντων σε αυτόν Νομικών Προσώπων και εταιρειών, παρά το κόστος που επωμιζόμαστε για πράξεις και ενέργειες που έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί στα προηγούμενα τρία χρόνια.

Ξεκινήσαμε υπό το μηδέν, με μεγάλες δυσκολίες άντλησης στοιχείων για την Οικονομική κατάσταση των 3 συνενωθέντων πρώην Δήμων, γεγονός που επέδρασε αρνητικά και ανασταλτικά στις προσπάθειές μας για να οργανώσουμε έγκαιρα και σε σωστές βάσεις τις λειτουργικές διαδικασίες των υπηρεσιών του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ικαρίας.

Κανένας από τους 3 πρώην Δήμους δεν είχε Μηχανοργάνωση, δεν είχε εφαρμόσει το Διπλογραφικό σύστημα και δεν είχε αυτοτελή οργανωμένη Οικονομική Υπηρεσία και βέβαια δεν υφίστατο Ταμιακή Υπηρεσία.

Ο φόρτος της οικονομικής αποτύπωσης των στοιχείων, γινόταν χειρόγραφα με τεράστιο όγκο δουλειάς που είχαν επωμισθεί 2 υπάλληλοι του Δήμου που ήσαν εγκατεστημένες στη Δ.Ο.Υ. χωρίς στοιχειώδη μηχανογραφική υποστήριξη. (και γι αυτό μεγάλες ευθύνες έχουν οι πρώην διοικήσεις των δήμων, που δεν εδέχοντο την στελέχωση της υπηρεσίας αυτής με τοποθέτηση και τρίτου υπαλλήλου, όπως πράξαμε ορίζοντας μία υπάλληλο από τη Δ.Ε. Ευδήλου ως αναπληρώτρια της ελεγκτού, φροντίζοντας συνάμα για την εκπαίδευσή της, προσβλέποντες στην όσο το δυνατό συντομότερο σύσταση και ανάπτυξη Ταμιακής Υπηρεσίας στην έδρα του Δήμου).

Προχωρήσαμε στη κάλυψη απλήρωτων τιμολογίων προηγούμενων χρήσεων καθώς και επιστραφέντων από τη Δ.Ο.Υ Χρηματικών Ενταλμάτων λόγω μη επάρκειας στο τέλος του 2010, χρηματικών διαθεσίμων.

Κάνοντας πράξη τις εξαγγελίες μας για αντιμετώπιση και των τριών πρώην Δήμων με ίσους όρους και ως μία ενιαία οντότητα, στα πλαίσια της αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των Δημοτικών Ενοτήτων και έξω από τοπικιστικά σύνδρομα, συμβάλλαμε στην αντιμετώπιση προσωρινής οικονομικής δυσπραγίας από την προηγούμενη χρήση του πρώην Δήμου Ραχών με κονδύλια που προορίζονταν για τις δύο άλλες Δημοτικές Ενότητες Αγίου Κηρύκου και Ευδήλου.

Στους στόχους που υλοποιούμε είναι η Μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών του Δήμου, σε συνεργασία με την Κ.τ.Π. και τον ανάδοχο Singular Logic , όλων των υπηρεσιών του ενιαίου Δήμου, με μετάπτωση των πληροφοριακών συστημάτων και των τριών πρώην Δήμων, σε κεντρικό υπολογιστή (σερβερ) στην έδρα του Δήμου και με παράλληλη δυνατότητα εξυπηρέτησης των πολιτών ηλεκτρονικά, από τις άλλες δύο Δημοτικές ενότητες.

Μετά τη ψήφιση του Προϋπολογισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόσουμε αναδρομικά από 1ης Ιανουαρίου το Διπλογραφικό σύστημα, χωρίς να έχουν εκπαιδευθεί τα προηγούμενα χρόνια οι υπάλληλοι των οικονομικών υπηρεσιών που ήσαν επιφορτισμένοι με τη σύνταξη του Π/Υ, και οι οποίοι καλούνται σήμερα να σηκώσουν το βάρος εφαρμογής του νέου αυτού λογιστικού σχεδίου  που είναι και το μόνο που διασφαλίζει τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές του Δήμου.

Για να αρχίσουμε να λειτουργούμε με τις αρχές που ορίζει ο νέος νόμος των ΟΤΑ Καλλικράτης, θα πρέπει να συνταχθεί για πρώτη φορά Ισολογισμός έναρξης χρήσης, στον οποίο θα εμπεριέχονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία των 3 πρώην Δήμων, για τα οποία ολοκληρώνεται , η για πρώτη φορά διεξαγόμενη Απογραφή, με αποτίμηση της περιουσίας με την οποία ξεκινά ο νέος Δήμος.

Συγχρόνως προχωράμε στη διαμόρφωση και σύνταξη Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (Ο.Ε.Υ.) που κι΄αυτή πρέπει να έχει ολοκληρωθεί εντός του επομένου μηνός.

Στους στόχους του Ο.Ε.Υ., εκτός των άλλων είναι και η ενίσχυση των υποδομών με τη συγκέντρωση του στελεχιακού δυναμικού των τεχνικών υπηρεσιών σε μια οργανωμένη κεντρική Τεχνική υπηρεσία για το σχεδιασμό, μελέτη και εφαρμογή σημαντικών για το νησί μας τεχνικών έργων που μετά την κατάργηση της ΤΥΔΚ οι αρμοδιότητες της μεταβιβάζονται στο Δήμο.

Παράλληλα ενισχύουμε την οργάνωση του Δημοτικού Μηχανισμού προχωρώντας σε πιστοποίηση των υπηρεσιών του Δήμου, με την απόκτηση Διαχειριστικής επάρκειας , στη σύσταση Ταμιακής Υπηρεσίας καθώς και σύσταση μελλοντικά Τμήματος Εσωτερικού Ελέγχου .

Κυριότερος στόχος όλων των παραπάνω, είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, μετανάστες και επισκέπτες του νησιού μας.

Σας καλώ λοιπόν να υπερψηφίσετε τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011. Ένα συνετό ενοποιημένο προϋπολογισμό, νοικοκυρέματος των οικονομικών και οργανωτικών δεδομένων του Δήμου, βελτίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και ισότιμης αντιμετώπισης των τριών Δημοτικών Ενοτήτων του νησιού μας.

Υπό την κρίση σας θέτουμε τον Προϋπολογισμό Εσόδων και Εξόδων του Δήμου, για το οικονομικό έτος 2011, με την εισηγητική έκθεση της Οικονομικής Επιτροπής ,σύμφωνα με το άρθρο 72 του Ν.3852/2010.

ikariastore banner