Δυτική Ικαρία 6 μήνες μετά… σε ορίζοντα ομιχλώδη

Οι εξελίξεις στην αποκατάσταση των ζημιών. Ρεπορτάζ του ikariamag

6 μήνες μετά τις καταστροφές του περασμένου Οκτώβρη, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει στα χωριά της νοτιοδυτικής Ικαρίας. Παρά τις όποιες προσπάθειες έχουν γίνει, η έλλειψη χρημάτων φαίνεται να αποτελεί απροσπέλαστο εμπόδιο στο να ανατραπεί η εικόνα της καταστροφής. Οι κάτοικοι, πέρα από το όποια έργα υποδομής και αποκατάστασης που ενδεχομένως κάποια να χρειάζονται υπομονή και χρόνο, δε βλέπουν να ικανοποιούνται και άμεσες, επείγουσες θα λέγαμε προτεραιότητες (πχ διάνοιξης δρόμων), ενώ πολλές φορές παρατηρείται και έλλειψη συντονισμού. Παράλληλα, η συμβολή του στρατού,  έστω και μικρής στελέχωσης, αποτελεί στα μάτια των κατοίκων ένα σημείο αισιοδοξίας στην καθημερινότητα του χωριού, το οποίο σημείο πρέπει να συνεχιστεί και να στελεχωθεί περισσότερο ελλείψει κρατικής συνδρομής σε ανάλογο βαθμό.

Παρά τις αρχικές υποσχέσεις της Πολιτείας και παρά τα όποια ποσά έχουν κατά καιρούς εξαγγελθεί ή εγκριθεί (πχ 150.000 ευρώ για τη Συντήρηση-αποκατάσταση ζημιών επαρχιακού οδικού δικτύου Ικαρίας) κανείς από όσους εργάσθηκαν – παρείχαν μηχανήματα & υλικό για την αποκατάσταση των ζημιών από τη μέρα της καταστροφής, δεν έχει πάρει ούτε ένα ευρώ. Παράλληλα, εκκρεμεί η υπόσχεση που ο Αντιπεριφερειάχης Σάμου, κ. Θεμιστοκλής Παπαθεοφάνους και ο Βουλευτής Σάμου, κ. Πυθαγόρας Βαρδίκος έδωσαν τον περασμένο Ιανουάριο (διαβάστε εδώ) ότι μέχρι πριν το καλοκαίρι, τα έργα για την αποκατάσταση του οδικού δικτύου και των λοιπών κατεστραμμένων υποδομών του νησιού θα έχουν ξεκινήσει.

Σε συζήτηση που έγινε (28/4) στο βροχερό Καρκινάγρι μεταξύ του Αντιδημάρχου Ραχών, κ. Απόστολου Καρίμαλη, του Μηχανικού του Δήμου, κ. Παναγιώτη Μεσολογγίτη και κατοίκων του χωριού, παρουσία του ikariamag, ο Αντιδήμαρχος μάς έδωσε μια καθαρή εικόνα για το πού βρίσκονται σήμερα τα πράγματα:

- Με τον προϋπολογισμό του Δήμου να κατατίθεται μέχρι τις 10 Μαΐου και ελλείψει χρημάτων, βασιζόμαστε στην όντως καλή θέληση και στις πιστώσεις των ανθρώπων που προσφέρουν υλικό, μηχανήματα και εργασία για την αποκατάσταση των ζημιών.

- Παράλληλα, και λόγω αρμοδιότητας, βρίσκεται πλέον στην Περιφέρεια η διευθέτηση χώρων, ρεμάτων και γεφυριών στο Καρκινάγρι, το Αμάλου, τον Κάμπο και την περιοχή του Χρυσοστόμου. Οπότε πολλά πράγματα επαφίενται πλέον και στην ανταπόκριση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

- Ενημερωθήκαμε επίσης η Εγνατία έχει δώσει σε τοπογράφο της ΕΝΕΤ εντολή για την αποτύπωση των ρεμάτων.

- Ο Βουλευτής Σάμου, κ. Βαρδίκος  μετέβη (28/4) στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ.Βενιζέλο για να «υιοθετήσουν» οι Ένοπλες Δυνάμεις το Καρκινάγρι, ως προς την χορήγηση μηχανημάτων και ανθρώπινου δυναμικού για την αποκατάσταση των καταστροφών.

- Στον Άγιο Κήρυκο υπάρχουν επίσης 3 μηχανήματα της Περιφέρειας που δεν επιτρέπεται όμως επί του παρόντος να τοποθετήσει ο Δήμος χειριστές . Όμως, Δήμος και Περιφέρεια βρίσκονται σε διαδικασία συμβάσεων για να μπορεί ο Δήμος να τα χρησιμοποιήσει.

- Το θέμα της αποχέτευσης βρίσκεται ακόμα στις εκκρεμότητες.

- Από τη Δευτέρα και μόλις φτιάξει λίγο ο καιρός, ο Δήμος θα φέρει τα δικά του μηχανήματα στην περιοχή για να συμβάλλουν στις προσπάθειες.

- Ενόψει αυτής της τελευταίας εξέλιξης, οι κάτοικοι σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο θα υποδείξουν –και γραπτώς- στο Δήμο δρόμους που οδηγούν σε οικισμούς και χρειάζονται επιχωματώσεις-διορθώσεις, μεταξύ των οποίων οι δρόμοι προς Αποκοφτό, Ποδήλια, Λαγουδάτο, Κοτσορνιθάτο, Βουδαντάτο, Γιαννικάτο.

Το τοπίο αρχίζει ίσως να ξεκαθαρίζει ως προς το τι θα γίνει και τι όχι, πόσο σύντομα και πόσο όχι. Κι από τη στιγμή που οι προσπάθειες που γίνονται να κλείσουν οι πληγές το συντομότερο δυνατό, σκοντάφτουν στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν χρήματα, πρέπει να ενεργοποιηθεί στο έπακρο η ικανότητα μας για άριστη οργάνωση των όποιων διαδικασιών αποκατάστασης, η διάθεση για συνεργασία όλων μας αλλά ακόμα και η ευρηματικότητα – φαντασία μας στην εξεύρεση λύσεων.

Χρειάζεται πάντως να τονισθεί το εξής: η παντελής έλλειψη διάθεσης χρημάτων από το Κράτος, αν συνεχιστεί, θέτει ως επισφαλή όχι μόνο τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης των ζημιών, όχι μόνο τα έργα υποδομής και αποφυγής επόμενων καταστροφών (δε ξέρουμε αν έχει γίνει κατανοητό ότι πχ με τόσο χώμα στην ακτή –αμμουδιά πλέον- Καρκιναγρίου και Τραπάλου- οι βράχοι αιωρούνται στα βουνά ή ότι ο χάρτης του Αμάλου… έχει κυριολεκτικά αλλάξει!), αλλά ακόμη και τα επείγοντα έργα αποφυγής ατυχημάτων μέσα στα χωριά.

Να θυμίσουμε εδώ ότι η Ικαρία… έχει κυρηχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης!

ikariamag

Ακολουθήστε μας στο twitter
Ακολουθήστε μας στο Facebook

Διαβάστε σχετικά:
- Ικαρία: 3 μήνες μετά την καταστροφή – έρευνα του ikariamag
- Πάμε μια...βόλτα στο Καρκινάγρι, 4 μήνες μετά!

Δείτε στο ikariamagTV: Οδοιπορικό στο Καρκινάγρι Ικαρίας (13/02/11)