Γεωγραφία του σώματος

Κινητό με επιδότηση, αυτοκίνητο με απόσυρση, ταξίδι με εορτοδάνειο. Ακριβά ρούχα με πιστωτική κάρτα, δήθεν χωρίς τόκους, ηλεκτρικές συσκευές με χαρισμένο το ΦΠΑ. Κάναμε ακριβότερη την καθημερινότητά μας δημιουργώντας τεχνητές ανάγκες με την ψευδαίσθηση ότι ξοδεύουμε λιγότερα από την πραγματική αξία αυτού που θέλαμε να αποκτήσουμε.

Περνώντας τα χρόνια μουδιάζαμε όλο και περισσότερο, λοβοτομηθήκαμε οικειοθελώς. Προσερχόμαστε στο μεγάλο γιατρό της κατανάλωσης για να μας παραμυθιάσει πως ήμαστε κοινωνικά ανώτεροι. Καθόμαστε στην καρέκλα του με μόνο αντίκτυπο ένα μικρό τσιμπηματάκι. Αλλά ποιος δεν αντέχει μια τόσο ανεπαίσθητη ενόχληση; Άλλωστε, μπρος στα κάλλη τι είναι ο πόνος;

Εδώ στο νησί μας τα παραδείγματα εκείνων που θέλησαν να καλπάσουν προς τον παράδεισο της ευημερίας είναι πολλά. Κάτοχοι δύο χιλιάδων κυβικών σε τέσσερις τροχούς που μετακινούνται μόνο από την Ακαμάτρα στον Εύδηλο ή από τους Γλαρέδες στον Άγιο, για να κάνουν τα ψώνια τους. Ψαράδες που παραμπαρίζονται ποιος φτάνει γρηγορότερα στο Τραπάλου ή στους Φούρνους. Ξέχασαν πως το ψάρεμα είναι μια δραστηριότητα που ταυτίζεται με την υπομονή και αποφάσισαν ότι χωρίς ταχύτητα δεν απολαμβάνουν τη θάλασσα. Άλλοι που ξέχασαν το «σπίτι όσο να χωρείς» των ολιγαρκών προγόνων μας και επέλεξαν να ζήσουν σε πολλά τετραγωνικά και πολλούς ορόφους.

Ο καιρός περνούσε, καθρέφτης μας έγινε η περιουσία μας κι αυτό που βλέπαμε μας ικανοποιούσε τόσο πολύ που ο καλός γιατρός έγινε ο θεός μας.

Ο καιρός πέρασε κι ο γιατρός της κατανάλωσης δε μας θέλει πια στο ιατρείο του. Αντιθέτως, θυμήθηκε ότι του χρωστάμε τη χαμένη μας σοβαρότητα και την έλλειψη ρεαλισμού. Ήταν πολύ καλός στην ανάγνωση, δε φταίει εκείνος που στα γυαλιστερά φυλλάδια που μας διάβαζε δε βλέπαμε το παραμύθι παρά μόνο το πάντα αίσιο τέλος.

Μία ένεση μας χρειάζεται τώρα, μια αυξημένη ενισχυμένη δόση του πιο αποτελεσματικού διεγερτικού. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Αυτό που δεν ξέρουμε είναι πού τρυπάμε. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε κλασσικές περιοχές έκχυσης όπως ο ώμος ή ο γλουτός. Τώρα τι να σου δείξουμε γιατρέ μου; Τις ρυτίδες, το προγούλι, το μετωπιαίο λοβό ή την αχίλλειο φτέρνα μας;

Γιάννης Κέφαλος
kefalos@ikariamag.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις του Γιάννη Κέφαλου.