Οίνος, πίθοι, κρατήρες, οινοχόες, κύλικες, φιάλες, πινάκια, ύμνος στον Βάκχο, ζωηρές συζητήσεις. Πού βρέθηκα, σε αρχαίο συμπόσιο; Στο νησί ήμουν σίγουρα αφού πήγα για Πάσχα. Αλλά σε ποια εποχή; Κι απ' ό,τι έβλεπα γύρω μου, ήμασταν πολλοί... Α, μα βέβαια, τώρα θυμάμαι...

Το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου θέλαμε να εκμεταλλευτούμε την ξενάγηση που έκανε η δ. Δέσποινα Κόκκινου αρχαιολόγος - ξεναγός, μέσω της δραστηριότητας του συλλόγου «Ιωάννης Μελάς», και επισκεφθήκαμε το Αρχαιολογικό μουσείο στον Αγ. Κήρυκο. Πρόκειται για ένα πραγματικό στολίδι (ας μου επιτραπεί η έκφραση) του τόπου μας, τόσο το κτήριο (εξωτερικά-εσωτερικά) όσο και τα εκθέματα του.

Σκοπός της παρούσας επιστολής είναι να σας γνωστοποιήσουμε, την ανάγκη λειτουργίας του αρχαιολογικού μουσείου Ικαριας στον Άγιο Κήρυκο.

Η Προπεζουλωπή βρίσκεται πολύ κοντά στον Φάρο. Είναι ένας λόφος βορειοδυτικά του οικισμού με πετρώδες έδαφος, κατάφυτος με αγκαθωτούς θάμνους και αγρέλες. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι η εγκατάσταση όρθιων στηλών από ασβεστόλιθο, με συγκεκριμένο προσανατολισμό. Είναι σίγουρο πως οι στήλες δεν τοποθετήθηκαν τυχαία αλλά προς το παρόν είναι άγνωστος ο χρόνος που συνέβηκε αυτό, καθώς και ο σκοπός τους.

Η ίδρυση αρχαιολογικού μουσείου στον Άγιο Κήρυκο στην Ικαρία ήταν επιτακτική ανάγκη χρόνια τώρα. Ο επισκέπτης μπορούσε να επισκεφθεί την αρχαιολογική συλλογή σε ένα οίκημα που είχε παραχωρήσει ο δήμος (υπάρχει βέβαια και η αρχαιολογική συλλογή του Κάμπου), ήταν όμως φανερό το έλλειμμα. Επίνειο και πρωτεύουσα του νησιού, ο Άγιος Κήρυκος δεν είχε το αρχαιολογικό μουσείο που του έπρεπε.

Το ενδιαφέρον του κόσμου για το Αρχαιολογικό Μουσείο Αγίου Κηρύκου είναι μεγάλο. Καθημερινά, όλο και κάποιος θα το φέρει στην κουβέντα. Πολλοί νόμιζαν ότι αρκούσαν μόνο λίγοι μήνες μέχρι να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό. Για να υλοποιηθεί όμως ένα τέτοιο έργο χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος.

ikariastore banner