Ανεπούλωτο το τραύμα της Ικαρίας – πλήρες ρεπορτάζ

Ανοιχτή παραμένει η πληγή που άνοιξε η σφοδρή κακοκαιρία, κυρίως στη βόρεια και βορειοδυτική Ικαρία. Αρκετά χωριά παραμένουν ακόμη αποκλεισμένα χωρίς ρεύμα, νερό και τηλέφωνο. Το νησί κηρύχθηκε χθες σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με όλους τους φορείς να είναι κινητοποιημένοι προσπαθώντας ν’ αποκαταστήσουν τις στοιχειώδεις υποδομές, ωστόσο η κατάσταση δε δείχνει να εξομαλύνεται γρήγορα -τουλάχιστον στα χωριά Αμάλου και Καρκινάγρι.

Τα μηχανήματα όλων των Δήμων, του Επαρχείου και των ιδιωτών εργάζονται μεν πυρετωδώς, ωστόσο οι μετακινήσεις στο κεντρικό οδικό δίκτυο γίνονται με πολύ μεγάλη δυσκολία.  Παράλληλα, οι καταστροφές στο δίκτυο ύδρευση και αποχέτευσης του Δήμου Ραχών είναι σε αρκετές περιπτώσεις ολοκληρωτικές, πράγμα που σημαίνει ότι οι κάτοικοι θα αναγκαστούν να ζουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες για μεγάλο διάστημα.

Καταγραφή ζημιών και αποζημιώσεις
Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν εχθές στο Δημαρχείο Ευδήλου όλοι οι φορείς (Έπαρχος, Δήμαρχοι, Νομάρχης και επιστημονικό προσωπικό) συζητήθηκε ο τρόπος άμεσης εξομάλυνσης της κατάστασης και καθορίστηκαν οι επιτροπές καταγραφής των ζημιών οι οποίες αποτελούνται από το τεχνικό-επιστημονικό προσωπικό τόσο του Επαρχείου όσο και της Νομαρχίας. Οι επιτροπές χωρίστηκαν ανά τομέα (δημόσιο, ιδιωτικό, αστικό, αγροτικό, κ.λπ.) και βρίσκονται ήδη επί ποδός για την καταγραφή και την αυτοψία των ζημιών. Οι πολίτες -ιδιώτες και επαγγελματίες- που επλήγησαν από την σφοδρή κακοκαιρία οφείλουν ν’ απευθυνθούν στον Δήμο όπου ανήκουν και να καταθέσουν αίτηση αποζημίωσης. Στη συνέχεια η αντίστοιχη επιτροπή θα πραγματοποιεί αυτοψία. Εντούτοις,  όλοι οι αιτούντες καλό θα είναι να κρατήσουν όλα τα αποδεικτικά στοιχεία από την κατεστραμμένη περιουσία τους αλλά και φωτογραφικό υλικό.

Ο Νομάρχης στην Ικαρία
Ο Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας που βρίσκεται στην Ικαρία από εχθές το απόγευμα δηλώνει στο ikariamag: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα πράγματι προκάλεσαν πολύ σοβαρά προβλήματα στις δημόσιες και άλλες υποδομές του νησιού. Η Νομαρχία μαζί με την Αυτοδιοίκηση 1ου Βαθμού προσπαθεί να καταγράψει τις ζημιές και ταυτόχρονα να προστατεύσει την ασφάλεια των κατοίκων και βεβαίως των μαθητών. Λόγω της σοβαρότητας του προβλήματος σε ορισμένες περιοχές όπως στο Καρκινάγρι όπου το δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή, έχουμε κάνει σχετικό αίτημα στο Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων να επέμβει με δικά του μέσα, καθώς η Νομαρχία  δυσκολεύεται ν’ αντιμετωπίσει άμεσα και δραστικά τέτοιου μεγέθους προβλήματα. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει τη βούληση ν’ αναλάβει πρωτοβουλία και αναμένουμε».

Σχετικά με τις αποζημιώσεις των ιδιωτών, επαγγελματιών και μη, ο κ. Κάρλας δηλώνει ότι όλοι οι ιδιωτικοί τομείς που επλήγησαν από την πρωτόγνωρη κακοκαιρία θα αποζημιωθούν αφού πρώτα οι επιτροπές πραγματοποιήσουν αυτοψία κατόπιν αιτήσεως των πληγέντων. Η καταγραφή των ζημιών και οι αποζημιώσεις προβλέπεται να ενταχθούν σε υπουργική απόφαση που θα αφορά και την Χίο η οποία επίσης αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.

Ο Έπαρχος
Ο Έπαρχος Ικαρίας, Νικόλαος Ρουζίνος μιλώντας στο ikariamag, ενημερώνει ότι όλα τα μηχανήματα, τόσο των Δήμων όσο και του Επαρχείου και των ιδιωτών εργάζονται προκειμένου μέσα στην ημέρα να αποκατασταθεί μια στοιχειώδης τουλάχιστον οδική επικοινωνία με τα χωριά. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της ημέρας τα μηχανήματα θα έχουν συνδέσει και τα τελευταία χωριά που παραμένουν αποκομμένα». Σχετικά με την ύδρευση, ο κ. Ρουζίνος λέει ότι την αποκατάσταση της έχουν αναλάβει οι Δήμοι. 

Κρίσιμα 24ωρα για τον Δήμο Ραχών
Στην περιοχή του Δήμου Ραχών αντιμετωπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα. Τα συνεργεία εργάζονται προκειμένου ν’ αποκατασταθούν τουλάχιστον οι ζημιές στους κεντρικούς οδικούς άξονες (σε Άγιο Πολύκαρπο, Άγιο Δημήτριο, Βρακάδες, Αμάλου, Καρκινάγρι). Όλα τα χωριά του Δήμου δεν έχουν νερό ενώ επιπροσθέτως  το Καρκινάγρι, το Αμάλου, ο Κάλαμος και το Τραπάλου δεν έχουν ούτε ρεύμα, ούτε τηλέφωνο. Η ΔΕΗ πραγματοποιεί αυτοψία στις περιοχές αυτές ώστε να εκτιμήσει το μέγεθος της ζημιάς και να μπορεί έτσι να εκτιμήσει και τον χρόνο που θα χρειαστεί για την αποκατάσταση της. Ο Δήμαρχο Ραχών, Φανούρης Καρούτσος δηλώνει στο ikariamag ότι τα συνεργεία παλεύουν ν’ ανοίξουν την επικοινωνία με όλα τα χωριά, ενώ για το ζήτημα της ύδρευσης δηλώνει ότι «σκοπεύουμε να δώσουμε μια προσωρινή λύση εγκαθιστώντας μια γεννήτρια στη γεώτρηση».

Εξομαλύνεται η κατάσταση στο Δήμο Ευδήλου
Ο Δήμαρχος Ευδήλου Στέλιος Σταμούλος περιγράφει στο ikariamag ότι η αποκατάσταση του κεντρικού οδικού δικτύου έχει αρχίσει από την πρώτη κιόλας στιγμής και ίσως μέχρι αυτή την ώρα να μην υπάρχουν πλέον αποκομμένες γειτονιές.  «Τα μηχανήματα του Δήμου, των ιδιωτών και του Συνδέσμου δουλεύουν πυρετωδώς» αναφέρει ο κ. Σταμούλος και συνεχίζοντας λέει «όλα τα χωριά του Δήμου Ευδήλου έχουν ηλεκτρικό ρεύμα και στα περισσότερα έχει αποκατασταθεί και η ύδρευση». Ωστόσο, ο κ. Σταμούλος διευκρινίζει ότι δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε γιατί αν και η μπόρα πέρασε, οι κατολισθήσεις θα εξακολουθήσουν για αρκετό διάστημα και καταλήγει «οι επιτροπές που συστήθηκαν για την καταγραφή των ζημιών και τις αποζημιώσεις, πιστεύουμε ότι θα κάνουν τη δουλειά τους σωστά και σύντομα. Αυτό που μας προβληματίζει είναι το μετά, το που και το πώς τελικά θα αποζημιωθούν οι πληγέντες».

Σε καλύτερη μοίρα ο Δήμος Αγίου Κηρύκου
Τις λιγότερες επιπτώσεις από την κακοκαιρία είχε ο δήμος Αγίου Κηρύκου που και εκεί όμως δεν λείπουν τα προβλήματα με το οδικό δίκτυο και την επικοινωνία. Τα περισσότερα χωριά έχουν ρεύμα, νερό και τηλέφωνο.

ikariamag

Μείνετε ενημερωμένοι : Ακολουθήστε μας στο twitter και στο Facebook

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr