Ο Δήμαρχος Ικαρίας εφ' όλης της ύλης στο Ράδιο Ικαρία 87,6FM

Δίωρη συνέντευξη παραχώρησε πριν λίγη ώρα ο Δήμαρχος Σταυρινάδης στο Ράδιο Ικαρία όπου αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που απασχολούν αυτή την περίοδο τη δημοτική αρχή του νησιού.

Συγκεκριμένα:

Χρηματοδότηση: Η φετινή ΣΑΤΑ ήταν 273.000 ευρώ που πρέπει να δοθεί εν πολλοίς σε χρωστουμενα. Πέρσυ ήταν η υπερδιπλάσια. Δεν είναι γνωστό αν θα υπάρξει άλλη δόση. Θα διεκδικήσουμε να υπάρξει..

Διεκδικήσεις: Για το αν είναι διεκδικητικός ο δήμαρχος είπε ότι άλλο είναι διεκδικώ για να διεκδικώ και άλλο για να πετύχω κάτι. Ο Δήμος κάνει συνεχώς παρεμβάσεις στο Υπουργείο. Όπως δήλωσε, άλλοι γυρνούν τα χωριά και βγάζουν λόγους ανέξοδους. Η δημοτική αρχή  διεκδικεί δομικών αλλαγών έργα γυρνώντας από Υπουργείο σε Υπουργείο, γι’ αυτό και όπως συμπλήρωσε, δεν παύουν οι διεκδικήσεις σε κάθε επίπεδο:

Οδοποιία:
- Έρχεται εργολάβοι για τους δρόμους Αγ.Κήρυκο – Μονοκάμπι –Εύδηλο και Αγ.Κήρυκο – Πλαγιά -Εύδηλο. Σε περίπου 15 ημέρες θα έρθει και ο εργολάβος για το δρόμο Ευδήλου - Ραχών.
- Συμπλήρωσε ότι το ποσό είναι γύρω στα 4,5 εκατομμύρια ευρώ με δόσεις και ότι αυτό, δεδομένων των συνθηκών είναι κατόρθωμα των παρεμβάσεων του δήμου.
- Ζητήθηκε επίσης 100.000 έκτακτη ενίσχυση για τις πρόσφατες καταστροφές στους δρόμους προς Καρκινάγρι.
- Είναι άλλα 120.000 ευρώ (που θα δοθούν σε χρωστούμενα) που είναι ακόμα στην Περιφέρεια και από στιγμή σε στιγμή θα απελευθερωθούν (πέρα από τα 150.000 ευρώ που ήδη δόθηκαν).
- Για τους βράχους στο Καρκινάγρι θα γίνει επιλογή από ντόπιους εργολάβους σε συνεργασία με τα μηχανηματα του Στρατού.
- Οι υποσχεσεις της Περιφέρειας για διευθέτηση ρεμάτων δεν υλοποιήθηκαν, θα δούμε μόνοι μας τι μπορούμε να κάνουμε.
- Κάλαμος – Νας: Η χρηματοδότηση του έργου γινόταν από εθνικους πόρους που στέρεψαν και έμειναν παρά μόνο ελάχιστα για κάποια μικρά έργα. Έγινε διαπραγμάτευση με τον εργολάβο, δέχτηκε να αποζημιωθεί τουλάχιστον για ό,τι έχει κάνει μέχρι τώρα και το έργο να αναλάβει η Περιφέρεια, να ενταχθεί σε πρόγραμμα του ΕΣΠΑ και με ευρωπαϊκά κονδύλια να ολοκληρωθεί ο δρόμος.
- Δρόμος Στελί – Φραντάτο - Ράχες: Τη Δευτερα (18/10) το έργο πέρασε από την Περιφέρεια και εκκρεμούν οι σχετικές υπογραφές του Υπουργού Μαγκριώτη για να προχωρήσει.
- Επεσήμανε πως δεν επαναπαύεται στις υποσχέσεις, έχει πάει στον Υπουργό 3 φορες και πως συνεχίζονται οι πιέσεις από μέρος του Δήμου.
- Μέριμνα λαμβάνεται και για τους υπόλοιπους δρόμους αλλα πρέπει να στοχεύσουν σε κάποια συγκεκριμένα έργα πρώτα.

Λιμάνι Ευδήλου: Ο γραφειοκρατικός έλεγχος τελειώνει (είναι στο Χρυσοχοϊδη το ζήτημα) κι μετά θα πάει για δημοπρασία.

Τουριστικό Αγκυροβόλιο Αγίου Κηρύκου: Βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης μελέτης. Για το αν θα υπάρξει νέα περιβαλλοντική μελέτη επειδη το έργο μικραίνει (από 75 σκάφη σε 57), τη Δευτέρα θα ξέρουμε περισσότερα. Υπάρχει λοιπόν, όπως σημείωσε,  μια προοπτική ότι κάτι θα γίνει.

Άλλα έργα: Παράλληλα τρέχει ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μπορούμε να εντάξουμε μικρά έργα. Μέχρι 31/10 πρέπει να υποβληθούν ένα από κάθε δημοτικό διαμέρισμα:
1. Δάφνη – Φύτεμα
2. Αρέθουσα - Καραβόσταμο.
3. Πλακόστρωση - Αναμόρφωση δρόμου (στενών) Αγίου Κηρύκου.

- Ο Δήμος είχε επίσης σκοπό να υποβάλλει αίτηση για χρηματοδότηση και για τη Φιλαρμονική αλλά ενημερώθηκε πως θα υπάρξει νέο σχετικό πρόγραμμα οποτε θα έχουμε μια μικρή αναβολή.

Διαχειριστική Επάρκεια: Μέχρι τώρα πηγαίνουμε μέσω Υπουργείων χωρίς να έχουμε τη δυνατότητα να υποβάλλουμε μόνοι μας προτάσεις για ευρωπαϊκά προγράμματα. Προσπαθούμε να απεμπλακούμε από αυτό και να αποκτήσουμε άμεσα διαχειριστική επάρκεια. Φαίνεται ότι με το προσωπικό που έχουμε μπορούμε να την αποκτήσουμε. Χρειάζονται 4-5 οικονομικοί υπάλληλοι και 3-4 στην τεχνική υπηρεσία. Σε ενάμιση μήνα πιστεύει ότι θα έχουμε διαχειριστική επάρκεια να παίρνουμε απευθείας κονδύλια για να έχουμε τη διαχείριση και την εποπτεία προγραμμάτων και  έργων.

ΙΚΑ: Δήλωσε ότι ο Δήμος έκανε προσπάθειες για να μείνουν ανοιχτά και τα 2 υποκαταστήματα του ΙΚΑ, πραγματοποιήθηκε ραντεβού με το Διοικητή όπου πήγαμε με ντοκουμέντα, χάρτη της Ικαρίας, αποστάσεις και καταφέραμε να μείνουν ανοιχτά και τα 2.

Τελωνείο: Έχουν σταλεί σχετικά έγγραφα και από το Δήμο και από τον εκπρόσωπο στην Περιφέρεια, κ. Κουλουλία και από τον τελωνειακό υπάλληλο.  Βασικό επιχείρημα μας είναι ότι το τελωνείο εξυπηρετεί όλη την Ικαρία και τους Φούρνους και για την τουριστική ανάπτυξη μας απαραίτητο είναι να δημιουργηθεί πύλη εισόδου που χωρίς τελωνείο δε γίνεται. Δεν έχει λήξει το θέμα, είμαστε σε διαπραγμάτευση.

Ακτοπλοϊκό: Ζητάμε καθημερινό, ή έστω 4 φορές τη εβδομάδα, δρομολόγιο και δεύτερο πλοίο κατά τους θερινούς μήνες. Επίσης σύνδεση με Βόρειο Αιγαίου και Δωδεκάνησα. Υπάρχει πλάνο το πλοίο να ξεκινάει από Θεσ/νίκη και να πιάνει Χιο, Σάμο και ίσως Πάτμο. Η Ικαρία δεν υπάρχει και θα επιδιώξουμε να μπει.  Ειχαμε από μια εταιρεία των Δωδεκανήσων πρόταση αν μας ενδιαφέρει να έρχεται πλοίο στην Ικαρία. Μας ενδιαφέρει και θα το θέσουμε σε Περιφέρεια και Υπουργείο.  (Διαβάστε το σημερινό ρεπορτάζ του ikariamag για την ακτοπλοΐα, εδώ).

Γηροκομείο: Ένα θέμα για το οποίο αρκετά λοιδορήθηκε όπως δηλώνει ο ίδιος. Προέκυψε μια επιτροπή, δεσμεύτηκε ο δήμος να δώσει 30.000 ευρώ και παράλληλα ζήτησε να συνδράμουν οι Σύλλογοι. Αυτό το τελευταίο παρεξηγήθηκε και παρερμηνεύτηκε. Ανέφερε σχετικά πως υπάρχει ένα παρελθόν στην καριώτικη κουλτούρα. Ακόμα και στο Νοσοκομείο, που δόθηκαν λεφτά από την Αδελφότητα της Αμερικής, βοήθησαν εθελοντικά και ντόπιοι με προσωπική εργασία. Όχι μόνο στο Νοσοκομείο αλλά και σε πολλά δομικά έργα. Αυτό δημιουργούσε μια αλληλεγγύη και δεν είναι ούτε καταναγκασμός, ούτε απαξίωση, ούτε επαιτεία.  Μια τέτοια αντίληψη είναι, όπως δήλωσε, άκρως οπισθοδρομική. Πρέπει να αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες. Βλέπει πάντως πάρα πολύ δύσκολο να κρατηθεί το Γηροκομείο άμα συνεχίσει έτσι η κατάσταση με το Υπουργείο να κωφεύει.

Υγεία:
- Θα πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για να κρατήσουμε τους γιατρούς. Θα μπορούσαμε επίσης να καλούμε γιατρούς να έρχονται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και στον τόπο μας.
- Για αγροτικούς ιατρούς: Υπάρχει ένας απαρχαιωμένος αστείος νόμος όπου πρέπει να φύγει πρώτα ο ένας γιατρός για να προκηρυχτεί η θέση του επόμενου. Αυτά πρέπει να τα αλλάξουμε και να απλοποιηθούν. Εμείς διεκδικούμε να υπάρξει και δεύτερος. Αλλά δε γίνεται να μην επιτρέπουμε στον αγροτικό ιατρό να πάει πχ από το Καρκινάγρι στις Ράχες ώστε να υπάρχει μια αλληλοκάλυψη.
- Για το Κέντρο Υγείας: Εδώ και χρόνια ακούμε ότι κλείνει. Δε μπορούμε συνέχεια να πουλάμε τρόμο. Δε πρέπει να προπηλακίζουμε τους γιατρούς, είναι αγριανθρωπισμοί αυτοί.
- Νοσοκομείο: Να διεκδικούμε λογικά πράγματα, να γίνει καλύτερο το Νοσοκομείο. Σημείωσε πως οι αποφάσεις για το Νοσοκομείο ήταν ομόφωνες και μετά κυκλοφορούσε η φήμη ότι ο ίδιος θέλει να κλείσει το Νοσοκομείο. Πρέπει να δούμε το θέμα με σεβασμό στους γιατρούς και τους εργαζόμενους και ενότητα και να μη ποντάρουμε σε εκλογικά οφέλη. Να κάνουμε φυσικά τις υποδείξεις που έχουμε να κάνουμε αλλά να σεβαστούμε τον κόπο των ανθρώπων (εδώ ανέφερε παραδείγματα) και να διεκδικούμε με μέθοδο και τεκμηρίωση.

Απορρίμματα:
- Οι πιέσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Περιφέρεια, Υπουργεία είναι ασφυκτικές. Πρέπει να γίνει φορέας διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Ο Δήμος εκπόνησε μια πολύμηνη μελέτη στην οποία εξετάσθηκαν τα χωριά που έχουμε, τον όγκο σκουπιδιών που παράγουμε και τα απορριμματοφόρα. Για ανακύκλωση έχουμε ένα απορριμματοφόρο 4 κυβικών για όλη την Ικαρία. Ζητήσαμε και άλλα, δε κατέστη δυνατόν. Τώρα ζητήσαμε ένα ακόμα για τις Ράχες καθώς και κάδους.
- Ταυτόχρονα έγινε και μια πιο μικρή μελέτη, περίληψη της προηγουμένης, για να ζητήσουμε άμεσα κάποια πράγματα όπως να κάνουμε σημείο συλλογής και διάθεσης των απορριμμάτων. Μόλις κάνουμε το Φορέα, σε συνεργασία με την Περιφέρεια θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα.
- Σημείωσε επίσης ότι έχει πάει πολλές φορές στην Αθήνα στην Ελληνική Εταιρεία Ανάπτυξης & Ανακύκλωσης με την οποία δεν είχαμε καλή συνεργασία αναφορικά με τις δικές τους υποχρεώσεις. Θεωρώντας ότι δε θα έχουν μεγάλο κέρδος από το Δήμο μας (και άλλους νησιωτικούς δήμους πχ Μυτιλήνη), παρέβλεψαν τα δικά μας δικαιώματα. Πήγαμε στο αρμόδιο υπουργείο και υποσχέθηκαν ότι θα τους καλούσαν και θα τους υποχρέωναν (θα περάσει στο σχετικό πολυνομοσχέδιο) να αντιμετωπίσουν ισότιμα όλους τους δήμους.
- Ο Δήμος διεξάγει ανακύκλωση με δικά του έξοδα σε Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο και θεωρεί ότι το νησί είναι πιο καθαρό. Μένει ακόμα όμως πολύς δρόμος. Δήλωσε πως θα είναι ευτυχής σε δεύτερη φάση όταν αποκτήσουμε την υλικοτεχνική υποδομή καινα κάνουμε και τον ΧΥΤΥ, να πραγματοποιήσουμε μια εκστρατεία ενημέρωσης προς όλους τους δημότες.
- Παρευρέθηκε στη συνάντηση που είχε η ΔΑΦΝΗ (Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου) την προηγούμενη εβδομάδα όπου σημειώθηκαν πολλά παραδείγματα εύρυθμης λειτουργίας όλων των παραπάνω και ελπίζει ότι θα τα καταφέρουμε και εμείς.

Σφαγείο: Το χαρακτήρισε ως φλέγον ζήτημα. Δήλωσε πως πριν αναλάβει Δήμαρχος, τέλη του ’10, είχε επισκεφθεί το Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης και κατάφερε να διοχετευθούν στην Αθηνα σφάγια από την Ικαρία. Αντιμετωπίσαμε το ίδιο θέμα και το Πάσχα και αργότερα και τα ξεπεράσαμε τα προβλήματα. Και συμπλήρωσε ότι δε μπορεί να προχωρήσει η κτηνοτροφία στο νησί αν δε λυθεί το θέμα με το σφαγείο. Έχει βγει ένα πρόγραμμα για μερική χρηματοδότηση. Επί του παρόντος δε μπορεί ο Δήμος με τους πόρους του να συμβάλλει. Μπορεί όμως να βοηθήσει έμμεσα, να οργανωθούν οι κτηνοτρόφοι, να γίνει ένας συνεταιρισμός που θα βάλουν το 35% οι κτηνοτρόφοι και το 65% από την Ευρώπη. Ο Δήμος μπορεί επίσης να προσφέρει το οικόπεδο, τη νομική υποστήριξη και ό,τι άλλο χρειαστεί. Είναι μια ευκαιρία αυτό το πρόγραμμα που δεν πρέπει να χάσουμε.

Κτηνοτροφία: Δε μπορεί άλλο η κτηνοτροφία να είναι αποίμενη, δήλωσε. Τα προϊόντα πρέπει να είναι κυρίως το γάλα και το τυρί, όπως γίνεται παντού, και πρέπει να προσανατολιστούν οι κτηνοτρόφοι προς αυτά και όχι προς το κρέας και τις επιδοτήσεις που δε ξέρουμε και για πόσο θα συνεχιστούν. Έτσι θα προστατευθεί και το περιβάλλον. Πρέπει να κατανοήσουν οι κτηνοτρόφοι ποιο είναι το πραγματικό τους συμφέρον και να προχωρήσουμε όλοι ομαλά προς τη σωστή κατεύθυνση.

Ειδικό σχολείο Καραβοστάμου: Δήλωσε πως έχει τρέξει αρκετά για το θέμα, μέσα στις αρμοδιότητες που έχει, έγινε προσπάθεια για να βοηθηθούν τα παιδιά, να εκπαιδευτούν και να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητες τους. Δε μπορεί να αλλάζει κάθε χρόνο το εκπαιδευτικό προσωπικό και να μην είναι επαρκές, πρέπει να δεθούν τα παιδιά με τους δασκάλους. Έχουν σταλεί υπομνήματα προς τους αρμόδιους φορείς, έχει ζητηθεί και εποπτικό υλικό το οποίο και έχει εγκριθεί. Θα σταλεί και προσωπικό σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις θα μπορούσε να είναι και καλύτερες. Πάντως, κατέληξε, είναι ένα θέμα με το οποίο ο δήμος ασχολείται.

Ανεμογεννήτριες:
- Δήλωσε πως οι ανανεώσιμες πηγές ενεργείας είναι το μέλλον (ανεμογεννητριες, γεωθερμία, φωτοβολταϊκά). Άρα πρέπει να δούμε πώς θα τα αξιοποιήσουμε. Σέβεται την άποψη της Λαϊκής Συσπείρωσης ότι όλα αυτά πρέπει να εφαρμοστούν όταν εγκαθιδρυθεί η λαϊκή εξουσία στην Ελλάδα αλλά δεν τη βρίσκει ρεαλιστική.
- Έγινε το συνέδριο για την ενέργεια με συμμετοχή πολύ κόσμου που ενδιαφερόταν για να μάθει. Είχαμε παρέμβαση από το ΚΚΕ και τη Λαϊκή Συσπείρωση που προσπαθούσαν να μη γίνει το συνέδριο λέγοντας πως δε πουλάμε τον αέρα, το νερό μας κλπ. Έκαναν την παρέμβαση τους και μετά φύγανε. Πρέπει να έχουμε γνώση του αντικειμένου και να ακούμε και τον αντίλογο. Ειπώθηκαν πράγματα που δε στέκουν  και οι επιστήμονες τα διέψευσαν.
- Μένει το αισθητικό θέμα. Για το ζήτημα του ενδιαφέροντος από τον όμιλο Μυτιληναίο, ο αριθμός των ανεμογεννητριών δεν είναι δεδομένος όποτε εκκρεμεί το ζήτημα της οπτικής ρύπανσης.
- Πήγε ο ίδιος στην περιοχή της Εύβοιας για να διαπιστώσει το θόρυβο από τις ανεμογεννήτριες εκεί, δε διαπίστωσε προβλήματα, βρήκε μάλιστα στην περιοχή και μελίσσια καθώς και ζώα που βοσκούσαν.
- Αποδέχεται ο ίδιος το θέμα της οπτικής ρύπανσης αλλά πρέπει να δούμε και το θέμα των πόρων για να μπορέσουμε να αναπτυχθούμε και να έχουμε πρόνοια και έργα υποδομής. Είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε ένα ποσό για όλα αυτά. Το κέρδος είναι περίπου 3% , το 1,3% πάει σε δωρεάν ηλεκτρική ενέργεια (για δήμο και φθηνά τιμολόγια) και το 1,7% σε «ζεστό χρήμα».  Μπορούμε να παζαρέψουμε και πάνω από 3% να δούμε τι επιπλέον ωφελήματα θα έχουμε και πότε θα τα κερδίσουμε. Αν τελικά πάρουν οι γερμανοί τη ΔΕΗ είναι περίπου απίθανο να κερδίσουμε επιπλέον ωφέλη.
- Στο συνέδριο ο Δήμος μίλησε με τους εκπροσώπους του Μυτιληναίου: Το πού θα μπουν οι ανεμογεννήτριες είναι κάτι που συζητιέται. Είναι αυτονόητο ότι δε θα δεχθούμε να μπουν πχ στο Δάσος του Ράντη. Θα τοποθετηθούν σε κάποια σημεία που άλλες θα φαίνονται και άλλες όχι αλλά δε θα ευνοήσουμε την εγκατάσταση εις βάρος του περιβάλλοντος. Μπορεί να προσλάβουμε και κάποιον ειδικό περιβαλλοντολόγο για αυτό το θέμα.  
- Ο Δήμος δεν έχει πάρει ακόμα θέση. Θα κάνει μια ακόμα συνάντηση να μιλήσουν οι επιστήμονες, θα διαμορφώσει ο καθένας την άποψη του και μετά θα φέρει το ζήτημα στο δημοτικό συμβούλιο αλλά και στην τοπική κοινωνία.
- Για την Ικαρία θα έφτανε μια ανεμογεννήτρια για τις ανάγκες της Ικαρίας (μπορεί να καλύψει μόνο το 20% από ανεμογεννήτριες). Κανένας επιχειρηματίας όμως δε θα έκανε κάτι τέτοιο. Μιλάμε για ένα έργο που βασίζεται σε λόγους επένδυσης και πρέπει να συνεκτιμήσουμε τα πάντα, ακόμα και τα χρήματα που θα πέσουν στο νησί για την υποδομή του έργου.
- Γεωθερμία: Προκηρύχτηκε ένας διαγωνισμός από το Υπουργείο Ενέργειας για έρευνα που το παρακολουθεί ο Δήμος όπως και τα φωτοβολταϊκά για να δούμε πόσες άδειες θα εγκριθούν.

Οικονομικά: Όπως σημείωσε, λέγεται ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή άφησε 1.000.000 ευρώ πλεόνασμα. Όταν ανέλαβε ο Δήμος ζήτησε το χρηματικό υπόλοιπο του 2010. Τα στοιχεία που δόθηκαν ήταν: Άγιος Κήρυκος  470.000 -  Εύδήλος 457.000 - Ράχες -11.266.  Από τη μελέτη όμως που έκανε η νέα δημοτική αρχή, προέκυψαν τα εξής:

Άγιος Κήρυκος: Υπήρχαν χρωστούμενα και το ποσό που απέμενε ήταν  70.000 ευρώ που αφορούσαν και αυτά σε παλιά υπόλοιπα και από αυτά πάλι ελάχιστα μπορούσαν να διατεθούν.
Εύδηλος: Υπήρχαν χρωστούμενα και το ποσό που απέμενε ήταν 135.000 ευρώ.
Ράχες: 450.000 ευρώ το έλλειμμα που διαπιστώθηκε. Ο Δήμος, όπως δήλωσε, αναγκάσθηκε να καλύψει αυτή την τρύπα από τα άλλα 2 δημοτικά διαμερίσματα για να μη μπει σε περιορισμό η συγκεκριμένη δημοτική ενότητα.

Και κατέληξε πως ακόμα βρίσκουν παλαιές υποχρεώσεις που πρέπει να πληρώσουν.

Αναπτυξιακή Δημοτική Εταιρεία Αγίου Κηρύκου: Θα μπορούσε η παλιά δημοτική αρχή να τη μετατρέψει σε Ανώνυμη και να έλυνε τα χέρια για συμβάσεις, έργα κλπ. Για λόγους πολιτικούς δε προχώρησαν και αυτή τη στιγμή είναι υπό εκκαθάριση. Όπως δήλωσε, ήταν σφάλμα και γροθιά στο στομάχι της τοπικής αυτοδιοίκησης το κλείσιμο της ΑΔΕΑΚ.

Φέτος παραλίγο να μη λειτουργήσουν τα λουτρά, κάποιοι θα το θέλανε πολύ, όπως επισήμανε, αλλά καταφέραμε και έμειναν ανοιχτά.

Αναπτυξιακή Εταιρεία Δήμων: Φαίνεται να υπάρχει ένα χρέος, έστω λογιστικό. Δεν υπάρχει το κεφάλαιο πια και χρειάζονται περίπου 300.000 για κάτι τέτοιο (συμμετέχει Περιφέρεια και Φούρνοι).

Ο Δήμαρχος ολοκλήρωσε τη συνέντευξή του δηλώνοντας πως σκοπός αυτής της δημοτικής αρχής είναι να εκμεταλλευτούμε το καθετί για να σταθούμε όρθιοι και να αναπτυχθεί το νησί μας. Ο Δήμος κάνει προσπάθειες που σε λίγο θα φανούν και θα αλλάξουν τη ζωή του τόπου. Δεν είναι ώρα για μικροψυχίες. Υπάρχουν και σημεία που μπορούμε όλοι μαζί να προχωρήσουμε μπροστά και αυτό θα είναι η επιδίωξη μας.

ikariamag

Διαβάστε στην πρώτη σελίδα του ikariamag: Ρεπορτάζ, η Ικαρία ένα χρόνο μετά τις καταστροφές.


 

ikariastore banner