Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [19/03/18]

- Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών κατέθεσε ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, αναδεικνύοντας το πρόβλημα που έχει ανακύψει με τον αποκλεισμό κατοίκων των νησιών του Αιγαίου από τη χορήγηση του πρόσθετου κοινωνικού μερίσματος. Όπως είναι γνωστό, νησιώτες που πληρούσαν τα εισοδηματικά κριτήρια αποκλείστηκαν από τη χορήγηση του μερίσματος, μόνο και μόνο, επειδή διέθεταν μία βάρκα που χρησιμοποιούν για ερασιτεχνική αλιεία, αφού αν το μήκος της βάρκας είναι λίγα εκατοστά πάνω από τα πέντε μέτρα, θεωρείται για την Πολιτεία σκάφος αναψυχής και τεκμήριο πολυτελούς διαβίωσης. Ο Μάνος Κόνσολας, τονίζει ότι η στρέβλωση αυτή, επιβάλλει την υιοθέτηση απόλυτα ορθολογικών κριτηρίων. Πρέπει να διαχωριστούν οι μικρές βάρκες άνω των 5 μέτρων που χρησιμοποιούν οι νησιώτες για ερασιτεχνική αλιεία από σκάφη αναψυχής. Ζητά να τεθούν ορθολογικά κριτήρια σε σχέση με το μέγεθος, και την αξία του σκάφους, προκειμένου να μη χαρακτηρίζονται ως τεκμήρια πολυτελούς διαβίωσης οι μικρές βάρκες που χρησιμοποιούν οι νησιώτες για ερασιτεχνική αλιεία. Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου ζητά να αντιμετωπιστεί αναδρομικά και το ζήτημα του αποκλεισμού αυτών των ανθρώπων από το πρόσθετο κοινωνικό μέρισμα.

- Εγκρίθηκαν οι χρηματοδοτήσεις μεγάλων έργων από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης: Ανακοινώθηκαν τα έργα για τα οποία η χρηματοδότησή τους θα πραγματοποιηθεί από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού για το Βόρειο Αιγαίο 2017-2020, καθώς και από άλλα προγράμματα σε συνεργασία με τα Υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας. Για τα νησιά μας και μέσα από το Ειδικό Αναπτυξιακό χρηματοδοτούνται τα εξής:
- 1.680.000, 00 Ευρώ για Συμπληρωματικά έργα αποκατάστασης λιμενικών δομών  Λιμένα Αγίου Κηρύκου, Ικαρίας.
- 447.000,00 Ευρώ για την Αξιοποίηση Υδρογεώτρησης «Τσουρέδο» Ικαρίας
- 380.000,00 Ευρώ για την Κατασκευή Δικτύου Άρδευσης Οικισμών Λαψαχάδες, Μανδριά, Γιαλισκάρι Ικαρίας
Στο επίσης χρηματοδοτούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Β.Αιγαίου εντάσσονται:
- Για την  Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Θύμαινας - 300.000,00 Ευρώ
- Για την Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας λυμάτων Φούρνων Κορσεών- 1.955.000,00 Ευρώ
Στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με τη συνεργασία του Υπουργείου Εσωτερικών εντάσσοντα:
1) Η Προμήθεια Συστήματος Αποσιδήρωσης Γεωτρήσεως Χάρακα Ικαρίας- 100.000, 00 Ευρώ
2) Το Δίκτυο αποχέτευσης λυμάτων οικισμού Καμπί, Φούρνοι – 596.700,00 Ευρώ
-Επίσης στο πρόγραμμα επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας εντάσσεται η Προμήθεια Αξονικού Τομογράφου Γ.Ν.-Κ.Υ. Ικαρίας -250.000, 00 Ευρώ,
Να υπενθυμίσουμε ότι είχε προηγηθεί πριν λίγο καιρό η έγκριση χρηματοδότησης για τα συμπληρωματικά έργα για τη λειτουργία των νέων υποδομών στο λιμάνι του Ευδήλου Ικαρία (860.000, 00 Ευρώ).

- Τη διερεύνηση για την ύπαρξη τυχόν ευθυνών για πλημμελή εκτέλεση  των Λιμενικών έργων στα λιμάνια Ευδήλου Ικαρίας, Καρλοβάσου και Βαθέως Σάμου, καθώς και ευθυνών κατά την παράδοση και παραλαβή τους, ζήτησε ο  γενικός γραμματέας Λιμένων του Υπουργείου Ναυτιλίας  από τα Σώματα Επιθεωρητών Δημοσίων Έργων και Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης,  λόγω των επαναλαμβανόμενων υλικών ζημιών σε διάφορα λιμάνια της χώρας μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα από την ολοκλήρωση και την παραλαβή τους. Στο λιμάνι Ευδήλου λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων (βοριάδες που έφταναν και τα 11 μποφόρ) που επικρατούσαν στις 18/1/18 υπήρξε ολική καθίζηση τμήματος του νέου προσήνεμου μόλου (μήκους 80 μέτρων ) και μεταφορά των τσιμεντένιων εξωτερικών προστατευτικών «αστεριών». Το έργο είχε ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο του 2015 και είχε παρελήφθη τον Ιούνιο του 2016. Το ρεπορτάζ του Γιώργου Βιτσαρά διαβάσαμε στο ert.gr

- Πυρκαγιά στον Αρμενιστή: Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 7 μ.μ 15/3 στην παραλία Λιβάδι του Αρμενιστή Ικαρία καίγοντας μικρό τμήμα του καλαμιώνα που βρίσκεται στην περιοχή, άμεση η επέμβαση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Ραχών όπου μετά από λίγη ώρα έθεσαν την πυρκαγιά υπό έλεγχο και διενεργεί προανακριτική εξέταση για τα αίτια της. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με το προϊστάμενο του κλιμακίου μας επισημαίνει την προσοχή όσων ασχολούνται με τον καθαρισμό κτημάτων με την μέθοδο της καύσης η οποία πρέπει να τελειώνει στις 1 μ.μ. αφού έχει προηγηθεί καλός καθαρισμός στις όμορες περιοχές, να υπάρχει νερό για τον έλεγχό της και ενημέρωση των πυροσβεστικών κλιμακίων τουλάχιστον μια ημέρα πριν την δραστηριότητα. Η αντιπυρική περίοδος ισχύει μέχρι το τέλος του Μαρτίου και με νέα απόφαση θα γνωρίζουμε αν αυτή θα συνεχιστεί και τον Απρίλιο. Το ρεπορτάζ του Γιώργου Βιτσαρά διαβάσαμε στο ert.gr

- 3,4 εκατ. Ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για έργα διαχείρισης οικιακών αποβλήτων: Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε δύο προσκλήσεις για την υποβολή προτάσεων στο Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020», για έργα διαχείρισης οργανικών οικιακών αποβλήτων, προϋπολογισμού  3.400.000 ευρώ. Πρόκειται για τα εξής έργα: Δημοτική κομποστοποίηση βιοαποβλήτων, προϋπολογισμού 1.400.000 ευρώ και δικαιούχους τους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ανάπτυξη συστημάτων συλλογής βιοαποβλήτων, προϋπολογισμού 2.000.000 ευρώ και δικαιούχους τους Δήμους της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ). Ημερομηνία έναρξης υποβολής των προτάσεων είναι η 26η Μαρτίου 2018 και λήξης η 25η Ιουνίου 2018 και η 31η Ιουλίου 2018 αντίστοιχα.

- Η Τ.Ε. ΙΚΑΡΙΑΣ-ΦΟΥΡΝΩΝ του ΚΚΕ σας καλεί στην ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΜΑΡΤΗ, ώρα 7.30 μ.μ στην αίθουσα εκδηλώσεων στο Αυλάκι με ομιλητή τον ευρωβουλευτή και μέλος της  Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε Κώστα Παπαδάκη.

ikariamag.gr