Η έλλειψη παιδιάτρων, οι αντιδράσεις γονέων και Δήμου αλλά και οι εξελίξεις με αξονικό τομογράφο και Μονάδα Τεχνητού Νεφρού στην Ικαρία

Η επιστολή συλλόγων γονέων Ικαρίας έφερε στο φως την ελλιπή στελέχωση των δημόσιων δομών υγειάς με την απολύτως αναγκαία ειδικότητα του παιδίατρου. Οι γονείς ζητούν τη συνεχή παρουσία παιδιάτρου και τη κάλυψη δεύτερης θέσης.

Διαβάστε την επιστολή αυτή (1η είδηση εδώ), σε συνέχεια της οποίας, ο δήμος με παρέμβαση του στους αρμόδιους φορείς, αναφέρεται συνοπτικά στην κατάσταση των υγειονομικών υπηρεσιών στο νησί:  
- Στο Νοσοκομείο δεν λειτουργούν οι αναγκαίες κλινικές με τις αντίστοιχες ειδικότητες γιατρών, που να καλύπτουν 24ωρη λειτουργία, 365 μέρες το χρόνο.  
- Τα κενά σε νοσηλευτικό, παραϊατρικό & βοηθητικό προσωπικό συνεχίζουν.
- Στο Κέντρο Υγείας στον Εύδηλο υπηρετεί μόνο ένας ειδικευμένος γιατρός, και ελάχιστο προσωπικό αν και από τον οργανισμό λειτουργίας του προβλέπονταν  εννέα  θέσεις ειδικοτήτων.
- Σε περιοχές που υπάρχουν αγροτικά ιατρεία αυτά όλο και πιο συχνά εγκαταλείπονται, μένουν χωρίς γιατρό για μεγάλο χρονικό διάστημα
- Στις Ράχες, έδρα μεγάλης δημοτικής κοινότητας και με πολλούς και διάσπαρτους οικισμούς, λειτουργεί ένα αγροτικό ιατρείο, που πολύ συχνά (όπως σήμερα)  μένει χωρίς γιατρό.
- Η μονάδα αυξημένης φροντίδας ο σταθμός αιμοδοσίας, και η μονάδα τεχνητού νεφρού  ακόμα να «βρουν τον δρόμο τους» (η εξαγγελθείσα χρηματοδότηση και το προτεινόμενο σχήμα λειτουργίας κατανοείται πιστεύουμε ότι δεν είναι επαρκή).
- Όσο για το ΕΚΑΒ αν και λειτουργεί στην Ικαρία, με την υπάρχουσα δύναμη του δεν βγαίνουν οι βάρδιες σε 24ωρη βάση, δεν μπορούν να καλυφθούν ταυτόχρονα περιστατικά στο νησί της Ικαρίας.

Στο άλλο μεγάλο θέμα τώρα: Έχουμε πολλές φορές θίξει το θέμα της αιμοκάθαρσης στην Ικαρία και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νεφροπαθείς λόγω της έλλειψης των απαραίτητων υποδομών. Μάλιστα πέρσι μία σχετική ελεύθερη πτήση μας είχε φτάσει μέχρι τη Βουλή. Μετά από πολλά δημοσίευματα και κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, φαίνεται πως το θέμα οδεύει προς τη λύση του.

Την πρώτη Φεβρουαρίου, σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά στην Ολομέλεια σχετικά -μεταξύ άλλων- με τις εξελίξεις υλοποίησης της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης διαβεβαίωσε πως η ολοκληρώθηκε η απαραίτητη μελέτη, επιλύθηκε το θέμα του Οργανισμού και εξασφαλίστηκαν οι απαραίτητοι πόροι ώστε πλέον να ξεκινάει η υλοποίησή της.

Λίγες ημέρες αργότερα, στις αρχές Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του Αν. Γενικού Γραμματέα κ. Σταμάτη Βαρδαρού, του Διοικητή του ΓΝ-ΚΥ Ικαρίας κ. Σταμάτη Καρδάση και του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη έγινε ενημέρωση και σχεδιάστηκαν τα βήματα υλοποίησης αναφορικά με την εγκατάσταση και λειτουργία του αξονικού τομογράφου, αλλά και της κατασκευής και λειτουργίας της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού στο Νοσοκομείο της Ικαρίας, μετά και από την ολοκλήρωση της μελέτης του εντεταλμένου μηχανικού από την 2η ΥΠΕ.

Το χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης προβλέπει πως εντός του 2018 η μονάδα θα τεθεί σε λειτουργία, βελτιώνονται σημαντικά τις συνθήκες ζωής και θεραπείας για τους νεφροπαθείς ασθενείς του νησιού.

Ταυτόχρονα, στο ίδιο χρονικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση του αξονικού τομογράφου 16 τομών, ο προϋπολογισμός του οποίου ανήλθε στις €250.000. Με το έργο αυτό θα ικανοποιηθεί μια πολύ βασική ανάγκη των κατοίκων, οι οποίοι μέχρι στιγμής, εξυπηρετούνταν αποκλειστικά από ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.

ikariamag.gr

ikariastore banner