Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [12/02/18]

ΕΠΙΣΤΟΛΗ  ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ: "Το τελευταίο χρονικό διάστημα εμείς οι γονείς της ακριτικής Ικαρίας αντιμετωπίζουμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Αυτό δεν είναι άλλο από την έλλειψη παιδίατρου στο Γενικό νοσοκομείο  Κ.Υ.  Ικαρίας ,καθώς η μοναδική παιδίατρος που υπηρετεί στη θέση αυτή απουσιάζει από το νησί με εκπαιδευτική άδεια. Αποτέλεσμα της απουσίας αυτής είναι ότι την περίοδο που διανύουμε  με την έξαρση της γρίπης και των ιώσεων τα περιστατικά βρεφών, νηπίων και παιδιών αντιμετωπίζονται από γενικούς ιατρούς του νοσοκομείου με ότι αυτό συνεπάγεται, καθώς πάρα τις φιλότιμες προσπάθειες τους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο εύρος των περιστατικών που μπορεί ένας παιδίατρος. Έτσι σχεδόν καθημερινά έχουμε μεταφορά περιστατικών  με πλωτό του λιμενικού  στο νοσοκομείο Σάμου και μεταφορά περιστατικών με πρωτοβουλία των ιδίων των γονέων  με αεροπλάνο στην Αθήνα ,με αποκορύφωμα τον θάνατο βρέφους 45 ημερών πριν μια εβδομάδα. Στο σημείο αυτό αξίζει να τονίσουμε  ότι στην Ικαρία κατά την διάρκεια των χειμερινών μηνών επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες και το νησί είναι αποκλεισμένο ακτοπλοϊκά και αεροπορικά για μεγάλα χρονικά διαστήματα αυξάνοντας την ανασφάλεια μας.  Για όλους τους παραπάνω λογούς και επειδή δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας πολίτες γ κατηγορίας απαιτούμε: Παρουσία παιδίατρου 12 μήνες τον χρόνο στο νησί καθώς και την κάλυψη της δεύτερης θέσης παιδίατρου .Αναμένουμε τις κινήσεις της κυβέρνησης για το θέμα αυτό".

- Με αφορμή τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των ιατρικών ειδικοτήτων στο Νοσοκομείο του νησιού μας, με αιχμή την έλλειψη παιδιάτρου αυτήν την περίοδο, οι κάτωθι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων σας καλούμε σε ανοιχτή εκδήλωση - συζήτηση την ΤΕΤΑΡΤΗ 14/2 και ώρα 19:00 το απόγευμα στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου προκειμένου να συντονίσουμε τις κινήσεις μας απέναντι στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα.Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων.

- O Δήμαρχος Ικαρίας καλεί τα Δ.Σ των παροικιακών συλλόγων της Αττικής, και όσους  Ικαριωτες ενδιαφέρονται, να παρευρεθούν  στην  αίθουσα της ομοσπονδίας Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος Όροφος) στην ενημερωτική συνέλευση που θα γίνει την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00. Θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για  τρέχοντα θέματα και θα ακολουθήσει συζήτηση.

- Ενημέρωση για διανομή λαδιού: Ο Δήμος Ικαρίας ενημερώνει πως θα πραγματοποιηθεί διανομή λαδιού στους δικαιούχους του προγράμματος ενίσχυσης που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας προς τους Απόρους (ΤΕΒΑ). Η Διανομή θα διεκπεραιωθεί από το Κέντρο Κοινότητας Ικαρίας Τετάρτη - Πέμπτη 14 & 15 Φεβρουαρίου 2018. Η διανομή θα γίνει στην Δ.Ε Ευδήλου για τους δικαιούχους της βόρειας Ικαρίας και στην Δ.Ε Αγιου Κηρύκου για τους δικαιούχους της νοτιάς Ικαρίας. Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν τηλεφωνικά. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε να απευθύνεστε στα τηλέφωνα 2275031991 & 2275350411 και στο email Kentrokoinotitasikarias@gmail.com.

- ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ: "Ο εμπαιγμός του Δήμου Ικαρίας στους 18 συμβασιούχους ανταποδοτικού χαρακτήρα"
1. Στο Δήμο Ικαρίας εργάζονται 18 συμβασιούχοι σε υπηρεσίες ανταποδοτικού  χαρακτήρα από το τέλος του 2015 ή τις αρχές του2016. Αυτών οι συμβάσεις υπήχθησαν στη νομοθετική ρύθμιση Βερνανδάκη και παρατείνονταν μέχρι το Μάιο του 2017,όπου το ελεγκτικό συμβούλιο έκρινε παράνομη την παράταση των συμβάσεων. Όλοι τότε θυμόμαστε τα γεγονότα :     Τα σκουπίδια έπνιξαν τη χώρα, κάποιοι δήμοι ήταν έτοιμοι να ανοίξουν τις πόρτες  στους εργολάβους, πληρώνοντας υπέρογκα ποσά σε ιδιώτες για το θέμα της αποκομιδής (π.χ. ο Δήμος Θεσσαλονίκης), πολλοί δήμαρχοι να είναι ευχαριστημένοι με αυτή την εξέλιξη ,γιατί οι προσλήψεις θα ήταν θέμα της δικής τους αρμοδιότητας στο μαγαζί τους ,όπως θεωρούν πολλοί τους Δήμους, στους οποίους προΐστανται κ.α.
2. Η κυβέρνηση έλυσε το θέμα με νομοθετική ρύθμιση  σύμφωνα με την οποία θα παρατείνονταν οι συμβάσεις των εργαζομένων αυτών μέχρι το Μάρτιο του 2018.Ταυτόχρονα άνοιξε για πρώτη φορά στα χρόνια των μνημονίων η δυνατότητα για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο τομέα καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα. Επιπλέον δόθηκε η δυνατότητα στους  απασχολούμενους συμβασιούχους που θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ στον τομέα της καθαριότητας για μια μόνιμη θέση να μοριοδοτηθούν με 17 μόρια για κάθε μήνα εμπειρίας με συνολική εμπειρία έως 24 μήνες.
Ο Δήμος Ικαρίας είναι από τους ελάχιστους Δήμους που δεν υπέβαλαν αίτημα  στον ΑΣΕΠ για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον τομέα της καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα.
Ο καθένας μπορεί να αναρωτηθεί: Είναι ο Δήμος Ικαρίας στελεχωμένος και δεν χρειάζεται προσωπικό;
Δεν έχει χρήματα να τους πληρώνει μιας και οι προσλήψεις είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα;
Κάποιος, που έχει και ελάχιστη σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση, διαπιστώνει ότι ο Δήμος Ικαρίας είναι από τους πιο υποστελεχωμένους Δήμους της χώρας. Ακόμη και μ’αυτούς τους συμβασιούχους εργαζόμενους η καθαριότητα στο νησί είναι πλημμελής( μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει κάποιος με την πρώτη ματιά) και τι να πει κανένας για τους υδραυλικούς (1Για όλη τη ΔΕ Αγ. Κηρύκου, κανένας ηλεκτρολόγος για τα 18 αντλιοστάσια της ίδιας περιοχής ή να κάνει συντήρηση δημοτικού φωτισμού κ.α.).
Αν ισχυριστεί ότι δεν έχει χρήματα να τους πληρώνει και αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα για τους  εξής λόγους: Αυτοί οι 18 συμβασιούχοι στις υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα εργάζονται από τις αρχές του 2016  και ο Δήμος δεν τους χρωστάει χρήματα και πληρώνει κανονικά τις υποχρεώσεις του απέναντι σ’αυτούς τους εργαζόμενους πάνω από 2 συνεχόμενα χρόνια.
3. Και το πιο σημαντικό: Πώς είναι δυνατό να ισχυρίζεται ότι δεν έχει χρήματα για να προκηρύξει ,αν όχι 18 ,αλλά ούτε και λιγότερες θέσεις εργασίας μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες καθαριότητας ανταποδοτικού χαρακτήρα ,ταυτόχρονα όμως στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο στις 19-1-2018 να ζητά έγκριση για πάνω από 25 άτομα συμβασιούχους για τις ανάγκες του 2018.( Σας επισυνάπτουμε το σχετικό αίτημα του Δήμου)
Μετά από όλα αυτά αποκαλύπτεται η πραγματική στάση του Δήμου Ικαρίας απέναντι στο θέμα της εργασίας: Προτιμά εργαζόμενους συμβασιούχους , χωρίς δικαιώματα, εκλογική πελατεία ,όμηρους της δημοτικής αρχής. Ενώ οι υπάρχοντες συμβασιούχοι έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ με αυξημένη μοριοδότηση, για μια μόνιμη και σταθερή εργασία, ο Δήμος Ικαρίας αρνείται την προκήρυξη θέσεων.  
Πόσο αλήθεια αποδεικνύεται υποκριτική η παρουσία του Δήμου Ικαρίας στην Πλατεία του Συντάγματος, μαζί με τον Δήμαρχο της Πάτρας ,τον Απριλιο του 2016,μετα από πορεία 8 ημερών από την Πάτρα στην Αθήνα όπου οι διοργανωτές της πορείας –συγκέντρωσης, Δήμαρχοι της Λαϊκής συσπείρωσης έλεγαν: «Οι άνεργοι δεν χρειάζονται αισθήματα συμπάθειας ,αλλά έργα. Αυτή η μεγάλη συγκέντρωση στο Σύνταγμα δεν είναι το τέλος της Μεγάλης πορείας που είχε αρχή στη Πάτρα. Είναι το ξεκίνημα νέων μεγάλων δυναμικών αγώνων ενάντια στην ανεργία ,για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, για δουλειά με δικαιώματα».
Λόγια!

- ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ: ΚΙΜ & ΚΑΜ: H 32η αποστολή των Κινητών Ιατρικών Μονάδων (ΚΙΜ) και η δεύτερη της Κινητής Αθλητιατρικής Μονάδας (KAM), η οποία αποτελείται από ιατρούς, νοσηλευτές, τεχνολόγους, φοιτητές ιατρικής, καθηγητές φυσικής αγωγής, επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό, σύνολο 50 μέλη προσέφερε δωρεάν, στους περίπου 2000 κάτοικους του Χριστού και των γύρω περιοχών, Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, γενικές εξετάσεις και ομιλίες για τα παιδία και τους μεγάλους με θέματα υγείας, διατροφής, μαθησιακές δυσκολίες και Πρώτες Βοήθειες. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε στο γυμνάσιο Χριστού Ραχών, το πρόγραμμα «Διασκέδασε Γυμνάσου και Αποφάσισε τι σου αρέσει» της ΚΑΜ. Η λειτουργία των ιατρείων στην Ικαρία ξεκίνησε την Πέμπτη 08/02 μέχρι το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου 2018. Το πρόγραμμα υλοποιείται σε νησιά της άγονης γραμμής και ακριτικές περιοχές, με τη χρήση των 2 υπερσύγχρονων ΚΙΜ, της ΚΑΜ και όλου του εξειδικευμένου εξοπλισμού, υπό την επιστημονική επίβλεψη της: Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του, ΕΚΠΑ και της Πολυκλινικής του Ολυμπιακού χωριού (ΑΕΜΥ). Το πρόγραμμα της "Αναγέννηση & Πρόοδος" στα νησιά της άγονης γραμμής και στις ακριτικές περιοχές υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

ATZENTA:

- Παιδικό Αποκριάτικο Πάρτι από τον Σύλλογο Ικαρίας “Κάβο Πάπα”: Το Σάββατο, 17 Φεβρουαρίου 2018  στις  17.00 μ.μ. ο Σύλλογος  "Καβο Πάπας" προσκαλεί τους μικρούς του φίλους στο αποκριάτικο (μασκέ) πάρτυ  που θα γίνει στην αίθουσα του Συλλόγου,  Μαιζώνος  66 - Αθήνα (Στάση Μετρό Μεταξουργείο). Σας περιμένουμε να διασκεδάσουμε στους αποκριάτικους ρυθμούς, με ένα διαδραστικό θεατρικό παιχνίδι, “Μια Αποκριά, μια Ιστορία” που θα μας ταξιδέψει στην μαγική ιστορία της Αποκριάς, με πολλή μουσική,  χορό  αλλά και  παιχνίδι, ζωντανεύοντας έθιμα και συνήθεις από κάθε εποχή! Αποκριάτικη στολή υποχρεωτική! Το θεατρικό πρόγραμμα έχει σχεδιάσει η θεατρολόγος Μαρία Νομικού και υλοποιεί η Ομάδα Θεάτρου ΔονΚιχώτες.

- Η Εταιρεία Ικαριακών Μελετών σας καλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ "senior regatta IKARIA" στον κινηματογράφο Αλκυονίδα  [Ιουλιανού 42-46 (στάση ΗΣΑΠ Βικτώρια) Τηλ.: 2108220008, το Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2018, στις 11:00 π.μ. (Διάρκεια 2 ώρες) Μετά την προβολή στις 1:00 θα ακολουθήσει η κοπή της πίττας της Εταιρείας και η Γενική συνέλευση της Εταιρείας Ικαριακών Μελετών με θέματα: Απολογισμός πεπραγμένων 2017, Προγραμματισμός για το 2018, Αναδιάταξη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου.

- ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΕΜΠΕΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ στην ΚΑΤΟΧΗ & στον ΕΜΦΥΛΙΟ: Η Τομεακή  Επιτροπή Ικαρίας &  Φούρνων του Κ.Κ.Ε. & το Τομεακό Συμβούλιο της Κ.Ν.Ε. τιμώντας τα 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ σας προσκαλούν στις  πολιτιστικές  εκδηλώσεις που διοργανώνουν την  Τετάρτη 21/2/2018, στις 7:30μ.μ  στην αίθουσα στο Μάραθο και την Πέμπτη 22/2/2018 στις 7:30μ.μ  στην αίθουσα στο Γλαρέδο. Οι εκδηλώσεις είναι αφιερωμένες στο ρεμπέτικο τραγούδι στην Κατοχή  και στον  Εμφύλιο, ως λαϊκή δημιουργία,  που εξέφρασε την καταδίκη των φαινομένων της συγκεκριμένης περιόδου, του πολέμου, των φυλακών, των εκτελέσεων,  της εξορίας και των βασανισμών των αγωνιστών κρατουμένων. Το συγκρότημα του Κ. Δημουλιάκα   θα παρουσιάσει ένα μουσικό πρόγραμμα, με χαρακτηριστικά ρεμπέτικα της Κατοχής, της περιόδου του αγώνα του ΔΣΕ, αλλά και από την 10ετία  του 1950  λόγω φυλακών, εξορίας, εκτελέσεων. Επίσης στην 1η μέρα των εκδηλώσεων, θα τιμηθούν οι τρείς πρώτες Κομματικές  Οργανώσεις  της Ικαρίας-Φούρνων, που υπερκάλυψαν το πλάνο τους στην πρόσφατη οικονομική εξόρμηση του Κ.Κ.Ε. Είσοδος με πρόσκληση.

ikariamag.gr

ikariastore banner