Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [30/11/17]

- Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης υπέγραψε προγραμματική σύμβαση με τον Δήμαρχο Ικαρίας Στυλιανό Σταμούλο, με την παρουσία του Βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη και του Γ. Γραμματέα Αθλητισμού κ. Ιούλιου Συναδινού για το έργο: «Προμήθεια και εγκατάσταση προκατασκευασμένων αποδυτηρίων στο γήπεδο Αγίου Δημητρίου Δ.Ε. Ραχών Δήμου Ικαρίας».

- Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 25/11/2017, η μουσική εκδήλωση του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων στην κατάμεστη αίθουσα του παλιού δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, η οποία ήταν αφιερωμένη «Σ’ αυτούς που δεν σώπασαν». Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα «Σώπα μη μιλάς» του Αζίζ Νεσίν και στη συνέχεια οι μαθητές της Δ’ τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου, της Ε’ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Κηρύκου, της Δ’ και ΣΤ’ τάξης του Δημοτικού Σχολείου Ξυλοσύρτη τραγούδησαν σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα κομμάτια του Λοΐζου, του Θεοδωράκη, του Κουγιουμτζή, του Χατζηνάσιου και του Livaneli με τη δασκάλα τους Μανίνα Παπαδοπούλου στην επιμέλεια, τη διδασκαλία και το πιάνο.
Οι παιδικές τους φωνές που έλεγαν «Αρνιέμαι να με κάνουν ό,τι θένε, αρνιέμαι να πνιγώ στην καταχνιά…» μας θύμισαν το χρέος μας να συνεχίσουμε τους αγώνες μας, ώστε να μπορούν τα παιδιά μας να ονειρεύονται και να σχεδιάζουν το μέλλον τους, το χρέος μας να τους διδάξουμε με το προσωπικό μας παράδειγμα και μέσα από την Ιστορία ότι τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται με αγώνες. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας-Φούρνων καλεί όλα τα μέλη του που επιθυμούν να συνεισφέρουν στην πολιτιστική δραστηριότητα του Συλλόγου να έρθουν σε επαφή με το Δ.Σ..

- Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας- Φούρνων έχει θέσει επανειλημμένα το ζήτημα της κατάφορης αδικίας στη μοριοδότηση σχολικών μονάδων της περιοχής. Μιλάμε για το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Κηρύκου, το 1ο Νηπιαγωγείο Αγίου Κηρύκου, το 2ο Νηπιαγωγείο Αγίου Κηρύκου, το Ειδικό Δημοτικό Ικαρίας και το Ειδικό Νηπιαγωγείο Ικαρίας τα οποία δεν χαρακτηρίζονται ως δυσπρόσιτα. Ζητά λοιπόν τον χαρακτηρισμό (με αναδρομική ισχύ) όλων των σχολείων των νήσων Ικαρίας και Φούρνων ως απομακρυσμένα και δυσπρόσιτα.

- Βαδίζουμε προς τα τέλη του Νοέμβρη και είναι πολύ λίγες εκείνες οι σχολικές μονάδες στην περιοχή της Ικαρίας και των Φούρνων που έχουν στελεχωθεί πλήρως. Τα δημοτικά σχολεία Ξυλοσύρτη και Χρυσομηλιάς δεν έχουν δασκάλους για το ολοήμερο. Από το 2ο Δ.Σ. Αγίου Κηρύκου, το  2ο Δ.Σ. Ραχών και το Δ.Σ. Ευδήλου λείπουν δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής για παράλληλη στήριξη. Εκπαιδευτικός Θεατρικής Αγωγής δεν υπάρχει σε καμία σχολική μονάδα της περιοχής, ενώ Εικαστικών λείπει από το Δ.Σ. Φούρνων, το 2ο Δ.Σ. Αγίου Κηρύκου και το Δ.Σ. Καραβοστάμου. Στο Δ.Σ. Καρκιναγρίου διατίθεται μόνο ένας εκπαιδευτικός ειδικότητας (Πληροφορικής) και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Ικαρίας δεν διατίθεται κανένας εκπαιδευτικός ειδικότητας. Ως αποτέλεσμα, ολοήμερα σχολεία παραμένουν κλειστά, μαθητές με ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και ανάγκες δεν ενσωματώνονται ομαλά στην εκπαιδευτική διαδικασία, τα μαθήματα ειδικοτήτων είτε δεν γίνονται καθόλου είτε γίνονται από εκπαιδευτικών άλλων ειδικοτήτων. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ικαρίας – Φούρνων ζητά άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικό προσωπικό καθώς και μαζικούς και μόνιμους διορισμούς όλων όσων εργάζονται στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις που θα λύσουν το πρόβλημα των υποστελεχωμένων σχολικών μονάδων.

- Ανακοίνωση για συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν στο Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας: Η διοίκηση του Δήμου  Ικαρίας εκφράζει τη θλίψη της και τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων από τις πλημμύρες που έπληξαν το Δήμο Μάνδρας - Ειδυλλίας.  Καλούμε όλους τους Ικαριωτες να σταθούν δίπλα στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν και να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Δήμου μας για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης. Καλούμε επίσης τους μαζικούς φορείς και τους συλλόγους να ανταποκριθούν στο κάλεσμα και να προχωρήσουν σε άμεση ενημέρωση των μελών τους. Η συγκέντρωση των ειδών θα γίνει από την Δευτέρα 27/11/2017 έως την Παρασκευή 1/12/2017 από 9 π.μ. έως 2 μ.μ και στις τρεις Δημοτικές ενότητες του νησιού ως εξής .
• Στην δημοτική ενότητα Αγιου Κηρυκου στο Δημαρχείο
• Στην  δημοτική ενότητα Ευδηλου στο κέντρο κοινότητας στο «Κατσουλειο».
• Στην  δημοτική ενότητα Ραχών στο δημοτικό κατάστημα .
Για  πληροφορίες  στα  τηλέφωνα 2275350401 – 2275031991- 2275350520
Είδη που χρειάζονται είναι:
- Ξηρά τροφή (συσκευασμένα τρόφιμα, κονσέρβες, γάλατα μακράς διάρκειας κ.λ.π.)
- Είδη προσωπικής καθαριότητας και υγιεινής (Σαπούνια, Σαμπουάν, Χαρτί Υγειάς,  Πάνες)
- Παιδικές τροφές
-  Υλικά καθαριότητας σπιτιών (σκούπες, απορρυπαντικά, χλωρίνες κ.ά).

- Λίγα λόγια για το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ και τον ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΙΚΑΡΙΑΣ 2018: Η κατάθεση προς ψήφιση του προϋπολογισμού ενός Δήμου είναι η σημαντικότερη πράξη και για το λόγο αυτό ο νομοθέτης προέβλεψε ο προϋπολογισμός να συζητείται  και να ψηφίζεται σε ξεχωριστή συνεδρίαση. Δυστυχώς όμως στο Δήμο Ικαρίας εφαρμόζεται άλλη τακτική.
 Ο Προϋπολογισμός, πριν φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, «περνάει» από την Οικονομική Επιτροπή. Τη σημαντικότερη επιτροπή του Δήμου. Η Δημοτική Αρχή του Δήμου μας επέλεξε να συζητήσει μόνη της και στις δύο συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής το σχέδιο του Προϋπολογισμού αφού γνωρίζει ότι οι δύο σύμβουλοι της παράταξης μας που συμμετέχουν στην Οικονομική Επιτροπή είναι εκπαιδευτικοί και επομένως  η συνεδρίαση  της όφειλε να είναι σε ώρες μετά την λήξη του ωραρίου του σχολείου όπως το είχαμε άλλωστε ζητήσει, καθώς ο ένας σύμβουλος της παράταξης μας εργάζεται και στο ολοήμερο Δημοτικό σχολείο και ο άλλος εργάζεται στο Επάλ Ευδήλου.
Και έχουμε,  την ίδια ημέρα  τη συζήτηση για το Τεχνικό Πρόγραμμα  μαζί με  άλλα 16 θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο εγγεγραμμένα στην πρόσκληση και άλλα 3 εκτός ημερησίας που κατέφθαναν στα email μας ακόμα και 1 ώρα πριν την έναρξη της συνεδρίασης. Προφανώς και υποβαθμίζεται η σημαντική  σημασία της συζήτησης  που με τη συμμετοχή  των δημοτικών και τοπικών συμβουλίων διαμορφώνεται και ψηφίζεται το Τεχνικό Πρόγραμμα  που ενσωματώνεται στο σχέδιο του Προϋπολογισμού. Εδώ πρέπει να επισημανθεί ότι η Δημοτική αρχή δεν ζήτησε τη γνώμη των τοπικών συμβουλίων ως προς τη σύνταξη του Τεχνικού  προγράμματος.
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ  ΣΤΟΝ  ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟ και το ΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Και ο νέος αυτός προϋπολογισμός είναι ένας ακόμα προϋπολογισμός λιτότητας, που συντάχθηκε από τις υπηρεσίες του Δήμου Ικαρίας καθ’ υπαγόρευση του Οικονομικού Παρατηρητηρίου  των ΟΤΑ και είναι απόλυτα προσαρμοσμένος στον κρατικό προϋπολογισμό, στα προαπαιτούμενα των μνημονίων και των κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Με μεγάλη έκπληξη ακούσαμε στη προηγούμενη συνεδρίαση   ότι το σχέδιο που συντάχθηκε από το Δήμο Ικαρίας είχε μόνο μικρές παρατηρήσεις από το Παρατηρητήριο.
Μήπως ξεχάσατε κύριοι της πλειοψηφίας του Δήμου Ικαρίας ότι αυτή η πολιτική είναι βαθύτατα αντιλαϊκή, με στόχευση να «σπρώξει » τους Δήμους στην ανταποδοτική φορολογία, την αύξηση των « ιδίων εσόδων», στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων και δράσεων και το ξεπούλημα περιουσιακών τους στοιχείων;
Δεν αντιλαμβάνεστε Κύριοι Συνάδελφοι  της πλειοψηφίας ότι  η οικονομική πίεση που ασκείται από την Κεντρική εξουσία στους Δήμους έχει στόχο να αυξήσει τους φόρους ανταποδοτικότητας και να δοθούν περισσότεροι τομείς και δράσεις του Δήμου στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Προϋπολογισμός του Δήμου  δεν είναι μόνο νούμερα, δεν πρέπει απλά να είναι ισοσκελισμένος αλλά να δίνει λύση σε μικρά και μεγάλα προβλήματα, να αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης , να εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του Δήμου και των υπηρεσιών του γεγονός που δυστυχώς δεν διαπιστώνουμε στο σχέδιο του Π/Υ του Δήμου Ικαρίας.
Το σχέδιο του Προϋπολογισμού που έχουμε στα χέρια μας είναι μη ρεαλιστικό διότι τα έργα που αναφέρονται έχουν ξανά προϋπολογιστεί και πέρσι και πρόπερσι χωρίς να υλοποιηθούν .
 Ο Προϋπολογισμός και το Τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε στα χέρια μας είναι ομολογία αποτυχίας και απραξίας.
 Για όλα τα παραπάνω μικρά και μεγάλα έργα που αναφέρονται και φέτος και δεν εκτελούνται   δεν υπάρχει η δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και της υποχρηματοδότησης   άλλωστε το αποδεικνύει η ύπαρξη του ποσού των 2.120.353,20 ευρώ στη λήξη της προηγούμενης οικονομικής χρήσης,  χρηματικών διαθεσίμων του Δήμου Ικαρίας .
Υπάρχει η  έλλειψη ικανότητας, οργάνωσης και προγραμματισμού  και ευθύνη για τα παραπάνω έχει η σημερινή διοίκηση του Δήμου Ικαρίας.
Βλέπουμε λοιπόν ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που σίγουρα δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας, σίγουρα δεν βελτιώνει την ποιότητα της ζωής μας, σίγουρα δεν ασχολείται με το περιβάλλον και σίγουρα δεν βοηθά στην ανάπτυξη του τόπου μας.
 Κι εμείς, ως αντιπολίτευση, είμαστε δημότες, θέλουμε το καλύτερο για τον τόπο μας, αλλά πιστεύουμε ότι οι στόχοι δεν επιτυγχάνονται και δεν θα επιτευχθούν με την σημερινή δημοτική αρχή.
Η Δημοτική αρχή του Δήμου Ικαρίας αφού επέλεξε να συντάξει μόνη της το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό του Δήμου  ας συνεχίσει μόνη της και την ψήφιση και υλοποίηση τους.
ΠΑΝΙΚΑΡΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

ΑΤΖΕΝΤΑ

- Προβολή ταινίας «ΑΛΑΛΟΥΜ», Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στις 19:30 στην Αίθουσα Παλιού Δημαρχείου Αγ.Κηρύκου. Από την Κινηματογραφική Λέσχη ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων & Συλλόγου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας – Φούρνων.

- ΝΟΜΙΣΜΑΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ: Πανεπιστημίου 12 απέναντι του «ΑΤΤΙΚΑ», ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2017 & ώρα 11 το πρωί, ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. καλεί τους Ικάριους/ες, τους φίλους/ες της Ικαρίας  σε μία συνάντηση – ξενάγηση  στο Ν.Μ.Α.  εδώ θα επισκεφθούμε το σπίτι το ΣΛΗΜΑΝ,  θα γνωρίσουμε την ιστορική του διαδρομή έως ότου στεγάσει το Ν.Μ. Τέλος στον υπέροχο κήπο του θα απολαύσουμε τον καφέ μας με την ωραία παρέα μας. Είσοδος για όλους 3/ευρώ συν 4/ευρώ για την ξεναγό. Διοργάνωση: ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ

- Την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017 , ώρα 11.00 π.μ. στα γραφεία της Πανικαριακής Αδελφότητας,  οδός Κάνιγγος 23, 1ος όροφος, Αθήνα, ο Σύλλογος θα πραγματοποιήσει  ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ  των μελών του και στη συνέχεια θα γίνουν Εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ.  Στη Συνέλευση θα γίνει απολογισμός του απερχόμενου Δ.Σ. Κατόπιν θα γίνει εγγραφή νέων μελών εφόσον επιθυμούν. Η εκλογική διαδικασία θα διαρκέσει έως τις 17.00 μ.μ. Κατόπιν των ανωτέρω καλούνται τα μέλη του Συλλόγου να παραστούν στη Συνέλευση και στη συνέχεια να μετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας «ΟΙ ΡΑΧΕΣ».

ikariamag.gr

ikariastore banner