Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [29/10/17]

Με  Τροπολογία του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος ξεκλειδώνει η λειτουργία του Υβριδικού Σταθμού παραγωγής ενέργειας στην Ικαρία: Ο Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Σταθάκης, υπέγραψε σειρά ρυθμίσεων  με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα σε κατόχους Υβριδικών Σταθμών σε Μη Διασυνδεμένα Νησιά, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συνάψουν σύμβαση πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, εξαιρώντας τους από  τους περιορισμούς του άρθρου 21 του ν. 4414/2016.  Στην τροπολογία  (1291/143 13.10.2017)  που ψηφίστηκε εχθές στα πλαίσια του Ν/Σ: “ Έλεγχος και προστασία του δομημένου περιβάλλοντος” ,  εντάσσεται και η λειτουργία του Υβριδικού  της Ικαρίας. Ξεκλειδώνει έτσι  μια πολύ κρίσιμη πλευρά της λειτουργίας  ενός μεγάλου έργου τόσο στην ενεργειακή διάσταση όσο και σε πρότυπη μηχανική, φιλική προς το περιβάλλον. Η στενή και μακρά συνεργασία του βουλευτή Σάμου κ. Δημήτρη Σεβαστάκη με τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η προσήλωση της Διοίκησης της ΔΕΗ-Ανανεώσιμες και του διευθύνοντος σύμβουλου κ. Ηλία Μοναχολιά για την ολοκλήρωση και τη  λειτουργία του έργου στην Ικαρία, αλλά και η συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων και επιστημόνων, έχει ως αποτέλεσμα ακόμα μια σημαντική εξέλιξη για το νομό Σάμου και  την ενεργειακή του επάρκεια  με σύγχρονους ευρωπαϊκούς όρους. Συνεχίζουμε. [Από το γραφείο του Βουλευτή]

- Συμβάσεις για έργα στα λιμάνια Ικαρίας και Φούρνων: Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου υπέγραψε Προγραμματικές Συμβάσεις με το Λιμενικό Ταμείο Ικαρίας για την υλοποίηση 3 έργων σε Ικαρία και Φούρνους συνολικού προϋπολογισμού 165.000 ευρώ. Πιο συγκεκριμένα πρόκειται για τα εξής έργα:
«Ηλεκτροφωτισμός Λιμένα Αγ. Κηρύκου Ικαρίας» Π/Υ 80.000 €
Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαίρεσης και αντικατάστασης του συνόλου των ιστών και των φωτιστικών σωμάτων στον βραχίονα του λιμένα, με παράλληλη καθαίρεση και ανακατασκευή των βάσεων των ιστών. Αντίστοιχες εργασίες θα πραγματοποιηθούν στον δρόμο του λιμένα και στο αλιευτικό καταφύγιο.
«Ηλεκτροφωτισμός Λιμένα Ευδήλου Ικαρίας» Π/Υ 45.000 €
Στο πλαίσιο του έργου θα πραγματοποιηθούν εργασίες για την αντικατάσταση μέρους των ιστών φωτισμού στο Παλαιό Λιμάνι και την επισκευή των υπολοίπων. Παράλληλα θα τοποθετηθούν νέα φωτιστικά σώματα κοντά στον προσήνεμο μώλο, ενώ θα πραγματοποιηθούν και εργασίες για την αντικατάσταση καλωδίων και την κατασκευή φρεατίων για τη σύνδεση των ιστών.
«Αντικατάσταση ανοδίων προστασίας μεταλλικών πασσάλων Αλιευτικού Καταφυγίου Φούρνων» Π/Υ 40.000 €
Στο πλαίσιο του έργου θα τοποθετηθούν 143 νέα ανόδια για την προστασία των μεταλλικών πασσάλων στήριξης μέρους των κρηπιδωμάτων του Αλιευτικού Καταφυγίου Φούρνων.
Τα έργα χρηματοδοτούνται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και θα υλοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων Π.Ε. Σάμου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.
 

- Οι ενημερωτικές συγκεντρώσεις από τη δημοτική αρχή Ικαρίας με θέμα τον απολογισμό του 2017, τον προγραμματισμό για το 2018, την οικονομική κατάσταση του δήμου και τις δράσεις του, μετά από τις Ράχες και τον Εύδηλο, ολοκληρώνονται τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 ώρα 7μμ στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πλαιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου.

- Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» έργα βελτίωσης του επιπέδου οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού δικτύου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 3.898.000 ευρώ. Πρόκειται για τα ακόλουθα έργα που αφορούν εργασίες βραχυπρόθεσμων επεμβάσεων βελτίωσης οδικής ασφάλειας του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου: Για την Ικαρία, με προϋπολογισμό 463.000 ευρώ. Δικαιούχος των έργων είναι η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της κάθε Περιφερειακής Ενότητας της Π.Β.Α. Για την ένταξη των έργων η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αξιοποίησε μελέτες που είχε εκπονήσει η «Εγνατία Α.Ε.» τα προηγούμενα χρόνια, οι οποίες επικαιροποιήθηκαν από τα στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών της Π.Β.Α. και έτσι έγινε εφικτή η ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ. Στο πλαίσιο των έργων θα υλοποιηθούν παρεμβάσεις σε θέσεις Μειωμένης Οδικής Ασφάλειας (Μ.Ο.Α.) με στόχο τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Οι κατασκευαστικές παρεμβάσεις αφορούν κυρίως σε αναβάθμιση και αντικατάσταση του εξοπλισμού της οδού όπως η επαναδιαγράμμιση, η τοποθέτηση νέων και η αντικατάσταση υφιστάμενων φθαρμένων πινακίδων σήμανσης, η τοποθέτηση ανακλαστήρων οδοστρώματος, η τοποθέτηση μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, κλπ., καθώς επίσης και η συμπλήρωση – ανακατασκευή της υφιστάμενης υποδομής τοπικά, όπως η επισκευή φθορών του οδοστρώματος και η αντικατάσταση της παλαιάς επιφανειακής ασφαλτικής στρώσης με νέα αντιολισθηρή, η συμπλήρωση υλικού του ερείσματος, ο καθαρισμός – μόρφωση της υφιστάμενης τριγωνικής τάφρου, ο καθαρισμός περιοχής για αύξηση ορατότητας (αποξήλωση εμποδίων και αποψίλωση ζωνών που εμποδίζουν την ορατότητα) κλπ.

Η T.Ε Ικαρίας –  Φούρνων του ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη και οδύνη ανακοινώνει στα μέλη και τους φίλους του Κόμματος, την πρόωρη απώλεια  του σ. Κυριάκου Καλογερή, που  «έφυγε»  από την ζωή το Σάββατο 28 Οκτωβρίου. Η κηδεία του θα είναι πολιτική και θα γίνει στο Αυλάκι  Ικαρίας την Τρίτη 31/10/17  στις 3:00 μ.μ.

ikariamag.gr

ikariastore banner