Τι είναι η Ικαρία μας; Μην είναι οι βράχοι; Μην είναι τ' άσπαρτα ψηλά βουνά;

Τελευταία, η Ικαρία γίνεται όλο και πιο γνωστή, όλο και πιο δημοφιλής. Ωστόσο, η γκάμα των πραγμάτων στα οποία οφείλει τη φήμη της είναι περιορισμένα, αν όχι και ελαφρώς ανακριβή: τα πανηγύρια, το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων, η έλλειψη άγχους και, εσχάτως, η μακροζωία των κατοίκων της. Ωστόσο, η Ικαρία είναι έχει πολλούς περισσότερους τρόπους να κερδίσει τους επισκέπτες και τους κατοίκους της.

Η ιστοσελίδα The Hiking Experience δημοσίευσε πρόσφατα ένα σύντομο αφιέρωμα στην Ικαρία, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, του οποίου το θέμα ήταν ακριβώς αυτό: τα λιγότερο γνωστά χαρακτηριστικά του νησιού, η μορφολογία της Ικαρίας, το ιδιαίτερο τοπίο της, τα πετρώματα και η απόκοσμη ομορφιά της.

Και είναι αλήθεια. Η Ικαρία δε θυμίζει τα συνηθισμένα ελληνικά νησιά, τουλάχιστον όπως αυτά παρουσιάζονται στους περισσότερους τουριστικούς οδηγούς. Η μορφολογία της είναι, αν όχι μοναδική, σίγουρα ιδιαίτερη και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία, ανάλογα το μέρος που βρίσκεσαι, σε σημείο που ν’ αναρωτιέσαι αν είσαι ακόμα στο ίδιο νησί. Έχει μεγάλες αμμουδιές αλλά και μικρούς κολπίσκους, έχει βραχώδεις, δυσπρόσιτες παραλίες και ταραγμένες θάλασσες. Έχει δάση και πυκνή βλάστηση, αλλά και κατάξερες εκτάσεις σπαρμένες από τα ατάκτως ερριμμένα ιδιαίτερα πετρώματα του νησιού.

Η ακτογραμμή της Ικαρίας είναι από μόνη της πολύ εντυπωσιακή, υποβάλλοντας τον ταξιδιώτη με τους απόκρημνους βραχώδεις σχηματισμούς που οχυρώνουν το νησί, σχεδόν από κάθε του πλευρά, καθώς τα φυσικά λιμάνια είναι ελάχιστα. Είναι ένα κυρίως ορεινό νησί, και τα περισσότερα χωριά της βρίσκονται σκαρφαλωμένα σε κάποιο υψόμετρο, κρυμμένα ανάμεσα στα πεύκα και στους πρίνους. Η γεωλογία της είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία πετρωμάτων και σχηματισμών, που γοητεύουν τους φυσιολάτρες.

Επίσης, είναι χαρακτηριστικό πως η Ικαρία, αν και μπορεί από τη θάλασσα να φαίνεται ξερή, απειλητική και αφιλόξενη, στην πραγματικότητα θεωρείται ένα νησί με αφθονία υδάτινων πόρων, καθώς έχει πλούσιους υδροφόρους ορίζοντες. [Ή μάλλον είχε..(;)] Το γεγονός αυτό συμβάλει πολύ στη βιοποικιλότητα του νησιού και στη δημιουργία του μοναδικού της περιβάλλοντος.

Η Ικαρία είναι ο ιδανικός προορισμός για τους ταξιδιώτες που θέλουν να ανακαλύψουν τη φύση και να έρθουν σε επαφή μαζί της. Αλλά και οι ίδιοι οι Ικαριώτες, γυρνώντας το νησί, βρίσκουν συνέχεια καινούρια τοπία και όψεις που δεν ήξεραν ότι υπήρχαν, καθώς κάθε κομμάτι του νησιού μπορεί να διαφέρει εξαιρετικά από το διπλανό του.

Γιατί τελικά η Ικαρία έχει πολλά πρόσωπα και όλα περιμένουν να τα βρεις.

ikariamag.gr

ikariastore banner