Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [7/8/17]

- Σε επιστολές διαμαρτυρίας προς τους αρμόδιου φορείς για την προβληματική ακτοπλοϊκή σύνδεση του Αγίου Κηρύκου με τον Πειραιά προχώρησαν επαγγελματίες και κάτοικοι μέσω των φορέων τους της Ν. Ικαρίας: Στο λιμάνι του Ευδήλου, που Βρίσκεται στη Β. Ικαρία, έχει δρομολογηθεί το «ΝΗΣΟΣ ΜΥΚΟΝΟΣ», το οποίο φεύγει καθημερινά στις 7.35 και φτάνει στις 14.00 (δηλ. μέσα σε 6 με 7 ώρες), στον Άγιο Κήρυκο έχει δρομολογήσει αποκλειστικά το «ΝΗΣΟΣ ΡΟΔΟΣ»,το οποίο για να φτάσει στο λιμάνι κάνει 12 ώρες  ταξίδι, επιπλέον τουλάχιστον 1 με 2 ώρες καθυστέρηση  σε κάθε ταξίδι. Φτάνει στο  λιμάνι  του Αγίου Κηρύκου «βάρβαρες ώρες» όπως στις 2 μετά  τα μεσάνυχτα.  Ο μαζικός τουρισμός στους παραθεριστικούς οικισμούς της Ν. Ικαρίας  με τις πάμπολλες ξενοδοχειακές μονάδες πλήττεται ανεπανόρθωτα. Η προβληματική συγκοινωνία της περιοχής έχει άμεση επίπτωση στον ιαματικό τουρισμό των λουτροπόλεων Αγ. Κηρύκου και Θέρμων, μέγιστη πηγή πλούτου της περιοχής".

- Με ανάλογη επιστολή του, ο Δήμος Ικαρίας διαμαρτύρεται για τις καθυστερήσεις του Νήσος Μύκονος που εξυπηρετεί το λιμάνι του Αγίου Κηρύκου και προτείνει ξανά, την εκ περιτροπής προσέγγιση του  πλοίου «Νήσος Μύκονος» και στα δυο λιμάνια του νησιού. Σε περίπτωση που το πλοίο «Νήσος Μύκονος» δεν δύναται να προσεγγίζει και το λιμάνι του Αγιου Κηρύκου, η δημοτική αρχή ζητά τροποποίηση των δρομολογίων του «Νήσος Ρόδος»  η δρομολόγηση άλλου αξιόπλοου πλοίου που να συντομεύει το χρόνο διάρκειας του ταξιδιού προς τον λιμένα του Αγιου Κηρύκου και των Φούρνων.

- Και η δημοτική παράταξη Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση επισημαίνει το πρόβλημα και ζητά καθημερινή ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ικαρίας με το λιμάνι του ΠΕΙΡΑΙΑ καθ’ όλη την διάρκεια του έτους καθώς και ίσο αριθμό ακτοπλοϊκών προσεγγίσεων και στα δύο λιμάνια και αυτό να αποτελέσει μία πάγια κατάσταση. Επίσης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει ΚΤΕΛ στην ΙΚΑΡΙΑ και η μετακίνηση των ταξιδιωτών από το ένα λιμάνι στο άλλο επιβαρύνεται τουλάχιστον κατά 50 ευρώ (ΤΑΞΙ).

- Στο ίδιο θέμα, ο Βουλευτής Σάμου συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ν. Σαντορινιό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτση Α. Συζήτησαν για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που αφορά το νομό Σάμου και επισημάνθηκε η άμεση ανάγκη τροποποίησης της υπάρχουσας ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγίου Κηρύκου Ικαρίας αλλά και των Φούρνων, ώστε να εξυπηρετούνται αρτιότερα οι κάτοικοι των περιοχών αυτών. Ο Βουλευτής, μετά την έγγραφη επιστολή που έστειλε στην Εταιρεία Hellenic Seaways για το συγκεκριμένο θέμα, επικοινώνησε εκ νέου και τηλεφωνικά με υπεύθυνους της εταιρίας. Όλοι οι εμπλεκόμενοι έδειξαν, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του βουλευτή, να αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και αναμένονται οι κινήσεις που θα οδηγήσουν στην ορθολογική κάλυψη των λιμένων Αγίου Κηρύκου Ικαρίας και Φούρνων.

- Πνίγηκε στην Ικαρία ο γνωστός αθλητής του kickboxing Θάνος Γκιτέρσος. Ο 32χρονος πρωταθλητής έχασε τη ζωή του την Τρίτη (01/08/2017), όταν, ευρισκόμενος στην Ικαρία για διακοπές, πνίγηκε, όταν παρασύρθηκε από ορμητικό κύμα και χτύπησε σε βραχώδη περιοχή.

- Ξεκίνησε από τις 3/8/2017 η διαδικασία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων για το συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα «Λειτουργία Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) και την αναδιάρθρωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στις Περιφέρειες» και ολοκληρώνεται στις 25/8/2017.  Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην όσο το δυνατόν πιο άμεση αναβάθμιση, στελέχωση αλλά και ενδυνάμωση των υπηρεσιών υγείας ολόκληρης της χώρας. Συγκεκριμένα στο νομό Σάμου προκηρύσσονται συνολικά 36 θέσεις ιατρών ειδικότητας γενικής ιατρικής ή παθολογίας και παιδιατρικής, νοσηλευτών, επισκεπτριών υγείας, κοινωνικών επιστημόνων και διοικητικών υπαλλήλων.

- Ξεκίνησε και ολοκληρώνεται την Δευτέρα 21 Αυγούστου 2017 η υποβολή αιτήσεων ανέργων για συμμετοχή τους για χρονικό διάστημα δώδεκα μηνών στο «Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης 1.135 ανέργων στο Δημόσιο Τομέα της Υγείας, σύμφωνα με το άρθρο 64 του ν. 4430/2016 Α’205, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει». Το Πρόγραμμα έχει ως στόχο την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας των ομάδων ανέργων που πλήττονται εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της μακράς ύφεσης, που υφίσταται η ελληνική οικονομία, με προτεραιότητα στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού μακροχρόνια ανέργους και στους ανέργους που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Για περισσότερες πληροφορίες και υποβολή αιτήσεων στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ (oaed.gr). Να σημειώσουμε ότι για  το νομό Σάμου προβλέπονται στο σύνολο 10 θέσεις προσωπικού. Συγκεκριμένα για την Ικαρία:

- Ανανέωση διπλωμάτων οδήγησης για τους άνω των 80 ετών οδηγούς: Το πρόβλημα για την ανανέωση των διπλωμάτων οδήγησης για τους άνω των 80 ετών οδηγούς διευθετήθηκε με νομοθετική ρύθμιση, όπως η περιφερειακή αρχή είχε ζητήσει. Συγκεκριμένα, σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας έγινε τροποποίηση του νόμου στη Βουλή και με το άρθρο 48 δίνεται η δυνατότητα της εξέτασής τους και στο πρωινό ωράριο λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων από ιατρούς ειδικότητας που δεν είναι συμβεβλημένοι ως ιδιώτες για αυτό το σκοπό.
Άρθρο 48: «Εφόσον σε κάποια Περιφερειακή Ενότητα της χώρας αποδεδειγμένα δεν υπάρχουν διαθέσιμοι ή συμβεβλημένοι με τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων ιατροί των αντίστοιχων ειδικοτήτων ή δεν πραγματοποιείται ολοήμερη λειτουργία (απογευματινά ραντεβού) των υφιστάμενων κρατικών Δομών Υγείας, οι ιατρικές εξετάσεις θα πραγματοποιούνται υποχρεωτικά από τα τοπικά κρατικά νοσηλευτικά ιδρύματα στο πλαίσιο της λειτουργίας των εξωτερικών ιατρείων. Ειδικώς για τις περιοχές όπου δεν υπηρετούν ιατροί των αντίστοιχων ειδικοτήτων στις υφιστάμενες κρατικές Δομές Υγείας, οι ιατρικές εξετάσεις είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται και από ιδιώτες ιατρούς των σχετικών ειδικοτήτων, εφόσον η έλλειψη των ειδικοτήτων των ιατρών στις κρατικές Δομές προκύπτει από απόφαση της Διεύθυνσης Υγείας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας».

- Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου ενεργοποιήθηκε η πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Μέτρο 4.3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αφορά στις δράσεις για τη «βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι  1,7 εκατομμύρια ευρώ και θα το υλοποιήσουν οι Δήμοι της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με ημερομηνία έναρξης υποβολής την 1η Σεπτεμβρίου 2017 και λήξης την 30η Νοεμβρίου 2017.

- 2,9 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για την αναβάθμιση των υποδομών υγείας: Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου ενεργοποιήθηκε για 3η φορά πρόσκληση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» για την αναβάθμιση των υποδομών δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας. Η 1η πρόσκληση που είχε προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ ενεργοποιήθηκε το Μάρτιο του 2016 με χρονικό διάστημα υποβολής προτάσεων έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2016, στην οποία από τις αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες δεν υποβλήθηκε καμία πρόταση. Η 2η πρόσκληση είχε και πάλι προϋπολογισμό 3.350.000 ευρώ και προθεσμία λήξης υποβολής προτάσεων τις 9 Ιουνίου 2017. Στην πρόσκληση αυτή υποβλήθηκε μία μόνο πρόταση ύψους 450.000 ευρώ για αγορά στεφανιογράφου στο Νοσοκομείο της Χίου, για την οποία τον Ιούλιο του 2017 εκδόθηκε από την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου σχετική απόφαση ένταξης. Ο συνολικός προϋπολογισμός της παρούσας 3ης πρόσκλησης ανέρχεται στα 2,9 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που δεν αξιοποιήθηκε από τους αρμόδιους φορείς της Υγείας στις δύο προηγούμενες προσκλήσεις. Δικαιούχοι είναι και πάλι όλα τα νοσοκομεία των νησιών της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και η 2η Υγειονομική Περιφέρεια. Η προθεσμία υποβολής προτάσεων λήγει την 10η Νοεμβρίου 2017.

- Η δημοτική παράταξη Ικαριακή Ριζοσπαστική Αυτοδιοίκηση σε επιστολή της προς τους Υπουργό και Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού και τον Βουλευτή Σάμου ζητά την οικονομική και τεχνική ενίσχυση του σωματίου Διαγόρας, το ποδοσφαιρικό τμήμα γυναικών του οποίου, αποτελούμενο από μαθήτριες 15-18 ετών, πέτυχε την άνοδό του στη Β’ κατηγορία. Μάλιστα επισημαίνει ότι μια τέτοια ενίσχυση προέκυψε και για άλλο ποδοσφαιρικό σωματείο του νομού μας που πέτυχε την άνοδό του στην Γ’ κατηγορία, επομένως η Πολιτεία έχει χρέος να ενισχύσει και τον Διαγόρα Ραχών.

- Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιήθηκαν στο Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου 2014-2020, οι προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ). Οι Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις (ΟΧΕ), είναι μία καινοτόμος πολιτική για την περιφερειακή ανάπτυξη.  Στο Ε.Π. «Βόρειο Αιγαίο 2014-2020» αφορά 7 μικρότερα νησιά της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, δηλαδή τον Άγιο Ευστράτιο, τη Θύμαινα, την Ικαρία, τη Λήμνο, τις Οινούσσες, τους Φούρνους και τα Ψαρά. Ο προϋπολογισμός για τις ΟΧΕ ανέρχεται σε 12.445.880 ευρώ και αναλυτικά περιλαμβάνει: Έργα οδικού δικτύου, με προϋπολογισμό 3.730.000 ευρώ. Έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, διευθέτησης και απορροής υδάτων, με προϋπολογισμό 8.715.880 ευρώ. Μεταξύ των δικαιούχων για την κατάθεση προτάσεων είναι και οι δήμοι Ικαρίας και Φούρνων. Η προθεσμία για την υποβολή προτάσεων λήγει στις 28 Νοεμβρίου 2017.

ΑΤΖΕΝΤΑ
- Το θεατρικό εγχείρημα από την Κύπρο '' Ρε Αλέξης'' παρουσιάζει, σε δραματοποίηση Bασίλης Κυριάκου, το έργο του Γίαννη Ρίτσου '' Aποχαιρετισμός'' που γράφτηκε τον Μάρτιο του 1957 και σχετίζεται με τις τελευταίες στίγμες του Γρηγόρη Αυξεντίου στην φλεγόμενη σπηλία της Μονής Μαχαιρά. Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου (1928-1957) ήταν Κύπριος αγωνιστής της ΕΟΚΑ, κατά τον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1955-59 εναντίον της Αγγλικής κατοχής. Ήταν δεύτερος στην ιεραρχία της οργάνωσης, και σκοτώθηκε από τους Άγγλους σε μάχη που δόθηκε κοντά στο Μοναστήρι Μαχαιρά. Κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν κυρίως γνωστός με το ψευδώνυμο Ζήδρος, ενώ εκ των υστέρων ονομάστηκε «Σταυραετός του Μαχαιρά». Στις 3 Μαρτίου του 1957 οι Άγγλοι, ύστερα από προδοσία πληροφορήθηκαν το κρησφύγετό του κοντά στο Μαχαιρά. Το περικύκλωσαν με αυτοκίνητα και ελικόπτερα, μετά από πολύωρη μάχη και αρκετούς νεκρούς Άγγλους έριξαν βενζίνη στο κρησφύγετο και τον έκαψαν ζωντανό. Το καμένο σώμα του θάφτηκε στις 4 Μαρτίου στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας, στο χώρο που είναι γνωστός σήμερα ως «Τα φυλακισμένα μνήματα» από τους Άγγλους στρατιώτες από φόβο λαϊκών εκδηλώσεων[5]. Ο τότε ανταποκριτής του Ασσοσιέϊντ πρες στην Κύπρο Άλεξ Ευθυβούλου μετέδωσε μεταξύ άλλων ότι η μάχη άρχισε 4.30΄ π.μ και έληξε στις 2.00΄ μ.μ . Η μάχη διεξαγόταν υπό ραγδαίας βροχής και πριν φονευθεί ο Γρηγόρης Αυξεντίου έρριψε περί τις 1000 σφαίρες και αρκετές χειροβομβίδες φονεύοντας 47 στρατιώτες. Την διεύθυνση της μάχης την είχε ο Υπολοχαγός Τζων Μίντλεττον[6] .Πολλοί Έλληνες και ξένοι ποιητές εμπνεύστηκαν από τον αγώνα και το θάνατο του Γρηγόρη Αυξεντίου και έγραψαν ποιήματα προς τιμήν του, όπως ο Κύπριος ποιητής Κώστας Μόντης[7] και ο Γιάννης Ρίτσος με το ποίημα Ο Αποχαιρετισμός. (Wikipedia). 07/08 Θερμά στην Ρεματιά και 09/08 Βωμός Ξυλοσύρτη. Ώρα προσέλευσης: 20.30. 'Ωρα έναρξης: 21.30 (αυστηρά). Είσοδος: 5 ευρώ

- Την   ΤΡΙΤΗ 8 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2017 και ώρα 9 το βράδυ, στο ΘΕΑΤΡΟ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ ΙΚΑΡΙΑΣ  θα προβληθεί η ταινία «Η Ρόζα της Σμύρνης». Ένα ταξίδι στην μακραίωνη παράδοση του μικρασιατικού πολιτισμού. Μια ταινία για όλη την οικογένεια, με εξαιρετικές ερμηνείες! Την προβολή διοργανώνει ο ΚΥ.ΠΟ.ΤΕ. (ΚΥΚΛΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ & ΤΕΧΝΗΣ). Είσοδος ελεύθερη.

- Με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 χρόνων λειτουργίας του, ο Πολιτιστικός Σύλλογος "Ιωάννης Μελάς" σας προσκαλεί στις τετραήμερες εκδηλώσεις που διοργανώνει, από τις 10 έως τις 13 Αυγούστου (έναρξης  8.30 μ.μ) , στην αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου του Αγίου Κηρύκου, όπου και θα παρουσιαστεί το ευρύ φάσμα της πολυετούς δράσης του Συλλόγου.
Πέμπτη  10 Αυγούστου: «Ιωάννης Μελάς, ο άνθρωπος, ο  νομικός, ο ιστορικός, ο συγγραφέας, ο δημόσιος άνδρας», ομιλητής: κ. Ιωάννης Μουλάς, δικηγόρος / Παρουσίαση της 10χρονης δράσης  του Συλλόγου
Παρασκευή  11 Αυγούστου: Αφιέρωμα στον ιστορικό-αρχαιολόγο κ. Θεμιστοκλή Κατσαρό, παρουσιάζουν η κ. Μαρία Μπινίκου, φιλόλογος & η κ. Γεωργία Παπαδοπούλου, ξεναγός / Ευχαριστίες σε συνεργάτες του Συλλόγου
Σάββατο 12 Αυγούστου: Παρουσίαση του Συνεδρίου «Ανάδειξη τοπικών πανηγυριών και ευζωίας στην Ικαρία» από τον κ. Αλέξανδρο Σκάρο / Προβολή του Ντοκιμαντέρ του Συλλόγου «Άκρατος Νήσος, διαδρομές μακροκαλοζωίας στην Ικαρία» από τον κ. Αντώνη Ε. Γλαρό
Κυριακή  13 Αυγούστου: Αφήγηση παραμυθιού από την κ. Άννα Καλαλή  / Παραδοσιακοί χοροί από το εφηβικό τμήμα  του Συλλόγου
Η είσοδος είναι ελεύθερη. Οι εκδηλώσεις θα πλαισιώνονται με μουσική από τους: κ. Ασπασία Τρίγκα (φλάουτο) και κ.  Θανάση Σιδεράκη (πιάνο). Παράλληλα στον ίδιο χώρο θα λειτουργεί έκθεση με υλικό από τις δράσεις του Συλλόγου, καθημερινά 20:00-23:00

ikariamag.gr

ikariastore banner