Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [10/7/17]

Ξεκίνησαν οι εργασίες για την ολοκλήρωση του Υβριδικού - Ενεργειακού έργου στο Πέζι Ικαρίας. Παράλληλα προχωρούν και οι εργασίες στον δρόμο προς την Κάτω Προεσπέρα.

Ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων-Βιοτεχνών-Επαγγελματιών-Εμπόρων Ικαρίας, προκηρύσσει εκλογές για ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Εξελεγκτικής Επιτροπής και καλεί τα μέλη του που κατοικούν στην Βόρεια Ικαρία την Τετάρτη 12 Ιουλίου στον Εύδηλο, (αίθουσα Δήμου, από τις 3 μ.μ. έως 8 μ.μ.) και τι νοτίου Ικαρίας την Πέμπτη 13 Ιουλίου στον Άγιο Κήρυκο, (αίθουσα Π. Δημαρχείου, από τις 3 μ.μ. έως 8 μ.μ.)

- Συνεχίζονται οι προετοιμασίες για την Ιστιοπλοϊκή εβδομάδα Βετεράνων που θα γίνει από 18 έως 22 Σεπτεμβρίου. Η εβδομάδα αυτή περιλαμβάνει ιστιοπλοϊκό αγώνα από την Ικαρία προς την Σάμο, τους Φούρνους και επιστροφή, καθώς και εκδηλώσεις προς τιμήν των συμμετεχόντων. «Ο αγώνας αυτός έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον της διεθνούς ιστιοπλοϊκής κοινότητας και ελπίζουμε να προσελκύσει τους βετεράνους ιστιοπλόους, όχι μόνο ολόκληρου του Αιγαίου και του Ιονίου, αλλά και από το εξωτερικό, ώστε να καθιερωθεί ως ετήσιο γεγονός των βετεράνων ιστιοπλόων» τονίζουν οι διοργανωτές: η Εταιρία Ικαριακών Μελετών, ο Ναυτικός Όμιλος Σάμου, ο Ναυτικός Όμιλος Ικαρίας, οι δήμοι Ικαρίας, Σάμου και Φούρνων και οι οποίοι στέλνουν την πρόσκληση για συμμετοχές στην πρώτη αυτή διοργάνωση ιστιοπλοϊκής εβδομάδας βετεράνων (οι αρχηγοί των πληρωμάτων πρέπει να είναι άνω των 70 ετών – με τους φίλους και τις οικογένειές τους). Ο αγώνας θα διεξαχθεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και με την ευγενική υποστήριξη του Π.Ο.Ι.ΑΘ.

- Να επισπευτούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες για την αναγνώριση των ιαματικών πηγών της Ικαρίας ζητά με ερώτηση που κατέθεσε στις 3/7 στη Βουλή προς την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς τονίζοντας ότι  «οι  Ιαματικές Πηγές Ικαρίας αποτελούν πόλο έλξης χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο από όλο τον κόσμο. Γιατί, λοιπόν  το υπουργείο Τουρισμού καθυστερεί να αναγνωρίσει τις ιαματικές πηγές του νησιού οι οποίες συγκαταλέγονται στις πλέον σημαντικές παγκοσμίως λόγω των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων με ωφέλιμα αποτελέσματα στις χρόνιες εκφυλιστικές αρθροπάθειες, τις ρευματολογικές αρθρίτιδες καθώς και τις νευραλγίες»; Θυμίζουμε ότι ο σχετικός φάκελος έχει κατατεθεί από τον δήμο Ικαρίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, από το 2015.

- Tο ωράριο λειτουργίας των Ιαματικών Πηγών στα Θέρμα για το πρώτο 15ημερο του Ιουλίου έχει ως εξής: Ι.Π «Απόλλων» καθημερινά 8:00 – 15: 00. Ι.Π «Σπηλιά» καθημερινά 9:00 – 17: 00.

- Ικαρία - Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας οι εκδηλώσεις της 17ης Ιουλίου: Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το Σαμιακό Βήμα, στις φετινές εκδηλώσεις της 17ης Ιουλίου, για την απελευθέρωση του νησιού (πρόκειται για την 105η επέτειο από την εξέγερση και απελευθέρωση των Ικαριωτών από τον τουρκικό ζυγό), αναμένεται να παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος. Προς ενίσχυση των πληροφοριών, όπως αναφέρει το Σαμιακό Βήμα, ήρθε η επίσκεψη στην Ικαρία της κας Λώρας Μολυβιάτη, διευθύντριας Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας (πρόκειται για την κόρη του διπλωμάτη, πολιτικού και υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη), η οποία προετοιμάζει το «έδαφος» της επίσκεψης. Στην αρμοδιότητα του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων της Προεδρίας ανήκει η ρύθμιση των θεμάτων που αναφέρονται στις δημόσιες εμφανίσεις και μετακινήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς και ο προγραμματισμός των ταξιδιών του στο εσωτερικό. Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναμένεται να συνοδεύσει, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος ο οποίος συνδέεται με το νησί, αφού, ως γνωστόν, αποτελεί τόπο καταγωγής της συζύγου του.

- Με το κεντρικό σύνθημα "με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πολέμους, προσφυγιά" ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Ε.Κ.Σ. στην Ικαρία, για το Αντιπολεμικό-Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο 1-2 Ιούλη το οποίο διεξήχθη σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Η 1η μέρα στον Αγ. Πολύκαρπο,  περιελάμβανε: παρουσίαση της σημασίας αλλά και των εκδηλώσεων του διημέρου, ομιλίες για την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και το προσφυγικό ζήτημα καθώς και προβολή του αντιπολεμικού αριστουργήματος « Έλα να δεις », του Ε. Κλίμοφ.  Η 2η μέρα, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες (καύσωνας) είχε την μηχανοκίνητη πορεία από τον Χριστό Ραχών και περνώντας από πολλά χωριά της Ικαρίας κατέληξε στον Αγ.Κήρυκο. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε προβολή στον Δημοτικό Κινηματογράφο της σοβιετικής αντιπολεμικής ταινίας « Η μπαλάντα του στρατιώτη », του Γρ.Τσουχράι.

- Ανακοινώθηκαν χθες τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για τον Ιούνιο και σύμφωνα με το emprosnet.gr, δείχνουν ότι δημιουργήθηκαν 40.599 νέες θέσεις εργασίας στο σύνολο της χώρας, από τις οποίες 1.320 αφορούν τα νησιά του βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα, η «Εργάνη» κατέγραψε 561 νέες θέσεις εργασίας στη Σάμο χάρη στην καλή πορεία του τουριστικού τομέα του νησιού, 144 νέες θέσεις στη Χίο, 161 θέσεις στη Λήμνο, 137 στην Ικαρία και 317 στη Λέσβο. Να σημειωθεί ότι από τις νέες θέσεις εργασίας το 43,23% αφορά πλήρη απασχόληση, το 42% μερική απασχόληση και το 14,77% εκ περιτροπής απασχόληση. Πρέπει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, σε επίπεδο Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου το ποσοστό της ανεργίας τον Απρίλιο ανήλθε στο 18,8% όταν τον Μάρτιο του 2017 ήταν 18,6% και τον Απρίλιο του 2016 ήταν 16,3%. Αυτό σημαίνει πως, ενώ σε πανελλαδικό επίπεδο η Ελληνική Στατιστική Αρχή καταγράφει μια μικρή τάση αποκλιμάκωσης της ανεργίας, στα νησιά του Αιγαίου καταγράφονται σαφείς ανοδικές τάσεις.

- Ξεκινάει στις 9/7 το 40ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά  «Ίκαρος 2017» που θα φιλοξενηθεί από 9 έως 16 Ιουλίου στον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Με περισσότερες συμμετοχές αλλά και με πιο ισχυρούς σκακιστές, ξεκινάει την Κυριακή 9/7 στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο το επετειακό σκακιστικό τουρνουά ΙΚΑΡΟΣ 2017 το οποίο θα είναι το ισχυρότερο και πιο ανταγωνιστικό της ιστορίας του!
Χορηγός της διοργάνωσης είναι η Hellenic Seaways. Εκτός από τους μόνιμους διοργανωτές του τουρνουά τον Σ.Ο. Ικαρίας και τον Δήμος Ικαρίας ο οποίος στηρίζει μόνιμα οικονομικά και οργανωτικά όλα αυτά χρόνια τη διοργάνωση, για πρώτη φορά το 40ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά “Ίκαρος” τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

ikariamag.gr


 

ikariastore banner