Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [17/6/17]

- Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ικαρίας, προκηρύσσει ανοιχτό διαγωνισμό για την ανάθεση του έργου ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΠΥΛΩΝΩΝ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΑΓΙΟΥ ΚΗΡΥΚΟΥ προϋπολογισμού 109.000,00 € (με ΦΠΑ) Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί την Τρίτη 11/07, στις 10:00 π.μ. στα γραφεία της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου.

- Προβληματική η εσωτερική συγκοινωνία της Ικαρίας. «Η θερινή περίοδος έχει ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν έχει δημοσιευθεί η έγκριση των δρομολογίων από την Διεύθυνση Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου δημιουργώντας αρκετά προβλήματα στην τουριστική κίνηση». Με αυτά ξεκινάει το έγγραφό του δήμου Ικαρίας προς τους αρμόδιους της Περιφέρεια β. Αιγαίου αναφέροντας ότι και την περσινή χρονιά οι προτάσεις του δήμου αγνοήθηκαν πλήρως, προτάσεις οι οποίες προέρχονται από τα ερωτήματα που τέθηκαν σε τοπικούς συλλόγους επαγγελματιών και οικισμών αλλά και δεκάδων επισκεπτών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην μετακίνηση τους στο νησί. Έχει ενδιαφέρον να διαβάσουμε τις προτάσεις αυτές ελπίζοντας στην υλοποίηση τους προς όφελος των πολιτών και των επισκεπτών του νησιού μας.
• Σύνδεση της έδρας των δημοτικών ενοτήτων Ευδήλου & Ραχών με τις τοπικές κοινότητες που δεν έχουν συγκοινωνιακή σύνδεση (π.χ Τ.Κ Καρκιναγρίου, Τ.Κ Φραντατου, Τ.Κ Μαγγανιτη) τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.
• Σύνδεση των συγκοινωνιακών κόμβους του νησιού (Λιμάνια -Αεροδρόμιο), με τις έδρες των δημοτικών ενοτήτων του νησιού.
•  Τακτική σύνδεση σε καθημερινή βάση οικισμών με έντονη τουριστική κίνηση στην Ικαρία (π.Χ Φάρος, Θερμά, Νας. Ιαματική πηγή Λευκάδας - ιαματική πηγή Αγίας Κυριακής),

- Σε δημοπρασία οι επιχειρηματικές δραστηριότητες στις παραλίες του δήμου Ικαρίας. Η δημοπρασία αφορά: Την παραλία της Μεσακτής όπου θα δημοπρατηθούν: 2 τροχήλατες καντίνες, μια δραστηριότητα με θαλάσσια μέσα αναψυχής, δύο μπλοκ με ξαπλώστρες και ομπρέλες συνολικού εμβαδού 1000 τ.μ. Στην παραλία Λιβάδι: 1 τροχήλατη καντίνα και 1 μπλοκ με ξαπλώστρες-ομπρέλες (500 τ.μ.). Στις παραλίες του Κάμπου και του Κυπαρισσιού 2 τροχήλατες καντίνες και 2 μπλοκ με ξαπλώστρες και ομπρέλες (400 τ.μ. και 200 τ.μ. αντίστοιχα) και τέλος στην παραλία Σπάσματα Ευδήλου 1 τροχήλατη καντίνα. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την Παρασκευή 23η Ιουνίου στις 11.00 π.μ. στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου. Στην συνέχεια της παραπάνω διαδικασίας θα ακολουθήσει δημοπρασία για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου στα Θέρμα που βρίσκεται στον 1ο όροφο του κτηρίου της Ιαματικής Πηγής «Σπηλιά»,  έχει επιφάνεια 70 τ.μ. και επιδιώκεται να λειτουργήσει ως «κέντρο φυσιοθεραπείας και χώρου ευεξίας». Η διάρκεια εκμίσθωσης θα είναι για τρία (3) χρόνια.

- Διεκόπη η διήμερη επίσκεψη στην Ικαρία που είχε προγραμματίσει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, αφού ο σεισμός στο Β. Αιγαίου τής επέβαλε την παρουσία της στο νησί της Μυτιλήνης. Πρόλαβε το πρωί της Δευτέρας 12/6 να παραβρεθεί στα εγκαίνια του νέου κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Επαρχείου Ικαρίας και Φούρνων και στη συνέχεια πήρε μέρος σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Επαρχείο της Ικαρίας παρουσία του Επάρχου κ. Παναγιώτη Γενούζου,  του Δημάρχου κ. Στυλιανού Σταμούλου, του Αντιδημάρχου κ. Νίκου Λαρδά και στελεχών των Τεχνικών Υπηρεσιών, στην οποία συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση προβλημάτων της καθημερινότητας των κατοίκων του νησιού. Επίσης, αξιολογήθηκε η πορεία των υλοποιούμενων έργων και έγινε ανταλλαγή απόψεων για τις προτεραιότητες ένταξης νέων αναπτυξιακών έργων σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Περισσότερες λεπτομέρειες σε επόμενη ανάρτηση μας. Η  Περιφερειάρχης συνοδευόταν από τον Αντιπεριφερειάρχη Σάμου κ. Νίκο Κατρακάζο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Σάμου.

- Ολοκλήρωση εργασιών ασφαλτόστρωσης - ανακατασκευής οδού Φούρνοι - Χρυσομηλιά στο πλαίσιο του έργου "Συντήρηση οδικού δικτύου νήσου Φούρνων". Ο Αντιπεριφερειάρχης Σάμου κ. Νικόλαος Κατρακάζος δήλωσε σχετικά: Για πρώτη φορά σε συνεργασία με το Δήμο Φούρνων εκτελούμε εργασίες συντήρησης του οδικού δικτύου του νησιού για την ασφάλεια της οδικής κυκλοφορίας.

- Νέος Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΟΤ  ο Χαράλαμπος Καρίμαλης: Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του  Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού αναλαμβάνει  ο κ. Χαράλαμπος Καρίμαλης, πολιτικός μηχανικός. Η απόφαση του διορισμού του από την Υπουργό Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ (281/Υ.Ο.Δ.Δ./2017). Η θητεία του έχει τριετή διάρκεια. Ο Χαράλαμπος Καρίμαλης, του Ευαγγέλου, γεννήθηκε στην Ικαρία στις 7-10- 1959. Είναι απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών (1983), Μέλος  του ΤΕΕ από το 1983, Ελεύθερος Επαγγελματίας Πολιτικός Μηχανικός και μελετητής-επιβλέπων ιδιωτικών έργων.  Έχει συμμετοχή σε συλλογικά όργανα με έντονη κοινωνική δραστηριότητα. Ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος του Αεραθλητικού Συλλόγου Ικαρίας, από όπου κατάγεται. Υποψήφιος σε αλλεπάλληλες εκλογές στο ΤΕΕ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος. Τέλος, είναι Πρόεδρος  του Συλλόγου Κατοίκων Φλέμινγκ, με έμφαση στα περιβαλλοντικά-πολεοδομικά θέματα της περιοχής.

- Υποβλήθηκε από τον Δήμο Ικαρίας, πρόταση χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ,  στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα περιφέρειας βορείου Αιγαίου στα πλαίσια της πρόσκλησης που αφορά «Εργα ολοκλήρωσης των υποδομών για τη βελτίωση επεξεργασίας λυμάτων σε οικολογικά ευαίσθητες, καθώς και σε τουριστικές περιοχές» με τίτλο πράξης «Μεταφορά, Επεξεργασία και διάθεση λυμάτων οικισμού Αγ. Κηρύκου Ικαρίας» συνολικού προϋπολογισμού 4.347.600€, η οποία συμπεριλαμβάνει  7 Υποέργα  και ειδικότερα:

Όπως σημειώνει ο δήμος, η υλοποίηση των έργων της πράξης, είναι απαραίτητη, προκειμένου να αμβληθουν μια σειρά θέματα που αφορούν την διαχείριση των λυμάτων στους οικισμούς Αγιου Κηρύκου – Θερμών – Πανάγιας, κλπ, και την βελτίωση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

- Η Πανικαριακή Ενότητα Αλλαγής, σε ανακοίνωση της με τίτλο: «Όταν βρέχει, ο Δήμος Ικαρίας κρατάει ομπρέλα», σημειώνει την ανάγκη ο Δήμος Ικαρίας να ενεργοποιηθεί  και να ενταχθεί  στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του Βορείου Αιγαίου με τίτλο «Δημιουργία, επέκταση και αναβάθμιση υποδομών πρόνοιας ,κοινωνικής φροντίδας και χώρων δομών υγιεινής» . Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 1.875.000 ευρώ και απευθύνεται στους δήμους και την περιφέρεια Β. Αιγαίου καθώς και σε κάθε άλλο φορέα που έχει την αρμοδιότητα να δημιουργήσει ή να αναβαθμίσει τις υποδομές του για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού , να καλύψει κοινωνικές ανάγκες ομάδων που πλήττονται από την φτώχεια να προμηθευτεί  εξοπλισμό κοινωνικών υποδομών και να αναβαθμίσει υφιστάμενους  χώρους.  
Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Το Γηροκομείο Ικαρίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις( συνάντηση της επιτροπής στήριξης του Γηροκομείου με την αρμόδια υπηρεσία και ενημέρωση για όσα απαιτούνται, για να πάρει άδεια λειτουργίας το ίδρυμα)περιμένει απλά την ενεργοποίηση του Δήμου. Ο Δήμος Ικαρίας δεν έχει σχετικό κωδικό στον προϋπολογισμό του ούτε στα αλλεπάλληλα συμβούλια κάνει αναμόρφωση για το θέμα (ενώ κάνει για άλλα δευτερεύοντα θέματα). Έχει αφεθεί αποκλειστικά στη βοήθεια που θα προσφέρουν οι συμπατριώτες Αμερικάνοι ή η τοπική κοινωνία για να ανταπεξέλθει στα ελάχιστα που απαιτούνται για να πάρει το ίδρυμα άδεια λειτουργίας. Μαζί με τα άλλα που οφείλει να κάνει ας υποβάλει πρόταση για να συμμετάσχει σ’ αυτό το πρόγραμμα , για να βελτιώσει τη δομή πρόνοιας που μετά από 5 χρόνια λειτουργίας στηριγμένη στους αγώνες της ικαριακής κοινωνίας επιτέλους θα αποκτήσει φορέα διαχείρισης. Ελπίζουμε αυτό το πρόγραμμα της Περιφέρειας Β. Αιγαίου να μην έχει την τύχη του προγράμματος με τίτλο «Δημιουργία επέκταση , αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών εκπαιδευτικού ,πολιτιστικού ψυχαγωγικού ή άλλου χαρακτήρα για τους πολίτες». Η υποβολή αιτήσεων κράτησε 2 μήνες (3-10-16  μέχρι 5-12-16) μοιράστηκαν 2,45 εκατομμύρια ευρώ σε Δήμους του Β. Αιγαίου και ο Δήμος Ικαρίας κρατούσε ομπρέλα!»

- Η αλληλογραφία μεταξύ του δήμου Ικαρίας και της 2η Υγειονομικής Περφέρειας Πειραιά & Αιγαίου για τη δημιουργία Τοπικής Μονάδας Υγείας στην Ικαρία, συνεχίζεται. Υπενθυμίζουμε ότι σε προηγούμενη αλληλογραφία τους, είχε ζητηθεί από τον δήμο να προτείνει ορισμένα σημεία για τη δημιουργία της εν λόγω ΤΟ.Μ.Υ. και ο δήμος αφού σημείωσε τις ελλείψεις στην Ικαρία στους ήδη υπάρχοντες βαθμούς υπηρεσιών υγείας, έθεσε ερωτ;hματα ως προς το τι περιλαμβάνουν τα σχέδια μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ)  του υπουργείου για τα νησιά μας.  Στην πιο πρόσφατη αλληλογραφία τους, ο δήμος εκ νέου σημείωσe την έκπληξη του για το ενδιαφέρον αναζήτησης καταλλήλου χώρου για την δημιουργία  τοπικής μονάδας υγείας, την ίδια στιγμή που παραμένουν σε εκκρεμότητα προβλήματα που αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ικαρία και ιδιαίτερα στην βόρεια Ικαρία. Και σημείωσε τις υπάρχουσες ελλείψεις υπογραμμίζοντας ότι με αυτη την κατάσταση, η αναζήτηση χώρου για την στέγαση της προτεινόμενης τοπικής μονάδας υγείας (ΤΟΜΥ), μπορεί να εκληφθεί και ως πρόκληση από την κοινωνία του νησιού, όταν από την μια δεν διασφαλίζετε την εύρυθμη λειτουργία των υφισταμένων δομών και από την άλλη σχεδιάζετε την δημιουργία μιας νέας δομής.
«Πιστεύουμε ότι αρχικά θα έπρεπε να διευκρινιστεί τι προβλέπει ο σχεδιασμός σας για την Ικαρία, αν σε αυτό το σχεδιασμό συμπεριλαμβάνονται όλες οι σημερινές δομές υγειάς και αν η προτεινόμενη έρχεται να αντικαταστήσει κάποια δομή (π.Χ Κ.Υ η Π.Ι) η να λειτουργήσει συμπληρωματικά ως προς τις παροχές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε κάποιο γεωγραφικό διαμέρισμα του νησιού (π.Χ Ράχες) . Αφού διευκρινιστούν αυτές οι καθοριστικές παράμετροι και δεν υποβαθμίζονται σε επίπεδο σχεδιασμού (Γιατί στην πράξη αυτό συμβαίνει )  οι υπάρχουσες δομές, τότε η δημιουργία μιας επιπλέον δομής φυσικά και θα ήταν ευπρόσδεκτη. Σε ό,τι αφορά την εξεύρεση καταλλήλου χώρου για την στέγαση θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα κλειστά αγροτικά ιατρεία που υπάρχουν σχεδόν σε όλες της τοπικές κοινότητες του νησιού και στις τρεις δημοτικές ενότητες.»

- Ξεκίνησαν τα τοπικά πρωταθλήματα ανόδου στις εθνικές κατηγορίες του μπάσκετ, μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων των τοπικών πρωταθλημάτων. Στην Αθήνα από τις 21/6 έως και τις 25/6 (και 26 για τις γυναίκες) θα διεξαχθούν το ειδικό πρωτάθλημα για την άνοδο στη Γ Εθνική ανδρών στο μπάσκετ, όπου συμμετέχουν οι πρωταθλητές των νομών του Αιγαίου πλην Κρήτης (οι αγώνες θα γίνουν στο κλειστό γήπεδο του Έσπερου Καλλιθέας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) και στο Μετς στο Παγκράτι θα γίνουν οι αγώνες των γυναικών για την άνοδο στην Α2. Στον όμιλο των ανδρών συμμετέχουν ο Παπάδος Γέρας από τη Λέσβο, ο ΠΑΣ Ίκαρος από την Ικαρία, ο ΑΠΑΣ Τα Φανάρια από τη Νάξο, η Καλλιθέα από τη Ρόδο και ο ΒΑΟΛ από τη Χίο.

ΑΤΖΕΝΤΑ
- Το Σάββατο 17/6 ο Π.Α.Σ. ΙΚΑΡΟΣ διοργανώνει πάρτι για την οικονομική του ενίσχυση, στο Μπαρ «Φτερό» στον Άγιο Κήρυκο.

- Το Μουσικό Εργαστήρι Ικαρίας και οι “Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας” διοργανώνουν συναυλία, με την λήξη των μαθημάτων που υλοποιούν στην Ικαρία, την Κυριακή 18 Ιούνη στο Παλιό Δημαρχείο Αγίου Κηρύκου.

- Η θεατρική ομάδα DUENDE παρουσιάζει στο κοινό της Ικαρίας μια εξαιρετική πολιτική αλληγορία με το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη  «Τέσσερα πόδια του τραπεζιού». Πρόκειται για μια σάτιρα της Ελληνικής Αστικής Τάξης, γραμμένη το 1977 αλλά αναφέρεται και στο σήμερα, μάλλον και στο αύριο. Οι  παραστάσεις που ακολουθούν είναι: στον Άγιο Παντελεήμονα Αγίου Κηρύκου στις 21/6, στο Θεατράκι της Πηγής Μαράθου στις 26/6 και 27/6 και τέλος στον Χριστό Ραχών στις 30/6 και 2/7. Η ώρα προσέλευσης των θεατών είναι στις 9μ.μ. και η είσοδος 6 ευρώ (παιδικό 4 ευρώ).

- Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος  Φάρου “Το Φανάρι” διοργανώνει την 3η Έκθεση  Παραδοσιακών  Προϊόντων και Χειροτεχνίας στις 21–22–23 Ιουλίου 2017, στην πλατεία του Φάρου Ικαρίας. Οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν επικοινωνώντας στα τηλ.6978390675 ή 6957035216 έως τις 10/7/2017.

ikariamag.gr

ikariastore banner