Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [10/6/17]

- Από τις 400 θέσεις οι οποίες δεν καλύφθηκαν με την προηγούμενη πρόσκληση του Μαρτίου, αγροτικών γιατρών παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών που επαναπροκήρυξε το Υπουργείο Υγείας, υπάρχει και μία θέση γιατρού για το κέντρο Υγείας Ευδήλου. Καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των αιτήσεων είναι η 19η Ιουνίου.

- Ο κύκλος των ανοιχτών ενημερωτικών εκδηλώσεων για το Γηροκομείο Ικαρίας  στις πλατείες των χωριών ξεκίνησε την Παρασκευή 9/6 στις Ράχες και ακολουθούν: Την Δευτέρα 12/6 στον Εύδηλο, την Κυριακής 18/6 στο Καραβόσταμο και την Παρασκευή 23/6 στον Άγιο Κήρυκο. Κάθε εκδήλωση ξεκινάει στις 8:30 το βράδυ. Αίτημα, να προχωρήσουν άμεσα όλες οι ενέργειες κατ’ αρχή για την ένταξη στο ΝΠΔΔ του Δήμου «Ι. Τσαρνάς», το άνοιγμα κωδικού στον προϋπολογισμό του για να είναι δυνατή η χρηματοδότησή του, όπως π.χ. απ’ το σχετικό πρόγραμμα που πριν λίγες μέρες ανακοίνωσε η Περιφέρεια Βορ. Αιγαίου, και την έναρξη των απαραίτητων εργασιών για την αδειοδότηση σε πρώτη φάση των ήδη χρησιμοποιούμενων χώρων. Η παραπάνω πρωτοβουλία ανήκει στην Επιτροπή στήριξης του γηροκομείου και την Επιτροπή αγώνα για την υγεία σε Ικαρία και Φούρνους.

- Εκτός από την ύπαρξη του ναυαγοσώστη στην παραλία της Μεσακτής, ο δήμος Ικαρίας έχει ξεκινήσει την διαδικασία για την απόκτηση φουσκωτής λέμβου (με εξωλέμβιας μηχανής) για την μεγαλύτερη ασφάλεια των λουομένων.

- Αποκαταστάθηκε η υδροδότηση της πόλης του Αγίου Κηρύκου (βλάβες στην δεξαμενή του Σωκιανού, του αντλιοστασίου) και των όμορων οικισμών (από 7/6). Αναμένονται εργασίες που έχουν να κάνουν με τις παροχές αλλά και την ποιότητα του νερού (διύλιση στην γεώτρηση του Κουντουμά.

- Τη Δευτέρα 12/6 θα βρίσκεται στην Ικαρία η Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου κ. Χρ. Καλογήρου θα παραστεί στον αγιασμό του νέου κτιρίου που στεγάζει τις υπηρεσίες του Επαρχείου Ικαρίας και Φούρνων. Θα ακολουθήσει σύσκεψη με στελέχη του δήμου Ικαρίας για τα έργα του νησιού και την Τρίτη 13/6 θα επισκεφθεί τον δρόμο Κάλαμος – Νας για την πορεία των έργων.  Με την ευκαιρία, να σημειώσουμε ότι πως ο Έπαρχος Ικαρίας – Φούρνος, κ. Γενούζος Παναγιώτης, απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση για την τελετή αγιασμού του νέου κτηρίου του Επαρχείου Ικαρίας που θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του νέου κτηρίου (παραλιακή οδός Αγίου Κηρύκου απέναντι από το άγαλμα «Σκέψη»), τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017  .

- Την Παρασκευή 2 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, μια Δημόσια Ακρόαση που διοργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της ΕΕ (INSULEUR) με θέμα την «Επιχειρηματικότητα στα νησιά». Καταρχάς διατυπώθηκε η άποψη ότι το άρθρο 174 της Συνθήκης ΕΕ δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες των νησιών και των επιχειρήσεων και πρέπει να τροποποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία, παράλληλα να βρεθεί ένα νέο θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης των Ευρωπαϊκών Νησιών. Κατά τη δημόσια ακρόαση τέθηκαν τα ερωτήματα εάν οι υπάρχουσες πολιτικές και εργαλεία για τη στήριξη των ΜΜΕ είναι επαρκείς για τις νησιωτικές ΜΜΕ ή κάποια νέα εργαλεία ή μηχανισμοί είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν τα εμπόδια και να συμμετάσχουν με ίσους όρους στην πορεία ολοκλήρωσης. Οι βιοτεχνίες και οι μικρές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα λόγω του μικρού τους μεγέθους και των περιορισμένων πόρων τους. Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και οι διευρύνσεις της ΕΕ έχουν επίσης αλλάξει σημαντικά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτές οι επιχειρήσεις. Η εκκίνηση μιας νέας επιχείρησης και η απόκτηση του απαιτούμενου κεφαλαίου είναι μια πρόκληση, όπως είναι η εύρεση του σωστού είδους χρηματοδότησης για την επέκταση μιας καθιερωμένης επιχείρησης. Λόγω των περιορισμένων πόρων και της απόστασης, τα νησιά υποφέρουν περισσότερο από τη γραφειοκρατία και το διοικητικό φόρτο από τις χερσαίες επιχειρήσεις. Στις τεχνικές συζητήσεις έγινε εκτενής αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νησιωτικές επιχειρήσεις: διοικητικό άχθος, πρόσβαση σε χρηματοδότηση, επιχειρηματικότητα σε μικρά ευρωπαϊκά νησιά, επιχειρηματική εκπαίδευση, περιβαλλοντική πολιτική και τουρισμός και  παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές ορισμένων νησιωτικών επιμελητηρίων για την επίλυση των προβλημάτων. π.χ για παράδειγμα το E-kyklades και Aegean cuisine και τουρισμός στη Μαγιόρκα στον τομέα του τουρισμού.

- Να ανοίξει ξανά το ηλεκτρονικό σύστημα (ΟΠΣΥΔ) ζητούν με ανακοίνωσή τους ο σύλλογος των εκπαιδευτικών Α΄ βάθμιας Ικαρίας και Φούρνων, για να δεχτεί και τις αιτήσεις των αποφοίτων του εαρινού εξαμήνου και όσων έχασαν την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη ένταξή τους στους πίνακες αναπληρωτών. Επίσης να προσμετρηθεί όλη η προϋπηρεσία. Τέλος, μαζικούς διορισμούς για την κάλυψη όλων των – τουλάχιστον 25.000 – κενών στα σχολεία.

- Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα Β. Αιγαίου: Δύο λόγια για το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Χαρίτσης και έχει δημιουργήσει μια σειρά από ερωτήματα και παρατηρήσεις από τον Δήμο Ικαρίας. Η διάρκεια του προγράμματος είναι τριετής και αφορά την περίοδο 2017 – 2020, με δυνατότητα παράτασης για μια τριετία. Το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι – ΣΑΕ388) μέχρι του ύψους των 25 εκατ. ευρώ. Οι άξονες προτεραιότητας του προγράμματος είναι: α) η βελτίωση των υποδομών και ειδικότερα η βελτίωση της προσβασιμότητας, των βασικών περιβαλλοντικών υποδομών, των κοινωνικών υποδομών και αυτών της διαχείρισης των υδάτινων αποθεμάτων, β) δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και δράσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), γ) δράσεις βελτίωσης της επιχειρηματικότητας και δράσεις δικτύωσης εξωστρέφειας καινοτομίας, δ) δράσεις ανάπτυξης του τουριστικού και πολιτισμικού κεφαλαίου, ε) δράσεις τεχνικής βοήθειας για την εφαρμογή του προγράμματος. Για την καλύτερη επίτευξη των σκοπών του προγράμματος οι φορείς δύνανται να υποβάλλουν προτάσεις για έργα από κοινού κατόπιν σχετικών συναινετικών διαδικασιών με την από κοινού υποβολή τεχνικών δελτίων. Τα αιτήματα ένταξης έργων και δράσεων στο πρόγραμμα υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους στη Διεύθυνση Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπόψη της τεχνικής γραμματείας. Η αξιολόγηση της επάρκειας και πληρότητας των τεχνικών δελτίων γίνεται από την τεχνική γραμματεία. Βασικά κριτήρια για την επιλογή των έργων είναι η σκοπιμότητα, ο ολοκληρωμένος χαρακτήρας των έργων, η ωριμότητα υλοποίησης, η ρεαλιστικότητα του προϋπολογισμού και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης.
Οι παρατηρήσεις του δήμου Ικαρίας έχουν ως εξής: Η πρόσκληση του Αναπτυξιακού προγράμματος να μην διέπεται από τις αρχές της «ανταγωνιστικότητας» και της «επιλεξιμότητας» έργων και δράσεων.
• Σύμφωνα με το σχέδιο της παρούσας πρόσκλησης κάθε δικαιούχος έχει δικαίωμα υποβολής μίας μόνο πρότασης, γνωρίζοντας τις αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν σχεδόν σε όλα τα νησιά αλλά ειδικότερα στα μικρότερα. Είναι λογικό να δοθεί η δυνατότητα στους δήμους να υποβάλουν τουλάχιστον δυο προτάσεις.
• Να προσδιοριστεί συγκεκριμένη κατανομή των πόρων τόσο ανά φορέα υλοποίησης (Περιφέρεια, δήμοι, κλπ) όσο και σε γενικούς και ειδικούς στόχους, δίνοντας έμφαση σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ενίσχυσης λόγω των σοβαρών ελλείψεων στις σχετικές υποδομές, π.χ. οδικά δίκτυα, λιμενικά έργα και Επεξεργασία λυμάτων.
• Να μην ισχύουν οι προϋποθέσεις που υπάρχουν στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου, π.χ. η πληθυσμιακή συγκέντρωση.
• Επίσης πρέπει να διευκρινιστούν ως προς την επιλεξιμότητα των προτάσεων π.χ. όταν αναφέρει ότι δεν εντάσσονται έργα που έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στο Π.Ε.Π Βορείου Αιγαίου, αυτό αφορά την θεωρητική η την πραγματική δυνατότητας;
• Επίσης πρέπει να διευκρινιστούν οι περιορισμοί των κρατικών ενισχύσεων που αποτελούν κριτήριο προεπιλογής των προτάσεων, π.χ. ο δήμος Ικαρίας ενδιαφέρεται για την αξιοποίηση ενός μοναδικού συγκριτικού πλεονεκτήματος, των Ιαματικών του πηγών, που αποτελούν ιδιοκτησία και λειτουργούν από τον δήμο, με την φιλοσοφία του προγράμματος είναι η συγκεκριμένη πρόταση επιλέξιμη;
• Πρέπει να τροποποιηθούν τα σημεία που ορίζουν ότι: « Οι προτάσεις αξιολογούνται με την σειρά υποβολής τους και εγγραφής στο πρωτόκολλο των εισερχομένων του ΥΠΟΙΑΝ» και ότι «η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα πραγματοποιηθεί όταν εξαντληθεί ο διαθέσιμος προϋπολογισμός του προγράμματος». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι αν κατατεθούν γρήγορα 5 προτάσεις μεγάλου προϋπολογισμού από φορείς που διαθέτουν διοικητική επάρκεια (π.χ. Περιφέρεια, μεγάλοι δήμοι περιφέρειας, κλπ) το πρόγραμμα θα εξαντληθεί πριν καν εξετασθούν όλες οι προτάσεις.

- Στις 8/6 είχαμε την Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανών και ο διαμεσογειακός φορέας MedReAct, ιδρυτικό μέλος του οποίου είναι το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» αναφέρει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτός των άλλων τα εξής αποτελέσματα από την έρευνα που έχει κάνει στην Μεσόγειο: «Μεγάλα ψάρια κινδυνεύουν με αφανισμό, 39 αποθέματα ψαριών υπεραλιεύονται, η αλιεία του μπακαλιάρου έχει ξεπεράσει κατά 5 φορές τα αειφορικά όρια, θαλάσσιες χελώνες αλιεύονται από συρόμενα εργαλεία, ενώ ο βυθός ερηµοποιείται με τεράστιο ενεργειακό κόστος. Όλα αυτά αποτελούν συνέπειες της βιομηχανικής αλιείας, η οποία λαβαίνει το μεγαλύτερο μέρος της οικονομικής στήριξης της ΕΕ στον αλιευτικό κλάδο. Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το παράδοξο της Ευρωπαϊκής αλιευτικής πολιτικής: “Γιατί οι οικονομικές ενισχύσεις καταλήγουν κυρίως σε αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την καταστροφή των θαλάσσιων οικοσυστημάτων και την εξάντληση των θαλάσσιων πόρων; Μήπως είναι καιρός για αλλαγή πορείας;” Για τον εορτασμό λοιπόν της Παγκόσμιας Ημέρας Ωκεανών, η Ε.Ε. και οι εθνικές κυβερνήσεις, μεταξύ αυτών και η Ελληνική, θα πρέπει να επανεξετάσουν τη χρήση των πόρων που προέρχονται από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, αλλά και τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν, έτσι ώστε η Μεσόγειος Θάλασσα να μην μετατραπεί σε Νεκρά Θάλασσα.

ikariamag.gr

ikariastore banner