Τα νέα της Ικαρίας με μια ματιά [28/5/17]

- Ο Λιμενικός σταθμός Αγ.Κηρύκου ενημερώνει τους ιδιοκτήτες – κυβερνήτες πάσης φύσεως σκαφών ότι την Δευτέρα 29/05/2017, τις ώρες 07:00-10:30 και 16:30-19:00, θα εκτελεστούν πυρά πυροβόλων όπλων κατά θαλάσσιου στόχου στη θαλάσσια περιοχή βόρεια του αεροδρομίου και σε περιοχή που ορίζεται από τα στίγματα: 370 45’ 37’’ - 260 22’ 46’’ / 370 43’ 27’’ - 260 25’ 49’’ / 370 40’ 10’’ - 260 22’ 12’’ / 370 42’ 22’’ - 260 19’ 10’’. ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΛΟΙΩΝ - ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΑΝΩΤΕΡΩ ΘΑΛΑΣΣΙΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΙΣ ΩΡΕΣ ΕΚΤΕΛΕΣΗΣ ΤΩΝ ΒΟΛΩΝ.

- Οι επιχειρήσεις του δήμου Ικαρίας οι οποίες ασχολούνται με την εκμετάλλευση της κοινόχρηστης ζώνης αιγιαλού και παραλίας και εξυπηρετούν τους λουόμενος ή φροντίζουν για την αναψυχή τους μπορούν να υποβάλουν  (όσες ενδιαφέρονται) την αίτηση τους για την παραχώρηση των χώρων μέχρι τις 31 Μαΐου 2017 στην οικονομική υπηρεσία του δήμου. Οι επιχειρηματίες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η διαδικασία σύναψης των συμφωνητικών μεταξύ του δήμου και των όμορων επιχειρήσεων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 23 Ιουνίου 2017.

- Πριν από λίγες ημέρες υπεγράφησαν  από τον αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, τα Ειδικά Αναπτυξιακά Προγράμματα Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Σύμφωνα με απόφαση του υπουργού τα δύο προγράμματα είναι ειδικά σχεδιασμένα για τα νησιά του Βορείου και Νοτίου Αιγαίου και θα χρηματοδοτηθούν αποκλειστικά από εθνικούς πόρους ύψους 50 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό καλούνται όλοι οι αυτοδιοικητικοί και παραγωγικοί φορείς, που μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στα Προγράμματα, να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για έργα στοχευμένα, που απαντούν στις αναπτυξιακές ανάγκες των νησιών και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών τους.

- Οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο ήδη υλοποιείται βάσει της υπ΄ αριθμ. 11/2016 Δημόσιας Πρόσκλησης, μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής σε αυτό, σύμφωνα με την διοικήτρια του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού.Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται από την Παρασκευή 19.05.2017 αποκλειστικά μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) από πιστοποιημένους χρήστες. Η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του Προγράμματος και έως την 25.03.2018. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Προγράμματος οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αντλήσουν από τον διαδικτυακό τόπο του Ο.Α.Ε.Δ., www.oaed.gr

- 1.875.000 ευρώ από το Ε.Π. της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για τη δημιουργία και αναβάθμιση υποδομών πρόνοιας: Με απόφαση της Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κας Χριστιάνας Καλογήρου, ενεργοποιήθηκε η σχετική πρόσκληση για υποβολή προτάσεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Βόρειο Αιγαίο» με τίτλο «Δημιουργία, επέκταση και αναβάθμιση υποδομών πρόνοιας, κοινωνικής φροντίδας και χώρων δομών υγιεινής». Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης ανέρχεται σε 1.875.000 ευρώ και απευθύνεται στους Δήμους και την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου καθώς και σε κάθε άλλο φορέα που έχει αρμοδιότητα για να δημιουργήσει ή να αναβαθμίσει τις υποδομές του για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, να καλύψει κοινωνικές ανάγκες ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια, να προμηθευτεί εξοπλισμό κοινωνικών υποδομών και να αναβαθμίσει υφιστάμενους χώρους.

- Τα 362 νησιά της ΕΕ, αντιμετωπίζουν διαρθρωτικές και μόνιμες προκλήσεις που δεν εμφανίζονται αλλού και που ενέχουν πρόσθετο κόστος για τις επιχειρήσεις τους, κόστος που υπονομεύει τις αναπτυξιακές τους προοπτικές (στα 362 νησιά με περισσότερους από 50 κατοίκους, ζουν συνολικά 17,7 εκατομμύρια άτομα εκ των οποίων τα 3,7 εκατομμύρια στις «εξόχως απόκεντρες περιφέρειες». Το κατά κεφαλήν ΑΕγχΠ στις περιοχές αυτές ανέρχεται (για το 2010) στο 79,2 % του μέσου όρου της Ένωσης περίπου, ενώ μεγάλο μέρος από αυτές εξακολουθούν να υπάγονται στην κατηγορία των λιγότερο ανεπτυγμένων περιοχών). Η κ. Marie-Antoinette Maupertuis  κατά την παρουσίαση της γνωμοδότησής της στη σύνοδο ολομέλειας της η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), υπογράμμισε:  «Οι επιχειρηματίες των νησιωτικών περιοχών και οι πολίτες των νησιών εν γένει καλούνται να αντιμετωπίσουν δομικούς περιορισμούς που συνδέονται με τη γεωγραφική τους κατάσταση και μεταφράζονται σε πρόσθετο κόστος, το οποίο υπονομεύει τις αναπτυξιακές τους προοπτικές.  Ζητούμε τα νησιά να αποτελούν αντικείμενο ειδικής μέριμνας στην πολιτική συνοχής της ΕΕ μετά το 2020 προκειμένου να αντισταθμιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις των φυσικών και γεωγραφικών τους περιορισμών. Πρέπει να επιτραπεί στα νησιά να συμμετέχουν ισότιμα στην ενιαία αγορά και να μετατραπούν τα μειονεκτήματά τους σε προτερήματα.» Η εισηγήτρια ζητεί την «πραγματική εφαρμογή» του άρθρου 174 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), που ορίζει ότι οι νησιωτικές ζώνες, μεταξύ άλλων περιοχών, χρήζουν ειδικής μέριμνας από την ΕΕ λόγω των γεωγραφικών, δημογραφικών και κοινωνικών περιορισμών τους.Για αυτό το λόγο, η Επιτροπή των Περιφέρειών ζητεί από τον ευρωπαίο νομοθέτη να υπερβεί την απλή αναγνώριση των δομικών μειονεκτημάτων των νησιών, συμπεριλαμβάνοντας μία «ρήτρα νησιωτικού χαρακτήρα» στη μελλοντική πολιτική συνοχής. Αυτό προϋποθέτει συγκεκριμένα την εφαρμογή νέων δεικτών μέτρησης της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης για τον καθορισμό της κατανομής των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων με κριτήρια που πρέπει να λαμβάνουν υπόψη την προσβασιμότητα και την ανταγωνιστικότητα των νησιών σε ορισμένους κλάδους (γαλάζια οικονομία, πράσινη ενέργεια, αειφόρος τουρισμός ειδικότερα). «Η ισχύουσα πολιτική συνοχής αδυνατεί να παράσχει την αναγκαία υποστήριξη στις νησιωτικές περιοχές. Απαιτούνται μείζονες μεταρρυθμίσεις στην μελλοντική πολιτική συνοχής μετά το 2020. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν επιθυμεί απλά να εμφανίζεται συχνότερα στα έγγραφα η λέξη “νησιά”. Επιθυμεί μια προσαρμοσμένη και ειδική πολιτική που θα οδηγεί σε απτά αποτελέσματα για τα νησιά.». Η ΕτΠ ζητεί επίσης τη δημιουργία συστήματος λειτουργικών ενισχύσεων για τις νησιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να αντισταθμίζεται το πρόσθετο κόστος του νησιωτικού τους χαρακτήρα.

- Το θέμα της καθυστέρησης (από τον Φεβρουάριο του 2015 έχει κατατεθεί ο σχετικός φάκελος) αναγνώρισης των Ιαματικών Πηγών της Ικαρίας απασχολεί την δημοτική αρχή του νησιού. Με το νέο του έγγραφο ο δήμος Ικαρίας ζητά να απαντηθούν τα ερωτήματα, όχι μόνο από την σχετική υπηρεσία, αλλά και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και «σε ένα νέο μείζον θέμα, που προκύπτει από έγγραφο του υπουργείου στο οποίο αναφέρεται ότι: το υπέδαφος της Ικαρίας στο σύνολό του χαρακτηρίζεται ραδιενεργό, σύμφωνα με παρατήρηση της επιτροπής προστασίας ιαματικών φυσικών πόρων, παρατήρηση που προκαλεί αναστάτωση τον τόπο μας και ενδεχομένως να πάρει και το δρόμο της δικαιοσύνης».  Οι παραπάνω λόγοι είναι θέματα προς συζήτηση και διευκρινήσεων γι’ αυτό ζητείται συνάντηση με την υπουργό «προκειμένου να εκθέσουν την σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και τους λόγους της ανησυχίας, προσδοκώντας να δρομολογηθούν ενέργειες που θα προσδιορίζουν τον προσφορότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο αντιμετώπισης αυτού του σοβαρού για την τοπική οικονομία προβλήματος».

- Οι αιτήσεις εγγραφής – επανεγγραφής των νηπίων για το έτος 2017 – 2018 θα υποβάλλονται στους Παιδικούς Σταθμούς Αγίου Κηρύκου και Ραχών από 25 Μαΐου έως 15 Ιουνίου 2017. Οι μητέρες που ενδιαφέρονται να λάβουν «Αξία Τοποθέτησης» (voucher) στη Δράση Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, υπενθυμίζεται ότι από 24/5/2017 έχει ξεκινήσει η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην Δράση για το σχολικό έτος 2017-2018, στην ιστοσελίδα της Ε.Ε.Τ.Α. με καταληκτική ημερομηνία αιτήσεων τις 9/6/2017. Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στους Παιδικούς Σταθμούς στο 2275022613 (Αγιου Κηρύκου) & 2275040042 (Ραχών).

- Η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου ως μέλος του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (Σ.Α.Σ.), μετείχε στη σημερινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο, όπου εξετάστηκαν θέματα δρομολογίων τρέχουσας (2016-2017) και επόμενης (2017-2018) δρομολογιακής περιόδου. Η Περιφερειάρχης τόνισε τη σημασία τακτικών και έγκαιρα προγραμματισμένων δρομολογίων για τα νησιά. Ιδιαιτέρως επεσήμανε την ανάγκη σύνδεσης των μικρών νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα. Ως παράδειγμα, εκτός των άλλων, έφερε το νησί των Οινουσσών και την ανάγκη σύνδεσής του με τον Πειραιά όλο τον χρόνο, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες υποστήριξε τη σύνδεσή του δύο φορές την εβδομάδα. Η κα. Καλογήρου ζήτησε σύνδεση των νησιών με το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, σημειώνοντας τη μεγάλη σημασία που έχει συνολικά για την οικονομική ανάπτυξη των νησιών. Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη η διαγωνιστική διαδικασία για τις δρομολογιακές γραμμές να μην είναι ετήσια αλλά τουλάχιστον τριετής, ώστε να μπορεί να εντάσσεται στον γενικότερο αναπτυξιακό σχεδιασμό των νησιών, τόσο στον τομέα του τουρισμού, όσο και του εμπορίου. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Ναυτιλίας επιφυλάχθηκαν να εξετάσουν το θέμα.

- Την Δευτέρα 29 Μαΐου στις 8 μ.μ στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού καταστήματος Ευδήλου θα γίνει 8η δημόσια τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ικαρίας. Θα προηγηθεί η ενημέρωση του δημάρχου κ. Στ. Σταμούλου για διάφορα τρέχοντα θέματα. Στην συζήτηση περιλαμβάνονται ο καθορισμός της θέσης του Δήμου Ικαρίας σχετικά με την σχεδιαζόμενη διοικητική μεταρρύθμιση, καθορισμός της θέσης στο θέμα των συμβασιούχων του δήμου Ικαρίας, αλλά  και όσον αφορά την υλοποίηση των διατάξεων του N.4369 -2016 και των εφαρμοστικών εγκυκλίων-διαδικασία αξιολόγησης- από τον Δήμο. Επίσης συζήτηση και αποφάσεις σχετικά με την βελτίωση λειτουργίας του Διυλιστηρίου στο Πέζι, τον καθορισμό χώρων παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας,  την ανάδειξη του ιστορικού κτίσματος «Σπιτάκι της Μαμής», τις Εγκρίσεις των μελετών «Ασφαλτοστρώσεις Δημοτικών Δρόμων ΔΕ Ευδήλου 2017», «Τσιμεντοστρώσεις Δρόμων Καραβοστάμου, Δάφνης, Φραντάτου», αιτήματα πολιτών, συλλόγων.

ATZENTA
- Η Τ.Ε. Ικαρίας-Φούρνων του Κ.Κ.Ε σας προσκαλεί στην Πολιτική Εκδήλωση που διοργανώνει την Κυριακή 28 Μάη, στην αίθουσα του Κατσούλειου στον Εύδηλο, στις 8 μ.μ, με  αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Η εκδήλωση περιλαμβάνει: Παρουσίαση της σχετικής απόφασης της Κ.Ε. του Κ.Κ.Ε από τον  Νίκο Λαρδά - μέλος  του γραφείου της Τ.Ε., προβολή ντοκιμαντέρ και έκθεση υλικού της περιόδου 1967-1974.

- Ο Σύλλογος Ικαριωτών Περάματος & Γύρω Δήμων «Ο ΙΚΑΡΟΣ» για 16η χρονιά σας προσκαλεί στο ικαριώτικο πανηγύρι στον Αρμό Περάματος το Σάββατο 3 Ιουνίου 2017. Τη διασκέδασή σας θα αναλάβει η ορχήστρα του Νίκου Φάκαρου.

- Ο  Σύλλογος Προεσπέρας "Το Καστέλλι" ενημερώνει όλους τους φίλους επισκέπτες ότι το πανηγύρι μας αλλάζει ημερομηνία και αφήνει τον πολύβουο Αύγουστο για να μεταφερθεί στις 8 Ιουλίου, ημέρα Σάββατο. Με χαρά θα σας περιμένουμε και φέτος να επισκεφθείτε το όμορφο χωριό μας και να γλεντήσουμε "αλά παλαιά", με καριώτικο βιολί, προεσπεριανό κρασί, και παραδοσιακό ψητό.

ikariamag.gr

ikariastore banner