Λαϊκές Επιτροπές Ικαρίας: Για το Συλλαλητήριο Υγείας στον Εύδηλο (20/10/16)

Πλήθος κόσμου από κάθε γωνιά του νησιού ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των Λαϊκών Επιτροπών Ικαρίας, στη συγκέντρωση για τα ζητήματα της Υγείας και ενάντια στην υποβάθμιση των υγειονομικών υπηρεσιών, στην πλατεία Ευδήλου.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν : Η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας-ΟΓΕ, το Σωματείο Αυτοαπασχολουμένων-Εμπόρων-Βιοτεχνών Ικαρίας, η Ε.ΤΕ.ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπάλληλων & συναφών επαγγελμάτων, το Σωματείο Εργαζομένων στους Δήμους Ικαρίας & Φούρνων.

Οι ομιλίες ξεκίνησαν από τον Α. Κλείτσα (Σωματείο Συνταξιούχων Ικαρίας), ακολούθησε παρέμβαση από τον Σ.Δρούλια (πρόεδρος Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Ικαρίας) με κάλεσμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Στη συνέχεια ο δήμαρχος της Ικαρίας Σ. Σταμούλος ο οποίος ανάφερε ότι:
«…Η δημοτική αρχή Ικαρίας εκφράζει την στήριξη και την αλληλεγγύη της, στις δίκαιες κινητοποιήσεις των κατοίκων και των φορέων (Εργαζομένων, Συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων, κλπ) που τους εκπροσωπούν και απαιτεί την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος της στελέχωσης των περιφερειακών ιατρειών και του κέντρου Υγείας Ευδήλου. Ο δήμος Ικαρίας δήλωσε από την αρχή παρών σε αυτό το κάλεσμα τόσο της Λαϊκής Επιτροπής Ραχών, όσο και στην έκκληση του πρόεδρου της Τ.Κ Μαγγανίτη….»

Η κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Φ. Καρούτσο (πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Ικαρίας εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής Ραχών),όπου μεταξύ άλλων τόνισε : «Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε μπροστά στην ανάγκη να διεκδικήσουμε το πανάκριβο κοινωνικό αγαθό της Υγείας.  Δεν μιλάμε  για ένα πρόβλημα άγνωστο ή ένα πρόβλημα που προέκυψε σήμερα. Μας  απασχόλησε χρόνια πριν και συνεχίζει να μας απασχολεί και σήμερα………….

Σήμερα κρίνοντας απαραίτητο και επιτακτικό να υπάρξει συνέχεια του αγώνα συμβάλουμε με τις θέσεις μας και τις προτάσεις μας στην κοινή δράση ενάντια στην εφαρμογή των αντιλαϊκών νέων μέτρων για την υγεία. Τονίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι η λειτουργία των δομών υγείας με τρόπο που θα διασφαλίζει της σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των νησιών μας, μπορεί να γίνει μόνο μέσα από ένα αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας - πρόνοιας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους.

Συμπατριώτες- σες, Συνάδελφοι –σες, σας καλούμε να μην ανέχεστε άλλο την δραματική επιδείνωση της κατάστασης του δημόσιου συστήματος υγείας-πρόνοιας, μην ανέχεστε να μπαίνει σε κίνδυνο η ζωή μας και να πληρώνουμε ξανά και ξανά για την υγεία, για βγουν από την κρίση τους και να σωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών και των άλλων μεγαλοεπιχειρηματιών, για τους οποίους πασχίζουν οι κυβερνήσεις τους και η Ε.Ε.

Οι αρνητικές εξελίξεις και στην υγεία-πρόνοια, αποδεικνύουν ότι το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα του λαού για δωρεάν παροχή των υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας, όχι γιατί δεν υπάρχουν τα μέσα και οι πόροι, αλλά γιατί δεν θέλει να πληρώνει ούτε δεκάρα παραπάνω από ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών για τις λαϊκές ανάγκες και παράλληλα μετατρέπει κι αυτόν τον τομέα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης για αποκόμιση νέων κερδών. Γι’ αυτό χρειάζεται να δώσουμε απάντηση σε κυβέρνηση, Ε.Ε, «κουαρτέτο» να κλιμακώσουμε τους αγώνες, διεκδικώντας σήμερα αυτά που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των κατοίκων των  νησιών μας.

Έχοντας υπ οψιν όλα τα προηγούμενα, αλλά και το ότι από την τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο υγειάς  πριν ένα χρόνο, κανένα ζήτημα από όσα κατατέθηκαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν έχει λυθεί. Πιστεύουμε ότι προκύπτει εκ νέου ανάγκη για κινητοποίηση στο υπουργείο, και σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε, να οργανωθεί στις 18 Νοεμβρίου  νέα παράσταση στο υπουργείο, στην οποία θα καλούν όσοι φορείς συμφωνούν με αυτό το ενδεχόμενο και με το πλαίσιο αιτημάτων που ο κάθε φορέας εκτιμά ως αναγκαίο για τις σημερινές ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών του νησιού μας».

Ακολούθησε η ανάγνωση του ψηφίσματος που εγκρίθηκε από τους συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο και αναμένεται να κατατεθεί σε όλους τους αρμόδιους φορείς.(το οποίο και επισυνάπτεται).

Καθορίστηκαν επίσης τα επόμενα βήματα των κινητοποιήσεων τα οποία προβλέπουν παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Υγείας στην Αθήνα, τον επόμενο μήνα, με την συνδρομή και των παροικιακών οργανώσεων και συλλόγων.

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner