Αργύρω, μία ξεχωριστή φώκια

Υπό τη διαρκή παρακολούθηση της ερευνητικής ομάδας του Αρχιπελάγους και πολλών εθελοντών από την τοπική κοινωνία βρίσκεται μέχρι σήμερα η ξεχωριστή μεσογειακή φώκια, την οποία οι ντόπιοι ψαράδες αποκαλούν «Αργυρώ». Η μεσογειακή φώκια, η οποία ξεκίνησε να προσεγγίζει πολυσύχναστες ακτές της Σάμου, τον περασμένο Μάρτιο, εξακολουθεί να μας εκπλήσσει με την ασυνήθιστη συμπεριφορά της.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός πως το πανέμορφο ζώο συνεχίζει να τρέφεται μόνο του, καθώς η συμπεριφορά αυτή μας δίνει ελπίδες για τη μελλοντική της επανένταξη στο φυσικό της περιβάλλον. Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η στήριξη που παρέχουν καθημερινά οι ντόπιοι αλιείς στις προσπάθειες του Αρχιπελάγους για την προστασία της φώκιας.

Όλοι εμείς οι άνθρωποι του Αρχιπελάγους θέλουμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στους δεκάδες εθελοντές, στους ψαράδες του νησιού καθώς και στο Λιμεναρχείο Σάμου, οι οποίοι, τους τελευταίους οκτώ μήνες, συνδράμουν στη παρακολούθηση και την προστασία της μεσογειακής φώκιας. Έχουμε ήδη ξεπεράσει τις 2000 ώρες παρακολούθησης της μεσογειακής φώκιας, από την ανατολή εώς τη δύση του ηλίου.

Το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα που προκύπτει είναι πως οι τοπικές κοινωνίες αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προστασία της σπάνιας φύσης του τόπου τους, συνειδητοποιώντας τη τύχη αλλά και την ευθύνη που συνεπάγεται η συνύπαρξή τους με αυτά τα σπάνια ζώα.                         

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ Ι.Θ.Π

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner